2015-04-17 10:22:53
Φωτογραφία για Έτσι θα είναι η νέα ΠΦΥ
Γράφει:  Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Για τη διαμόρφωση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με διττό χαρακτήρα, που θα αξιοποιεί την πληθώρα των άξιων εξειδικευμένων γιατρών που έχει η χώρα, κάνει λόγο ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, εκφράζει τη βούλησή του να εργαστεί ακούραστα γι’ αυτό το σκοπό.



Με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Γιάννης Μπασκόζος μιλάει για ένα σύστημα ΠΦΥ που θα βασίζεται σε δύο άξονες: σε πρώτο επίπεδο τοποθετεί τις μονάδες οικογενειακής ιατρικής, ενώ στο δεύτερο επίπεδο τοποθετεί το «δίκτυο δημόσιας εξωνοσοκομειακής φροντίδας».

Ο δεύτερος άξονας θα περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία δύνανται να ενταχθούν οι πιο εξειδικευμένοι ιατροί, αφού στις μονάδες οικογενειακής ιατρικής εντάσσονται πιο γενικές ειδικότητες όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι.

Ο πρώτος άξονας βέβαια δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και άλλες ειδικότητες, πέρα από τις ιατρικές, όπως του νοσηλευτή ή άλλων επιστημόνων υγείας, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διεπιστημονικής Ομάδας Υγείας, για την οποία υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας τονίζει πως η υπό διαμόρφωση πρόταση για ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ, «με την τεχνική βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μακριά από τις μνημονιακές εμμονές και επιταγές, βασισμένη στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και στην ανάγκη ανατροπής της σημερινής τραγικής πραγματικότητας, μπορεί να δώσει λύση». Ειδικότερα, εκτιμά πως αυτές οι παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν την ΠΦΥ, αποσυμφορώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των νοσοκομείων. Γι’ αυτό και δηλώνει πως θα αγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις.


medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ