2015-04-17 13:00:09
Φωτογραφία για Το 2017 και με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα το εργοστάσιο απορριμμάτων!
Οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά όχι άμεση αποτελεί η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Νομό Ηλείας, αφού όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, η κατασκευή του έργου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από δυόμισι χρόνια!

Η διαδικασία με τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δάνειο το οποίο ζητεί η Κοινοπραξία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και αμέσως μετά θα πρέπει ο δήμος Ήλιδας ως φορέας του έργου να αποστείλει το φάκελο για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης που θα σημάνει την εκκίνηση κατασκευής του έργου.

Την ίδια στιγμή η πρόθεση του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων του Νομού να μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου, μάλλον πρέπει να ξεχαστεί, αφού όπως ειπώθηκε από την προσωρινή ανάδοχο Κοινοπραξία, σε μία τέτοια περίπτωση η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.


Επί της ουσίας λοιπόν, η χθεσινή σύσκεψη ήταν άκρως εποικοδομητική ως προς το κομμάτι της ενημέρωσης του τι πρόκειται να γίνει ως προς την οριστική λύση του προβλήματος και με ποια διαδικασία θα λειτουργήσει το εργοστάσιο, δεν πρόσθεσε ωστόσο κάτι νεότερο αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή ο δήμος Πύργου και κατ’ επέκταση ο νομός, με τα σκουπίδια να στοιβάζονται σε τόνους στους δρόμους απειλώντας τη δημόσια υγεία.

«Τραγική η κατάσταση»

Η σύσκεψη συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Νομού, τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, οι τεχνικοί σύμβουλοι του έργου, εκπρόσωποι του προσωρινού αναδόχου του έργου της Κ/Ξ ‘ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ J κ’ P- ΑΒΑΞ- ΑΑΓΗΣ ΑΕ’ και φορείς.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε  την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός και ειδικότερα ο δήμος Πύργου και παραδέχτηκε ότι δεν φαίνεται ορατή λύση στο πρόβλημα, ενώ στάθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκειμένου να βοηθήσουν τόσο ο δήμος Ήλιδας με το δεματοποιητή, όσο και δήμοι που διαθέτουν ΧΥΤΑ.

«Το μέλλον είναι αβέβαιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος, αποτυπώνοντας τη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται ο νομός.

Στα βασικά σημεία που δόθηκε έμφαση κατά τη χθεσινή σύσκεψη είναι η πρόθεση των αιρετών να δοθεί λύση, καθώς και ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν οφείλεται σε ολιγωρία αλλά στα ‘εμπόδια’ που εμφανίζονταν όλα αυτά τα χρόνια, αναφορικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, όπως προκύπτουν από τη νομοθεσία.

Θα προχωρήσουν τα εργοστάσια

Ωστόσο, αυτό που ξεκαθάρισε και ο κ. Γεωργιόπουλος, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοπραξίας, είναι ότι περαιτέρω καθυστερήσεις προέκυψαν από την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Το έργο χρηματοδοτείται με 17 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και όπως ανέφερε και ο κ. Χριστοδουλόπουλος σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε από τις 18 Φεβρουαρίου 2015 από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο πέρασε στο νέο πρόγραμμα ΣΕΣ, ωστόσο για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού η Κ/Ξ έχει απευθυνθεί σε δύο τράπεζες την Εθνική και την Alpha Bank και δεν διαφαίνεται να εγκριθεί η σχετική αδειοδότηση νωρίτερα από τρεις μήνες, ενώ όπως ειπώθηκε εάν το έργο ξεκινούσε αύριο το πρωί δεν θα ολοκληρωνόταν νωρίτερα από δύο έτη, κατά συνέπεια δεν προβλέπεται λειτουργία νωρίτερα από δυόμισι χρόνια.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε και η ανησυχία για το ποιες είναι οι προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης για την κατασκευή των εργοστασίων, καθώς υπάρχουν αντίθετες απόψεις.

Ως προς αυτό το θέμα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα, στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, και έλαβε την απάντηση ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης είναι ενήμερος και δεν έχει εκφράσει αρνητική θέση για να προχωρήσουν τα εργοστάσια.

Επίσης ο τεχνικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση ετέθη η ισχυρή σύσταση από την Ε.Ε. προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να προχωρήσουν όσα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα

Μακρά ήταν η συζήτηση και για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, καθώς το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί να δέχεται 80.000 τόνους απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 60.000 τόνους.

Σχεδιασμός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς όπως είπε και ο κ. Χριστοδουλόπουλος είναι αμφίβολο εάν θα καλύπτεται η συγκεκριμένη ποσότητα από το νομό και εξέφρασε ανησυχία ότι το κόστος θα μετακυλήσει στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που ο σχεδιασμός από την Ε.Ε. προβλέπει μέχρι το 2020 να γίνεται ανακύκλωση στην πηγή σε ποσοστό της τάξεως του 50%. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος προς επίρρωση των λεγομένων του χρησιμοποίησε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο δήμος από την δεματοποίηση που γίνεται στον δήμο Ήλιδας τους τελευταίους μήνες και προκύπτει ότι τα απορρίμματα στο δεύτερο μεγάλο δήμο του νομού αγγίζουν τους 10.000 τόνους κατ’ έτος.

Σε αυτή την κατεύθυνση και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις πριν προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο, η απάντηση που ήρθε από την πλευρά της Κ/Ξ δεν άφησε και πολλά περιθώρια συζήτησης, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι ο σχεδιασμός του εργοστασίου έγινε σύμφωνα με το πόσα απορρίμματα θα παράγονται μακροπρόθεσμα και αρχικά η προμελέτη προέβλεπε 100.000 τόνους απορριμμάτων με 80.000 τόνους ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, ενώ κατά την διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου η ποσότητα έπεσε στους 80.000 τόνους και η ελάχιστη εγγυημένη στους 60.000 τόνους.

«Το 60.000 τόνους δεν το θέσαμε εμείς, εσείς το θέσατε στη διαδικασία του διαγωνισμού και έτσι προχώρησε ο σχεδιασμός» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Γεωργιόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ποσότητα ως δικλείδα ασφαλείας και ξεκαθάρισε ότι μπορεί να συζητηθεί η μείωση, αλλά τότε η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, αφού εάν αλλάξει αυτό, τότε αλλάζει το βασικό δεδομένο της σύμβασης.

Το κόστος

Το θέμα του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου έθεσε με ερωτήσεις του ο αντιπρόεδρος του Φορέα κ. Γιάννης Αργυρόπουλος , ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει γνωστό γιατί θα επιβαρύνει τους δήμους και κατ’ επέκταση τους δημότες. Η απάντηση από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ήταν ότι μέχρι τους 60.000 τόνους που είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα η τιμή ανά τόνο ανέρχεται σε 64,80 ευρώ με ΦΠΑ και για κάθε τόνο πάνω από τους 60.000 τόνους ανέρχεται σε 38,78 ευρώ.

Ως προς τη μελέτη που έχει εκπονηθεί ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, αφού η διαδικασία έχει ξεκινήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια πριν. Η απάντηση που δόθηκε από την εταιρεία είναι ότι πριν από 8 χρόνια είχε μελετηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε ότι αφορά το έργο τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται διαρκώς βελτιώσεις και έχουν προστεθεί νέες τεχνολογίες και μέθοδοι.

Τη διαφωνία του εξέφρασε πάντως ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην είναι οι αιρετοί με δεμένα χέρια, ενώ έφερε ως παράδειγμα σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει κατασκευαστεί στο Μάντσεστερ.

Από την πλευρά της εταιρείας ζητήθηκε κατανόηση για την καθυστέρηση, ενώ ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι ο ΦΟΔΣΑ προσανατολίζεται στη μηχανική διαλογή μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, εκ μέρους του δήμου Πηνειού ο κ. Τάκης Λαγανόπουλος καθώς απουσίαζε ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι των δήμων Πύργου και Ήλιδας, η πρώην πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκη Κοκκαλιάρη, οι τεχνικοί σύμβουλοι του έργου Δημήτρης Χάρδας, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος και Έλσα Παπαγεωργίου και η ομάδα της Κ/Ξ και ο πολιτευτής Πάνος Βεργέτης.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου

Το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’, όπου είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του ΧΥΤΥ, έχει σχεδιαστεί να δέχεται 80.000 τόνους απορριμμάτων κατ’ έτος με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 60.000 τόνους, ενώ έχει προβλεφθεί και χώρος για επέκτασή του.

Στο σχεδιασμό προβλέπονται τρεις υπομονάδες, η μηχανική επεξεργασία, όπου θα λαμβάνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα γίνεται ο διαχωρισμός των τροφίμων, η βιολογική επεξεργασία όπου θα γίνεται η παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και η μονάδα ραφιναρίας που θα παράγεται καθαρό κομπόστ και το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στο ΧΥΤΥ.

Η τεχνολογία που έχει επιλεγεί είναι ξηρή αναερόβια χώνευση και η διαδικασία της κομποστοποίησης θα γίνεται με απόσμηση για να μην υπάρχουν οσμές.

Υπολογίζεται ότι θα παράγονται κατ’ έτος 12.000 τόνοι κομπόστ, 320 τόνοι χαρτόνι, 400 τόνοι σίδηρο, 400 τόνοι αλουμίνιο και 6.000 MWh ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ