2015-04-20 10:56:14
Φωτογραφία για Ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής - Απών ο βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης - Δεν εμφανίστηκαν Μιχαλολιάκος και υψηλόβαθμα στελέχη
09.50 Ξεκίνησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη διαδικασία των ονομάτων των κατηγορουμένων. Στο εδώλιο κάθονται 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης και σύμφωνα με το newsit.gr o κ. Αρβανίτης είναι στους απόντες, καθώς απόντων των περισσότερων από τους κατηγορούμενους βουλευτές, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου ξεκινά η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί στον χώρο διεξαγωγής της δίκης έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις η οικογένεια αλλά και φίλοι του Παύλου Φύσσα. Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού από τον Γιώργο Ρουπακιά, που εισήλθε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες λίγο μετά τις 9 το πρωί, είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στην πολύκροτη δίκη.

Οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού είναι κλειστοί από νωρίς το πρωί. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετά πάνω από την περιοχή. Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη.


Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί, ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν. Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

07.30 Ξεκινά σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με 70 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Αρβανίτης, ωστόσο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 69 πρόσωπα,διότι, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μια ανήλικη η οποία θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.

Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα της βίας κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές, αναφέρει το ΑΜΠΕ

Η δίκη αναμένεταινα διαρκέσει έναν περίπου χρόνο.

Έξω από τον χώρο τον φυλακών έχουν προγραμματιστεί για σήμερα αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματος καθώς και συγκεντρώσεις φορέων της περιοχής που ζητούν να μην διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο εντός των φυλακών. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και αυστηροί είναι οι έλεγχοι, στους οποίους θα υποβάλλονται όσοι εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα. Στην Πάτρα στις 9 το πρωί , στην πλατεία Γεωργίου έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι αλλά και εκπρόσωποι φορέων θα θέσουν σήμερα στο δικαστήριο αίτημα για διακοπή της δίκης και διεξαγωγής της διαδικασίας σε άλλη δικαστική αίθουσα, αναφέρει το protothema.gr. Την σχετική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο.

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει σχηματιστεί μια γιγαντιαία δικογραφία. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 69 κατηγορούμενοι (ενώ μια ακόμη ανήλικη θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων) ενώ στο δικαστήριο θα καταθέσουν 131 μάρτυρες κατηγορίας.

«Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη»

Kατά τη διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και τα υπόλοιπα νυν και πρώην στελέχη του κόμματος που θα δικαστούν θα προσπαθήσουν, κατά τις πληροφορίες, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, για τον Ν.Μιχαλολιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστούν ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα. Με την κίνηση αυτή, πιστεύει ότι θα καταδείξει πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν καμία σχέση με δολοφονίες και επιθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο βούλευμα - «καταπέλτη» του συμβουλίου Εφετών.

Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Χ.Α που θα καθίσουν στο εδώλιο. Πρόκειται για τους Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λάγο, όπως και τους προφυλακισμένους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Γιώργο Γερμενή, κ.ά.

Αντιμέτωπος με τις πράξεις του και τους γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα θα έρθει για πρώτη φορά και ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι. Ο εν λόγω κατηγορούμενος έχει προφυλακιστεί δυο φορές για δυο διαφορετικά αδικήματα.

Η πολιτική αγωγή και το Παλέρμο

Η πλευρά των κατηγορουμένων κατά την ακροαματική διαδικασία θα υπερτονίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος για τις πράξεις άλλων προσώπων. Και αυτό «κόντρα» στο βαρύ «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης που θέλει τον Νίκο Μιχαλολιάκο να συντονίζει και να καθοδηγεί την εγκληματική δράση των μελών της Χ.Α που σύμφωνα με το βούλευμα, κλιμακώθηκε από το 2008 και κορυφώθηκε το 2102 μόλις η Χ.Α ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, καταθέτοντας καταστατικό στον Αρειο Πάγο.

Βασικό υπερασπιστικό, όμως επιχείρημα των κατηγορουμένων θα αποτελέσει και η άποψη που εκφράζει στο βούλευμα ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδεται σε κατηγορουμένους δεν στοιχειοθετείται. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Σαλάτα, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε το Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο (3875/2010).

Οι μάρτυρες κατηγορίας

Οι πιο βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι «Αντίπνοια» και στο στέκι «Συνεργείο», η επίθεση εναντίον μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κ.ά αδικήματα. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται τα ονόματα 131 προσώπων που θα καταθέσουν ως μάρτυρες - κατηγορίας.

Πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο πατέρας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης Φύσσας. Στη λίστα με τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου , ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης όπως και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορπόρτερ. Με τους με τις κωδικές ονομασίες «Μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ και Ε» αναφέρονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν στη ΓΑΔΑ με τη φωνή τους να φτάνει στο δικαστήριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ποιοι δικάζονται

Συγκεκριμένα, για αδικήματα που αφορούν στις παραπάνω πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Παναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ