2015-04-20 15:26:04
Φωτογραφία για Ηλεία: Διεθνές Φόρουμ στην Ολυμπία για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας
Οριστικοποιήθηκε τελικώς από το Επιμελητήριο Ηλείας για τις 23 Μαίου 2015 στην Αρχαία Ολυμπία, η διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ για την κρουαζιέρα με θέμα: «Οικονομικές Επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους Παράκτιους, Νησιωτικούς και Παραποτάμιους Προορισμούς», στο οποίο θα παραστεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ειδικοί από διάφορες νησιωτικές ή παράκτιες περιοχές (Επιμελητήρια, διοικητικοί οργανισμοί προορισμών, τοπικές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κλπ όπως και εκπρόσωποι από τον διεθνή χώρο της κρουαζιέρας.

Το Φόρουμ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν παράλληλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015. Οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι θα είναι πολλοί, το ΕΒΕ Ηλείας ήδη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην διοργάνωση, παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν, αποστολή προσκλήσεων, διευκόλυνση της μεταφοράς των συμμετεχόντων από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ή από και προς το λιμάνι της Πάτρας προς την Αρχαία Ολυμπία. Εξάλλου επειδή οι συμμετέχοντες θα είναι από διάφορες χώρες, θα υπάρχει μετάφραση από /προς Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.


Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση, ένα Ευρωπαϊκό και Διεθνές Φόρουμ που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με την ειδική συνεργασία της -Ένωσης Μεσογειακών Επιμελητηρίων (ASCAME)

ΚΑΙ την υποστήριξη των:

-Φόρουμ Επιμελητηρίων Ιονίου - Αδριατικής (AIC Forum)

-Ένωσης Επιμελητηρίων Danube (DCCA)

-Ερευνητικό Εργαστήριο Ναυτιλίας και Λιμένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (RE.SHI.P)

-Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (EOAEN)

- Ευρωπαϊκό Όμιλο Μικρών Νησιών (ESIF)

- Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου

-Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης

Το Φόρουμ θα ερευνήσει πιθανότητες και συνθήκες που παρουσιάζονται σε παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς για τις επιχειρήσεις και θα εξετάσει τις μεθόδους, τους τρόπους και τις διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των νησιωτικών και παράκτιων επιχειρήσεων στην προώθηση αυτής της θεματικής βιομηχανίας τουρισμού προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα εξετάσει επίσης τις διεθνείς καλές πρακτικές, κατάλληλα εργαλεία, εκπαίδευση, κτλ. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τα Επιμελητήρια και τους υπόλοιπους τοπικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να διαπιστώσουν τις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας και να επωφεληθούν από αυτές.

Η κρουαζιέρα αφορά διάφορες εταιρείες τουριστικών προορισμών, όπως μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων), ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, μουσεία, αξιοθέατα, τέχνες, εκδηλώσεις, καταστήματα, εστιατόρια, συνεταιρισμούς που παράγουν ξεχωριστά τοπικά προϊόντα κτλ. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι πηγή εσόδων για τους τουριστικούς προορισμούς.

Η κρουαζιέρα έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 10% τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η δραστηριότητα εντοπίζεται κυρίως σε μέρη όπως η Καραϊβική, η Μεσόγειος, η Βόρεια Ευρώπη, το Μεξικό, ο Παναμάς και η Αλάσκα. Εκτός από την Καραϊβική σε όλες τις άλλες περιοχές ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι εποχικός. 


Η κρουαζιέρα μπορεί να δώσει ώθηση στις οικονομίες των νησιών και των παράκτιων περιοχών, δεδομένου ότι οι νέες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προς αυτή τη κατεύθυνση, διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με τη δημιουργία υποδομών για την προσέλκυση εκδρομών.

Το συνέδριο στοχεύει να συνεισφέρει στον διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών αυτού του τομέα. Θα προσπαθήσει να διερευνήσει δυνατότητες και οφέλη που προσφέρονται στις επιχειρήσεις των παράκτιων και νησιωτικών προορισμών κρουαζιέρας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση, και θα εξετάσει μεθόδους, τρόπους και διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των νησιωτικών και παράκτιων επιχειρήσεων στην προώθηση αυτού του θεματικού τομέα τουρισμού. 

Επίσης θα διερευνήσει δυνατότητες παροχής νέων υπηρεσιών και δημιουργίας νέων προϊόντων από τις νησιωτικές και παράκτιες επιχειρήσεις για να συμμετέχουν στα οικονομικά οφέλη αυτού του τομέα.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί μια έρευνα που έχει διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το θέμα αυτό. Το INSULEUR είναι σε άμεση επαφή και διάλογο με τους ερευνητές.


Ο τομέας της κρουαζιέρας είναι ένας ενδεχόμενος δημιουργός πλούτου για το λιμάνι προορισμού. Παρόλα αυτά η υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια απαιτεί πολύ υψηλές επενδύσεις και κόστος συντήρησης. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη, ιδίως για τα νησιά, το πρόβλημα των δαπανών του τουρισμού σε σχέση με τις εισαγωγές προϊόντων, τροφίμων και να εξεταστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις των τουριστών κρουαζιέρας που καταλαμβάνουν την ίδια γεωγραφική περιοχή, με τον τοπικό πληθυσμό κατά τις ίδιες ώρες την ημέρα (ειδικά αργά το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα). Οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές, ιδιαίτερα αισθητές στα νησιά.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ