2015-04-23 17:24:06
Φωτογραφία για Ανησυχητικά στοιχεία για τον τουρισμό στην Κρήτη
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό στην Κρήτη που καταγράφει σημαντική πτώση στις κρατήσεις και αλλαγή του θετικού τουριστικού κλίματος που υπήρχε στο τέλος του 2014 Παρά τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον τουρισμό κάθε περιοχής, κοινή παρατήρηση ξενοδόχων σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο,  είναι η σημαντική πτώση των κρατήσεων κυρίως από τη Γερμανική αγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Ηράκλειο, (που στηρίζεται και στον τουρισμό από την Ρωσία) τον Απρίλιο σημειώθηκαν μέχρι και ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία.

Και δεν μιλάμε βέβαια για μεμονωμένα περιστατικά αλλά όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

Έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων από οικογένειες, οι οποίες έχουν καταγραφεί σε όλα τα ξενοδοχεία τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι πάρα πολλές, όμως είναι αξιοπρόσεκτες, καθώς η Κρήτη δεν είχε ποτέ ακυρώσεις. Μεμονωμένα περιστατικά και για συγκεκριμένους κατά περίπτωση λόγους ναι, αλλά όχι επειδή δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν όταν θα έρθουν στην Ελλάδα και προτιμάνε να πάνε σε μια χώρα που υπάρχει σταθερότητα.


Το αρνητικό αυτό κλίμα, συμπληρώνεται από την μείωση των κρατήσεων που έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρο το νησί αλλά και πανελλαδικά, οδηγώντας το ΣΕΤΕ να βγάλει ανακοίνωση με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της αβεβαιότητας στην τουριστική αγορά.

Ο κ. Χαλκιαδάκης ενώ σχολιάζοντας καυστικά την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, επεσήμανε με αριθμούς ότι η αρνητική πορεία των κρατήσεων είχε ξεκινήσει από τον Γενάρη.

Ο ΣΕΤΕ άργησε. Οι κρατήσεις είχαν καθημερινή πτώση από το τέλος του Γενάρη.  Αυτή τη στιγμή έχει "ροκανιστεί" όλη η αύξηση που είχε καταγραφεί από τη Δυτική Ευρώπη και άγγιζε το 30 - 40%. Το Γενάρη είχαμε την ημέρα 2.500 -3000 κρατήσεις από τουριστικούς operators και μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν, οι 2500 έγιναν 500, άρα όλη η προηγούμενη αύξηση που καταγράφηκε εξαφανίστηκε

Η μεγαλύτερη πτώση για το Ηράκλειο καταγράφεται από την αγορά  της Ρωσίας αλλά και  από Γερμανία, Βρετανία και όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Πτώση στις κρατήσεις αλλά όχι ακυρώσεις στο Ρέθυμνο

Σημαντική πτώση στις κρατήσεις παρατηρείται και στο Ρέθυμνο ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έρχεται από την γερμανική αγορά, από την οποία η μείωση αποτυπώνεται με διψήφια ποσοστά, όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Νίκος Κουμνάς.

Ενώ όλα έβαιναν καλώς, περίπου μέχρι τις εκλογές,  με ένα μεγάλο συν σε σχέση με τη σεζόν του 2014 στις κρατήσεις, σχεδόν από το σύνολο των χωρών εκτός από τη Ρωσία, ξαφνικά παρατηρήθηκε "φρένο" στις κρατήσεις τον Φεβρουάριο και πλέον ερχόμαστε στον Απρίλιο με μείον σε όλες τις κρατήσεις σε σχέση με την τουριστική σεζόν του 2014

Ο κ. Κουμνάς από την άλλη ήταν κατηγορηματικός στο ότι "δεν υπήρξαν ακυρώσεις λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας", απλά όπως διευκρίνισε παρατηρείται μεγάλη στασιμότητα στις κρατήσεις γιατί οι τουρίστες τηρούν στάση αναμονής, δεν κάνουν κρατήσεις όπως έκαναν τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2014.

Οι κύριες χώρες οι οποίες στηρίζουν τον τουρισμό του Ρεθύμνου είναι η Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σκανδιναβία ενώ η μεγαλύτερη πτώση στις κρατήσεις καταγράφεται από την γερμανική αγορά.

Σημαντική πτώση και στα Χανιά - Δυνατότητα να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα

Σε επίπεδο Χανίων ο πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Μανόλης Γιαννούλης έκανε λόγο για μεγάλη πτώση των προκρατήσεων από την γερμανική και αγγλική αγορά, η οποία αγγίζει το 25%, μια πτώση που ανατρέπει τα θετικά μηνύματα που καταγράφονταν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Την ανατροπή αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη δεν πρέπει να τη λάβουμε ως δεδομένη για το πώς θα κινηθεί συνολικά η φετινή τουριστική κίνηση καθώς αν μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητα και ομαλοποιηθεί η κατάσταση ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει και να αποδώσει αυτό που πραγματικά μπορεί στην τοπική οικονομία.

Εξαρχής είχαμε δηλώσει συγκρατημένα αισιόδοξοι υπό την προϋπόθεση ότι όλο το πλαίσιο θα ήταν καλό. Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, το ζήτημα των μεταναστών που έχει προκύψει και γενικά η όλη κατάσταση, έχει οδηγήσει σε αυτήν την πτώση. Όμως ευελπιστούμε ότι θα λυθούν για να μπορέσει να κινηθεί ο τουρισμός

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε και να διευκρινίσουμε τα εξής:

Το δεδομένο είναι, όπως προκύπτει μέχρι τώρα, ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη στην τουριστική αγορά, μπορεί να αντιστραφεί και η ανάδειξη των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής και γενικότερης αβεβαιότητας για τον τουρισμό, δεν είναι κινδυνολογία αλλά ένα ακόμα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες όταν αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης αυτής της κρίσης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ