2015-04-23 18:02:07
Φωτογραφία για «ΑΦΑΝΤΗ» η κυβέρνηση μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση... [photo]
Μετά την ενημέρωση που είχε η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου αργά το μεσημέρι, ότι πλοιάριο με 95 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από Αφγανιστάν και Συρία, εντοπίσθηκαν πλησίον του νοτίου άκρου της Ευβοίας (περιοχή Καρύστου), κατευθύνονται στο λιμάνι της Ραφήνας, κινητοποιήθηκε για την επίλυση του θέματος στέγασης, σίτισης και περίθαλψης αυτών των ανθρώπων.

Το κράτος, το οποίο ευθύνεται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμμάτων, ξαφνικά «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο και οι λαλίστατοι παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής που κάνουν συχνά-πυκνά δηλώσεις για το ζήτημα -ώ του θαύματος -σίγησαν. Ξαφνικά το ελληνικό κράτος έμεινε να εκπροσωπείται από το Λιμενικό και τη Δημοτική Αρχή.

Το ζήτημα της προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων μπήκε εξ' αρχής στο τραπέζι των συνομιλιών, γιατί η δημοτική αρχή ενημερώθηκε ότι στις 15:30 θα κατέφθανε το πρώτο κύμα μεταναστών, αποτελούμενο από περίπου 45 άτομα
. Ο δήμος μας επικοινώνησε τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όπου δεν βρήκε ανταπόκριση αλλά και με τη δημοτική αρχή του γειτονικού δήμου Μαραθώνος για να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να  δρομολογηθεί εγκαίρως λύση για την μεταφορά των μεταναστών εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, παρά την μη αρνητική αντιμετώπιση από πλευράς της δημοτικής αρχής Μαραθώνα.

Προ αυτής της κατάστασης, ο δήμος είχε δύο εναλλακτικές λύσεις. Διέθετε δύο χώρους- αυτούς των κλειστών γυμναστηρίων της Ραφήνας και της Διώνης. Από τη δημοτική αρχή κρίθηκε ότι ο χώρος του κλειστού Γυμναστηρίου Ραφήνας δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, διότι γειτνιάζει με σχολικό συγκρότημα που στεγάζει αριθμό 600 και πλέον μαθητών ηλικίας από 12 ως 18 ετών. Ως εκ τούτου επιλέχθηκε το κλειστό Γυμναστήριο της Διώνης, ως μοναδική λύση για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, διότι δεν είχε τις ιδιαιτερότητες γειτνίασης με σχολικό συγκρότημα. Η δημοτική αρχή ζήτησε ενίσχυση τόσο από το Αστυνομικό Τμήμα όσο και από το Λιμενικό στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, τη συνδρομή του ΚΕΛΠΝΟ για την ιατρική εξέταση των μεταναστών αλλά και και άλλων φορέων του κράτους και ζητεί την κατανόηση των κατοίκων. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες που εγείρονται για πολλαπλά θέματα που εκτείνονται από την ασφάλεια ως τη δημόσια υγιεινή. Ελπίζουμε και πιέζουμε, ώστε η άφαντη κρατική μηχανή να εμφανιστεί, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση  για τους ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αλλά και για τους κατοίκους του δήμου.

Ο δήμος με το στελεχιακό του δυναμικό και με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, του Λιμενικού και του Αστυνομικού Τμήματος, αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, ο οποίος μετέφερε στο χώρο χημικές τουαλέτες, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας αλλά και αξιοπρέπειας για τους φιλοξενούμενους μετανάστες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ