2012-05-04 11:40:19
Φωτογραφία για Ωχ! - Εθνικοποιείται η χρηματοδοτική εξάρτηση των Ελληνικών τραπεζών...
To capital.gr δημοσιεύει άρθρο του Γιάννη Αγγέλη με θέμα «"Εθνικοποιείται" η χρηματοδοτική εξάρτηση των τραπεζών». Με αυτό το άρθρο επισημαίνεται σε απλά Ελληνικα ότι:  Η ΕΚΤ σιγά σιγά διώχνει από πάνω της το βάρος των ελληνικών  ιδιωτικών τραπεζών το οποίο μεταφέρει στην στην ΤτΕ μετατρέποντας έτσι το ιδιωτικό χρέος των ελληνικών Τραπεζών σε κρατικό δεδομένου ότι η ΤτΕ είναι η Κεντρική Τράπεζα που έχει και τα αποθέματα του Χρυσού. Η δικαιολογία είναι ότι πλέον οι Ελληνικές τράπεζες πλέον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις αξιόπιστες τόσο που να γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις. Στις εξασφαλίσεις αυτές βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα του Ελληνικού Κράτους τα οποία μετά το "επιτυχημένο" PSI, δηλαδή την αναδιάρθρωση του χρέους που μας "έσωσε", φαίνεται ότι η ΕΚΤ τα έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων της και δεν τα δέχεται ούτε για ταπετσαρία.

Ποιος πιστεύει ότι την γλιτώσαμε την χρεοκοπία; Οι Ευρωπαίοι πάντως δεν το πιστεύουν καθόλου.


To άρθρο του capital έχει όπως παρακάτω: Τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να έχει πατήσει "pause".

Αυξάνεται κατακόρυφα η κεφαλαιακή εξάρτηση (για ρευστότητα) από την Τράπεζα της Ελλάδος και μειώνεται (με μικρότερη ταχύτητα) η εξάρτηση από την ΕΚΤ.

Η τάση που καταγράφεται είναι αυτή της μεταβίβασης της πηγής χρηματοδότησης από την Φρανκφούρτη στην Αθήνα, από την ΕΚΤ σε «εθνικό» φορέα... Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν στα 73 δισ. -όπως έγραψε το Capital.gr- τα ανοίγματα προς την ΕΚΤ και ταυτόχρονα αυξήθηκαν μέσω του μηχανισμού του ELA σε 54 δισ. ευρώ τα ανοίγματα προς την «εθνική» κεντρική τράπεζα (ΤτΕ). Αυτό σημαίνει ότι «εθνικοποιείται» ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα της κεφαλαιακής εξάρτησης, την ίδια στιγμή που στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι τράπεζες αύξησαν κατά περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ (μέσω των LTROs) την μεσοπρόθεσμη εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.

Τα χαρακτηριστικά δηλαδή των ελληνικών τραπεζών έναντι των άλλων, όσον αφορά την κεφαλαιακή τους τροφοδοσία, κινούνται σε αντίθετο ρεύμα αφού για τις ελληνικές τα κεφάλαια προέρχονται από την ΤτΕ και είναι βραχυπρόθεσμα (ELA) και για τις ευρωπαϊκές είναι από την ΕΚΤ και είναι τριετούς διάρκειας (LTROs).

Εξ΄ αυτού η σημασία της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αφενός θα ανέτρεπε την αβεβαιότητα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και αφετέρου θα διαμόρφωνε ένα περισσότερο σαφές περιβάλλον όσο αφορά την ιδιοκτησιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Τώρα η διαδικασία κατά τα φαινόμενα θα περιμένει να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση με βάση τις εντολές που έχει διαμορφώσει στον «φάκελο ανακεφαλαιοποίησης» (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο) η απερχόμενη κυβέρνηση Παπαδήμου.
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ