2015-04-25 14:47:05
Φωτογραφία για Η μυστική συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τελική λύση
Το κόστος για την οικονομία είναι τεράστιο. Και για την κοινωνία. Και για την ψυχολογία των πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα, όλοι ζούμε με το διαρκές άγχος του να μην γίνει η… στραβή, όσο παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Απ’ την άλλη όμως, από την πλευρά της κυβέρνησης η οπτική είναι διαφορετική. Από τα τέλη Φεβρουαρίου και τη συμφωνία που υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup για τη συμφωνία-γέφυρα, η κυβέρνηση κατάφερε να… ροκανίσει τον χρόνο, χωρίς να απαιτηθεί να πάρει ούτε μισό δημοσιονομικό μέτρο.

Φυσικά, έτσι δεν πήρε… ούτε δόση, με τα διάφορα “μαγικά” ωστόσο, τα χρήματα βρίσκονταν στο τέλος κάθε μήνα. Και μπορεί η αγορά αλλά και οι περισσότεροι ψύχραιμοι παρατηρητές να κάνουν λόγο για “εσωτερικό κραχ”, στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο θεωρούν ότι απέφυγαν τα χειρότερα.

Ποιά θα ήταν τα χειρότερα; Να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει δημοσιονομικά μέτρα, από τους πρώτους κιόλας μήνες της στην εξουσία.


Ο σκόπελος αυτός παρακάμφθηκε. Και πλέον, τα νέα μέτρα, που… δεν θα αποφύγουμε, θα έρθουν μετά το καλοκαίρι, και αφού θα έχει πρώτα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους για ένα νέο πακέτο στήριξης. Που φυσικά, δεν θα ονομαστεί… Μνημόνιο.

Αυτό άλλωστε ήταν εξαρχής και το άτυπο “μυστικό σχέδιο”, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, που με τη σειρά τους ήθελαν να παίξουν τον δικό τους ρόλο “σκληρού” σε αυτή τη διαπραγμάτευση, απευθυνόμενοι στα δικά τους Κοινοβούλια. Και, κυρίως, στο δικό τους εκλογικό σώμα.

Πρακτικά λοιπόν, η “τελική λύση” στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να αναμένεται τον Ιούνιο. Μέχρι τότε βέβαια, η ελληνική οικονομία θα έχει χάσει. Στην κυβέρνηση ωστόσο πιστεύουν ότι από το φθινόπωρο θα καταφέρουν να κλείσουν το ρήγμα που δημιουργήθηκε, και θα επενδύσουν στη ρητορική της σκληρής διαπραγμάτευσης, από την οποία δεν θα έχουν χάσει, και θα έχουν αποφύγει τα χειρότερα για την Ελλάδα.

Τότε, μετά τη συμφωνία και με τις πρώτες… βροχές του φθινοπώρου, θα πρέπει να αναμένεται και το ρετουσάρισμα της κυβέρνησης Τσίπρα. Που δεν αποκλείεται να μην περιοριστεί σε ανασχηματισμό, αλλά να φτάσει και σε καινούριες κυβερνητικές συμμαχίες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ