2015-04-27 08:59:21
Φωτογραφία για Οι επιστήμονες γνώριζαν για τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ
Νέα διάσταση στην τραγωδία που βιώνει το Νεπάλ μετά τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του περισσότερους από 2.500 νεκρούς σε ολόκληρη την περιοχή των Ιμαλαΐων, δίνει το γεγονός ότι περίπου 50 επιστήμονες είχαν σχεδόν προβλέψει ότι η χώρα θα χτυπηθεί από έναν τόσο μεγάλο σεισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press μια εβδομάδα πριν το φοβερό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ σεισμολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν βρεθεί στο Κατμαντού προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η φτωχή και υποανεπτυγμένη αυτή χώρα θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον «μεγάλο σεισμό», αντίστοιχο με αυτό του 1934 από τον οποίο ισοπεδώθηκε η πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα, «ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο αλλά δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα χτυπούσε αυτό που φοβούνταν».

«Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί. Γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον.


Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο μεγάλος σεισμός να συμβεί τόσο σύντομα. «Περπατούσα καθημερινά σε αυτή την περιοχή και αυτό που σκεφτόμουν κάθε φορά ήταν ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο Τζάκσον.

Αυτό που προβλημάτιζε περαιτέρω τους επιστήμονες ήταν η κατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, ένας παράγοντας που γνώριζαν ότι πολλαπλασίαζε τους κινδύνους μιας πιθανής καταστροφής όπως αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδίου μεγέθος σεισμός στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι δεν θα προκαλούσε περισσότερα από 30 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμα γνωστός. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της Αστυνομίας, μόνο το Νεπάλ θρηνεί τουλάχιστον 2.430 θύματα, ενώ το Εθνικό Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων κάνει λόγο για 2.352 νεκρούς. Περίπου 90 άνθρωποι ακόμα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, το Θιβέτ και το Μπαγκλαντές.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Η κατάσταση στην περιοχή της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι τραγική. Τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες υποδομές πρόνοιας βρίσκονται στα όριά τους, στην προσπάθεια να φροντίσουν τους περισσότερους από 6.000 τραυματίες.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν γεμίσει με τις σορούς νεκρών. Σε πολλές ζώνες, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω φόβων για τη στατικότητα των κτηρίων, με τους ιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν σε αντίσκηνα.

Iσχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν από χθες το Νεπάλ και την πρωτεύουσα Κατμαντού.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών και σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε κοντινή απόσταση από την κινεζική μεθόριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ