2015-04-28 17:55:54
Φωτογραφία για ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
Διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιαννης Βαρουφάκης σενάρια για επιβολή οποιασδήποτε νέας έκτακτης εισφοράς. «Ως υπουργός οικονομικών δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που θέλουν πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά στο νομοσχέδιο-σκούπα που θα προωθήσει η κυβέρνηση προς κατευνασμό των εταίρων και επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Ειδικότερα, στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκτακτη εισφορά, αναφέρεται ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω ή η επιβολή έκτακτου φόρου από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

Σε κάθε περίπτωση η κατάρτιση του νομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας και το απόγευμα της Πέμπτης συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το εν λόγω νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στη βάση της λίστας Βαρουφάκη που απεστάλη στους θεσμούς. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί της Βουλή και θα ψηφισθεί με διαδικασία-εξπρές θα δώσει σήμα στους εταίρους για επιτάχυνση των διαδικασιών από τη δική μας πλευρά και θα μπορέσει να ξεκλειδώσει έστω και μια υποδόση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Το νομοσχέδιο ήταν αντικείμενο συζήτησης στην χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκτησε αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και στην αυριανή συνεδρίαση του Brussels Group. Ορισμένα από τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη έχουν γίνει δεκτά από τους δανειστές, όπως π.χ
. ηλεκτρονικές πληρωμές, όμως κάποια άλλα μπορεί να θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες, όπως η προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με τους δανειστές, αυτή η συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση που θα αρκεί οριακά για να αποπληρωθούν οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας το Μάιο και τον Ιούνιο. Το εν λόγω δίμηνο μόνον οι πληρωμές προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 2,49 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει 7,8 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΝ... ΣΤΕΡΙΩΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΝ... ΣΤΕΡΙΩΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ