2015-04-30 17:43:28
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δεν θα μπει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σε λίγη ώρα, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα πρώτα μέτρα της ''λίστας Βαρουφάκη'', παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια συμφωνία σε σύντομο χρόνο με τους εταίρους μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη και μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού περιλαμβάνει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, συζήτηση για τρία νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενημέρωση για τα επόμενα βήματα για την ΕΡΤ και εισήγηση για το νομοσχέδιο για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων. Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. 

Επίσης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussles Group, επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς και ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα ξεφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών. Ξεκαθαρίζουν για μια ακόμη φορά ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ». «Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο. Όπως εξήγησε ο ίδιος στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές. «Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών και αναμένουμε να δούμε πρόοδο», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε και πάλι τη σημασία τα πρόσωπα που εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις να έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θεωρεί ότι το κλείδωμα της συμφωνίας στις αρχές Μαΐου είναι εφικτό και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου, ελπίζοντας ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά της θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου
. Σημειώνεται δε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες και χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Μ. Ντράγκι να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική πλευρά για την εκταμίευση ενός ποσού που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ εντός του 2015 και το οποίο θα προέρχεται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Η ίδια ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ