2015-05-04 11:12:07
Φωτογραφία για Σκουρλέτης: Εξαντλήθηκαν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων- Χρειάζονται πολιτικές λύσεις
"Εξαντλημένη" θεωρεί τη συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εκτιμά, ότι στο εξής, θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ενώ τονίζει, πως προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι ακόμα, η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, περιγράφοντας το τοπίο πίεσης από το ΔΝΤ για τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» επεσήμανε ότι το Ταμείο ζητάει να μην αγγίξει η κυβέρνηση ό,τι αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι ανοίγει πλέον η ανάγκη για απάντηση στο συνολικό θέμα του χρέους.

«Δεν υπάρχει λογική να ζητάει να μην αγγίξουμε τι; Ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις να μην το αγγίξετε. Και όχι μόνο αυτό κάντε και άλλα. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, παραπέρα μείωση των συντάξεων, όχι συλλογικές συμβάσεις», σημείωσε.


Και πρόσθεσε την εκτίμηση πως «όταν αρνούμαστε συλλογικές συμβάσεις, αρνούμαστε αυτό που υπήρχε στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αποτυπώνει ένα ευρωπαϊκό μεταπολεμικό κράτος το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από την πάλη των λαών, η έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου είναι το κόσμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Αναγνώρισε ότι στα εργασιακά θέματα που θέτει το ΔΝΤ και που «ήταν όλα τα πέντε χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων» συμπεριλαμβάνονται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο κατώτατος μισθός και η 13η σύνταξη.

Ερωτηθείς παράλληλα για το εάν μπορεί μέσω νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης να υπάρξουν ανατροπές στη διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδας σημείωσε με νόημα ότι "πριν υπάρξει η όποια κατάληξη αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση ανεβαίνει και άρα μετράει και το παραμικρό και από εβδομάδα σε εβδομάδα πράγματι μπορούν να υπάρξουν μετατοπίσεις, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις την ευθύνη ενός αδιεξόδου".

«Χαμένος της 20/2 φαίνεται ότι είναι η Ελλάδα»

Κάνοντας επισκόπηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου έκανε λόγο για αποδοχή των εταίρων μιας συζήτησης σε άλλη βάση από την πέμπτη αξιολόγηση, κάτι το οποίο όμως μέσω διαφορετικών ερμηνειών άλλαξε από τη στιγμή της συμφωνίας και εντεύθεν.

«Από την 20η Φεβρουαρίου και έπειτα και ενώ φαίνεται ότι σε εκείνη τη συμφωνία - πλαίσιο είχαν αποδεχθεί η πλευρά των εταίρων ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, ποια ήταν αυτή, ότι σταματάμε να συζητούμε στη βάση της πέμπτης αξιολόγησης, στη βάση του μνημονιακού προγράμματος, έχουμε αποδεχθεί την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εκλογές και αναζητούμε έναν έντιμο προωθητικό συμβιβασμό, μια αμοιβαία επωφελή λύση. Έτσι το ερμηνεύσαμε εμείς και έτσι αποτυπώθηκε και στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», τόνισε.

Και συνέχισε: «Την επομένη αρχίζουν ερμηνείες οι οποίες ουσιαστικά πάνε να ανατρέψουν αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αυτά τα απανωτά Eurogroup, η σύνοδος κορυφής που έγινε, ο χρόνος κατασπαταλείται χωρίς να έχει βρεθεί καμία μα καμία πρακτική λύση. Με αποτέλεσμα και με δεδομένο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας να φθάνουμε σε ένα σημείο που ο χαμένος της υπόθεσης αυτής να είναι η ελληνική πλευρά».

Ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, μετέφερε την εκτίμηση ότι με βάση τα όσα ακούει αλλά και τα όσα πιστεύει «υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση από ένα μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα».

«Φροντίζουμε έτσι ώστε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε σε ερώτηση για το εάν οι εταίροι οδηγούν τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα τα έχουμε τα λεφτά».

«Πάμε για συνολική λύση στο θέμα του χρέους»

Τόνισε εν τούτοις ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας "έχει εξαντληθεί" και "άρα πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στο Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους".

Αναφερόμενος στο εάν η χώρα έχει τα χρήματα για αποπληρωμή των διεθνών της υποχρεώσεων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα έχει.

"Η επιλογή είναι η χώρα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτή είναι η επιλογή μας, δεν έχει αλλάξει η επιλογή μας. Το εάν δεν γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, δεν θα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη από την από εδώ πλευρά", απάντησε.

"Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μέσα στο 2015"

Για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα καταργηθεί, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί "και μέσα στο 2015" ενώ για τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο.

"Δεν έχουν αυτά προσδιοριστεί με τόση ακρίβεια. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία θα μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να φορολογήσει τον κρυφό πλούτο, να έχει τη λογική της αναδιανομής των βαρών", επισήμανε.

Απέκλεισε την πιθανότητα να μην φέρει η κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. "Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε κανένα μέτρο που θα μεταφράζεται σε μείωση συντάξεων για αυτή τη χρονιά", είπε.

Εξέφρασε την ανάγκη για προώθηση μιας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. "Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συμφωνία, υπάρχει δεν υπάρχει συμφωνία το έχει ανάγκη ο τόπος και τα ασφαλιστικά ταμεία", σημείωσε. Μέσα στο έτος -είπε- θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να την παρουσιάσει.

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων ανέφερε ότι "ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες" και "μπορεί να κατανοήσει και γιατί κάτι που του είχες υποσχεθεί το 2012 ότι θα το κάνεις την επομένη που θα βρεθείς στην κυβέρνηση λόγω της αντικειμενικής κατάστασης μπορεί να πάει παραπέρα".

"Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δει μια σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί αρκεί να ξέρει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό σχέδιο. Να κατανοήσει ότι υπάρχει μια διαφορετική επιλογή, σε έναν άλλο δρόμο. Υπογραφή από την κυβέρνηση τη σημερινή θα μπει μόνο σε περίπτωση που έχουμε ανοίξει έναν άλλο δρόμο", είπε.

«Πρωτόγνωρη στοχοποίηση σε Βαρουφάκη»

Για τον Γ. Βαρουφάκη έκανε λόγο για κάτι που "είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η στοχοποίησή του, η προσπάθεια αποδόμησής του, ένας ολόκληρος μιντιακός και επικοινωνιακός πανευρωπαϊκός και όχι μόνο μηχανισμός να προσπαθεί κυριολεκτικά να τον ισοπεδώσει, όχι απλά επειδή δεν αρέσει το στυλ και το προφίλ του, σε αυτή την προσπάθεια θέλει να χτυπήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό".

Πρόσθεσε πως "έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι ο υπουργός Οικονομικών και με αυτόν τελικά θα συνυπογράψουμε".

Για την αλλαγή της σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας πρόσθεσε ότι "μια ομάδα έχει ρόλους, έχει κάποιον ο οποίος συντονίζει, κάποιον ο οποίος δίνει τις μάχες, άλλος που κάθεται στα μετόπισθεν, κάποιος που έχει αναλάβει την επιμελητεία, μην δίνουμε διαστάσεις άλλου χαρακτήρα σε πράγματα τα οποία δεν είναι έτσι".

«Ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι πρόσκαιρος»

Ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία για την παραδώσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ήρθε στην εξουσία για να εκφράσει "αυτό το καινούργιο που γεννιέται".

«Θεωρώ ότι ζούμε σε ιστορικές στιγμές, είναι μια ιστορική καμπή για τη χώρα, ο χάρτης των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων ξανασχηματίζεται, έχουμε μετατοπίσεις μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία που δεν είναι συγκυριακές, καθώς ο κόσμος απελευθερώνεται πολιτικά από τις ιστορικές του μήτρες, τις πολιτικές του αναφορές αποκτά μια νέα συνείδηση για τα πράγματα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι αυτή τη στιγμή πρόσκαιρος. Ήρθε για να εκφράσει αυτό το καινούργιο που γεννιέται. Άρα έγνοια μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία που να βάλει το αποτύπωμά της», τόνισε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ