2015-05-07 21:38:47
Φωτογραφία για Προβληματίζει η Apple με την κίνηση της να διαβάζει το DNA μας
Η Apple τον τελευταίο καιρό εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνολογία το ResearchKit όπου θα συλλέγει πληροφορίες για την υγεία μας και άλλα στοιχεία που θα αναλύονται από επιστήμονες και άλλους ειδικούς....

Η Apple τον τελευταίο καιρό εργάζεται πάνω σε μια νέα τεχνολογία το ResearchKit όπου θα συλλέγει πληροφορίες για την υγεία μας και άλλα στοιχεία που θα αναλύονται από επιστήμονες και άλλους ειδικούς.

To ResearchKit θα μπορεί, μέσω των αισθητήρων του smartphone, αλλά και συμβατών ιατρικών συσκευών, να καταγράφει στοιχεία της φυσιολογίας του χρήστη και να τα αποστέλλει στο γιατρό του, για περαιτέρω αξιολόγηση και παρακολούθηση.

Η φήμη της Apple τη βοήθησε να έχει μεγάλη ανταπόκριση το σχέδιό της και να προσελκύσει χιλιάδες γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες της ιατρικής βιομηχανίας, οι οποίες ανακάλυψαν έναν εύκολο τρόπο συλλογής μαζικού όγκου δεδομένων, αλλά και ανάπτυξης νέων εφαρμογών και εργαλείων, αρωγών στα σχέδιά τους.


Εκείνο που αφήνει μια περίεργη γεύση στη γλώσσα είναι ότι το συγκεκριμένο project της Apple επεκτείνεται και στη συλλογή γενετικού υλικού DNA και δεν περιορίζεται στην καταγραφή και συλλογή βιομετρικών στοιχείων όπως η πίεση, οι καρδιακοί παλμοί κλπ. Μιλάμε για εντελώς διαφορετική πτυχή του σχεδίου της Apple, το οποίο απαιτεί εθελούσια συμμετοχή του ατόμου, το οποίο θα δίνει το γενετικό του υλικό σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια εγκεκριμένα από την Apple. Σε πρώτη φάση, το γενετικό υλικό που θα συλλέγεται, θα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της ακολουθίας του γονιδιώματος, κάτι για το οποίο υπάρχουν μερικά ειδικά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, με τα οποία φέρεται να συνεργάζεται η Apple.

Βεβαίως το να ανακατεύεται με το DNA μας, μια εταιρεία που έχει χτιστεί πάνω σε proprietary τεχνολογίες και θέλει να μπει και πάλι μεσάζων, ανάμεσα σε μας και την επιστημονική έρευνα, μόνο καλό δεν είναι. Η Apple, δυστυχώς, βλέπει τα βιομετρικά μας δεδομένα ως εμπορεύσιμα big data, και ίσως, κάποια μέρα, ανακατευτεί και σε ιδιόμορφες πατέντες βιοτεχνολογίας, αν δεν το έχει ήδη κάνει.

 Μέρος του κειμένου είναι από το osarena argonaytis-iphone
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ