2015-05-09 16:43:28
Φωτογραφία για Αυτή την Κυριακή ο 4ος Φωτομαραθώνιος της Πάτρας
Πέρυσι στον 3ο Φωτομαραθώνιο της Πάτρας που είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου οι συμμετοχές είχαν φτάσει τον αριθμό ρεκόρ των 230 και υπήρξαν μάλιστα και άνθρωποι που είχαν έρθει ειδικά για το event της Φωτογραφικής Λέσχης «Ηδύφως» και από άλλα μέρη όπως η Αθήνα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, η Τρίπολη και η Καλαμάτα.

Φέτος ο Φωτομαραθώνιος Πάτρας – Patras Photomarathon 2015 θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή 10 Μαίου 2015 και το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

Όπως μας είπαν από την διοργανωτική επιτροπή του Φωτομαραθωνίου που γίνεται με πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως», οι συμμετέχοντες θα κληθούν μέσα σε 8 ώρες να τραβήξουν από μία φωτογραφία για κάθε ένα από τα 8 διαφορετικά θέματα που θα τους δοθούν.

Η ανακοίνωση των θεμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις, στις 11 το πρωί και στις 3 το απόγευμα ενώ από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα αφότου θα έχουν συγκεντρωθεί οι φωτογραφίες, αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή θα τις κρίνει και αξιολογήσει.


Στη συνέχεια σε δύο Κυριακές από τις 10 Μαίου, δηλαδή στις 24 Μαίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας στην άνω πόλη η απονομή των βραβείων, επαίνων και διακρίσεων ενώ θα προβληθούν και όλες οι φωτό των συμμετεχόντων.

Το σημαντικό επίσης με την συγκεκριμένη διοργάνωση που δεν έχει κόστος συμμετοχής, είναι πως όλες οι φωτό που τραβήχτηκαν, θα παρουσιαστούν τυπωμένες έστω σε μικρό μέγεθος. Για τον μεγάλο νικητή το έπαθλο θα είναι μία επαγγελματική φωτογραφική μηχανή dslr αξίας 350 ευρώ, με κίτ φακό καθώς και κάρτα μνήμης και τσάντα μεταφοράς που είναι προσφορά του studio ΑΚ3 fotografia. O μεγάλος νικητής θα είναι αυτός που θα παρουσιάσει το καλύτερο portfolio φωτογραφιών στο σύνολο του.

Ακόμα για τον 2ο καλύτερο νικητή, το φωτογραφικό κατάστημα Γαλαίος προσφέρει μια ψηφιακή Compact φωτογραφική μηχανή Olympus SH-60 αξίας 170 ευρώ ενώ θα δοθούν και 8 ακόμα συμβολικά φωτογραφικά δώρα όπως λευκώματα, κ.α. στους νικητές των 8 κατηγοριών, δηλαδή στην καλύτερη και ωραιότερη φωτογραφία του κάθε θέματος. Ακόμη θα απομενηθούν και έπαινοι σε φωτογραφίες που θα ξεχωρίσουν.

H εγγραφή στον Φωτομαραθώνιο Πάτρας θα μπορεί να γίνει και την ημέρα του διαγωνισμού ή συμπληρώνοντας την φόρμα στη σελίδα της ηλεκτρονικής εγγραφής στο patrasphotomarathon.gr.

Ο Φωτομαραθώνιος όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα, δεν είναι μία «αθλητική» ή απλώς μία διαγωνιστικού χαρακτήρα δραστηριότητα. Είναι απλά ένα μέσο για πειραματισμό, δημιουργία, έκφραση αλλά και διασκέδαση μέσα σε κάποιο χρονικά περιορισμένο πλαίσιο και με συγκεκριμένη θεματολογία.

Οι Φωτομαραθώνιοι είναι πολύ διαδεδομένοι στην Ευρώπη και διοργανώνονται σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Γαλλία και η Ρωσία αλλά και άλλα μέρη του κόσμου όπως στο Βανκούβερ, το Κέιπ Ταουν ή το Τορόντο.

Στην Ελλάδα φωτομαραθώνιοι έχουν διοργανωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά το 2012 διοργανώθηκε στην Πάτρα μετά από ιδέα και πρωτοβουλία της Λέσχης Ηδύφως, η οποία ήδη φέτος μπήκε στον 7ο χρόνο λειτουργίας της.

Θέματα που ζητήθηκαν από τους διαγωνιζόμενους να φωτογραφίσουν κατά το παρελθόν είχαν να κάνουν με το νερό αλλά και με πιο γενικές ιδέες όπως π.χ. η απουσία.

«Δεν είναι ένα κυνήγι θησαυρού αλλά στόχος είναι ο κάθε συμμετέχων να δημιουργήσει μία φωτό που να είναι αντιπροσωπευτική του θέματος που έχουμε βάλει. Το πρώτο και βασικό ζητούμενο είναι η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα. Η όλη διοργάνωση είναι μία αφορμή για να μαζευτεί ο κόσμος που ασχολείται και αγαπά την φωτογραφία. Είναι ένα κάλεσμα να βρεθούμε όλοι μαζί, να πιούμε τον καφέ και την μπύρα μας και να συζητήσουμε για την τέχνη της φωτογραφίας.

Θα λέγαμε πως είναι ένα κοινωνικό γεγονός, η δημιουργική έκφραση του χόμπι μας και λιγότερο ένας διαγωνισμός», ανέφερε στο thebest μέλος της διοργανωτικής επιτροπής του 4ου Φωτομαραθωνίου της Πάτρας.

Να προσθέσουμε πως όλοι οι συμμετέχοντες θα βγάλουν και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας ενώ το «ορμητήριο» του διαγωνισμού, θα είναι το City Music café στην πλ. Γεωργίου το οποίο και θα προσφέρει ροφήματα και ποτά σε ειδική τιμή, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με την επίδειξη της κάρτας συμμετοχής, σε όλους όσους λάβουν μέρος στον Φωτομαραθώνιο.

*Να θυμίσουμε πως ο 4ος Φωτομαραθώνιος της Πάτρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών «Ημερών Φωτογραφίας» που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας – Ηδύφως.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η έκθεση – αφιέρωμα στο Φωτογραφικό Πρακτορείο Δ.Α. Χαρισιάδη που ξεκίνησε στις 7 Μαίου 2015 στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών στην οδό Μαιζώνος. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, υπό την αιγίδα της Λέσχης Ηδύφως και του Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ