2015-05-09 22:25:07
Φωτογραφία για Δένδιας: Παρακαλούμε την κυβέρνηση να επανέλθει στη σοβαρότητα...
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη για την πολιτική επικαιρότητα στην εκπομπή του Α’ Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ «Πολιτικά παραλειπόμενα» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Αλφόνσο Βιτάλη και Νότη Ανανιάδη.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 Αν είναι πλέον περισσότερο πιθανή η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Ελπίζω να είμαστε σε τέτοιο δρόμο. Προτρέπουμε, έχουμε φθάσει να παρακαλούμε την κυβέρνηση να επανέλθει στη σοβαρότητα και να οδηγηθεί σε συμφωνία. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο διότι η οικονομία έχει στεγνώσει.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Δημόσιος Τομέας, είναι και οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου με τις επιχειρήσεις τους και τα μαγαζιά τους, οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε “ζόμπι”. Αυτή η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί.


Η καθυστέρηση δεν είναι δωρεάν. Έχει κόστος. Είναι σαν ένας εγκέφαλος που δεν οξυγονώνεται, όταν ξαναπάρει οξυγόνο δεν σημαίνει ότι ξεκινά από το σημείο που ήταν. Έχει υποστεί πολλές φορές, ανεπανόρθωτη βλάβη. Πρέπει να τελειώνει η κυβέρνηση τώρα, αλλά όχι με οποιουσδήποτε όρους.

Αυτή η κυβέρνηση μπήκε σ’ αυτή τη μακρότατη ιστορία των 100 και πλέον ημερών διαπραγμάτευσης, με τη λογική να πετύχει κάτι καλύτερο. Δεν φθάνει η ζημιά που έχουμε υποστεί όλες αυτές τις εκατό ημέρες, η οποία είναι μη αναστρέψιμη, αλλά να μας φέρει και κάτι χειρότερο. (…)

Ήδη χάσαμε δύο μονάδες ανάπτυξης του ΑΕΠ εντός του 2015 κaι μερικά δισεκατομμύρια καταθέσεων στο εξωτερικό ή κάτω από μαξιλάρια και στρώματα. Χάσαμε αρκετές χιλιάδες κρατήσεων στον τουριστικό τομέα, παρατηρείται πλήρης ανάσχεση. Η Ελλάδα έγινε περίγελως του κόσμου και αρνητικό πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες για καιρό. Μας κόστισαν πάρα πολύ οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης».

 Όσον αφορά στην Οικονομία που παρέλαβε η Κυβέρνηση :

«Ύστερα από πάρα πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, η Οικονομία είχε επανέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Βεβαίως είχαν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα, ενώ έγιναν και σημαντικά λάθη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Η φορολογική μας πολιτική ήταν ανεκδιήγητη, όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά συνολικά σαν σύλληψη, ανεξάρτητα αν επετεύχθη ένας πολύ σημαντικός δημοσιονομικός στόχος.

Όμως η Οικονομία είχε επανέλθει σε θετικό πρόσημο κι αυτή ήταν η απόλυτη αλήθεια. Η κυβέρνηση παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με πρωτογενές πλεόνασμα».

 Αν η Ν.Δ. θα ψηφίσει όποια συμφωνία τελικά επιτύχει η Κυβέρνηση:

«Κανείς δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων πως οτιδήποτε κι αν έρθει θα το ψηφίσουμε. Δεν έχει δικαίωμα να το πει. Αυτό είναι παράβαση του συνταγματικού του καθήκοντος. Έχει συνταγματική υποχρέωση ο κάθε βουλευτής να δει τι είναι αυτό.

Πέραν αυτού, ωστόσο, η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, όχι οποιαδήποτε, αλλά μια σοβαρή συμφωνία. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, για   να την  βοηθήσουμε σε ό,τι αυτή κρίνει».

 Για την ανασκόπηση των 100 ημερών της Κυβέρνησης:

«Δεν τα πάει καλά η Κυβέρνηση κι αυτή είναι μια διαπίστωση που κάνω με στεναχώρια, ειλικρινά. Κατ’ αρχήν το νομοθετικό έργο της είναι ανεπαρκές. Με έχει απογοητεύσει ως κυβερνώσα Αριστερά.

Υπήρξα πάντοτε ιδεολογικός αντίπαλος της Αριστεράς, αλλά είχα πάντοτε πολύ μεγάλο σεβασμό για τις απόψεις της. Η Αριστερά έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες στην Ιστορία της.

Συζητούσαμε χθες στη Βουλή το πρώτο νομοθέτημα για την Παιδεία και μεταξύ άλλων είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Γληνός, ο Σβώλος, ο Τσιριμώκος οι οποίοι έχουν εκφράσει σημαντικές απόψεις για την Ελληνική Παιδεία και έχουν υπάρξει κύρια στοιχεία του δημοτικισμού στην Ελλάδα. Και τώρα φέρνουν ένα άθλιο νομοθέτημα, το οποίο στρέφεται ευθέως κατά της αριστείας και βολεύει μερικές δεκάδες «ημετέρους» δεξιά κι αριστερά. Αυτά είναι φαινόμενα που δεν αντέχουν σε καμία κριτική.

Να σας πω και κάτι χειρότερο: Ο επονείδιστος νόμος Ξηρού εξέθεσε την Ελλάδα σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα αφήνοντας ελεύθερους δολοφόνους – τρομοκράτες. Είναι μια απίστευτη ανοησία αυτής της κυβέρνησης. (…)

Ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του Πιουριφόι που Αμερικανός Πρεσβευτής έκανε ευθέως δήλωση εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης! Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο και δεν συναντάται. Ο δε τωρινός Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πιρς είναι ένας πολύ μετρημένος άνθρωπος. Και δεν είναι μόνο αυτό, προσέξτε τη στάση και του  Πρέσβη της Βρετανίας!

Τέτοια πράγματα απομονώνουν την Πατρίδα μας από τους συμμάχους».

 Με αφορμή την παραίτηση Μίλιμπαντ μετά τη νίκη Κάμερον, αν αναλόγως θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο κ. Σαμαράς:

«Δεν ζήτησα από τον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί. Παρακάλεσα τον Πρόεδρο της Νέας  Δημοκρατίας, ως όφειλα και είχα καθήκον, μέσα στα καταστατικά όργανα του κόμματος να ανοίξει τον  διάλογο ο οποίος θα μας εξηγήσει γιατί φθάσαμε σ’ αυτή τη συντριπτική ήττα μας (…).

Η δική μου προσωπική και ιδεολογική αναφορά είναι στη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 45, 46, 47% εκεί που μας έφθασαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι το φυσικό μας εκλογικό όριο είναι το 18, 26 ή 27% στο οποίο κινούμαστε. Αυτά τα πράγματα δεν συνιστούν λογική σκέψη για τη μεγάλη Κεντροδεξιά».

 Για την ουσία της εσωκομματικής ενδοσκόπησης στη Ν.Δ.:

«Ευθέως πλέον για τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα φυσιογνωμίας. Δεν είναι θέμα προσώπων. Αν θέλετε, τα πρόσωπα είναι δεύτερα. Επ’ ονόματι ποιας πρότασης θα απευθυνθούμε ξανά στην ελληνική κοινωνία. (…)

Δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε στην κοινωνία με όρους δικαίωσης και να της απαιτούμε να μας ζητήσει συγγνώμη. (…)

Πρέπει να κάνουμε μια πολύ βαθιά κριτική,  να δούμε τι κάναμε λάθος και γιατί το κάναμε. Μετά να δούμε ποιοι το κάναμε. Από κει και πέρα, αφού δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική πλατφόρμα – πρόταση – αφήγηση (όπως θέλετε πείτε τη), ας δούμε ποιος ή ποιοι, πως φρασεολογικά και με ποια συμπεριφορά θα την εκθέσουν στην ελληνική κοινωνία».

 Όσον αφορά στο επεισόδιο από  βουλευτή της Χ.Α. εις βάρος βουλευτή του ΚΚΕ:

«Ουδείς δύναται στο Κοινοβούλιο ή εκτός απ’ αυτό να ασκεί απειλή εις βάρος  κάποιου,  πόσω  μάλλον άλλου βουλευτή. Όχι ότι ο βουλευτής είναι διαφορετικός από κάθε άλλο άνθρωπο, αλλά έχει την τιμή και το καθήκον να εκπροσωπεί μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας.

Κατά συνέπεια, κάθε τέτοια συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα, καθ’ οιουδήποτε ξεκαθαρίζω. Η Λιάνα Κανέλλη είναι γνωστή και φίλη μου, αλλά δεν το αναφέρω προσωπικά. Καθ’ οιουδήποτε, επαναλαμβάνω. Και φίλος μου αν προβεί σε τέτοια συμπεριφορά είναι μια πράξη απολύτως καταδικαστέα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ