2015-05-11 20:57:46
Φωτογραφία για Κοινή δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα - Αναγνωρίζεται η πρόοδος των διαπραγματεύσεων... αλλά!
20:47 Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"-Πρώτα να ολοκληρώσουμε το παρόν πρόγραμμα και μετά να δούμε τι άλλα προβλήματα υπάρχουν.

-Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός λόγος να αρχίσουμε να συζητάμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αν δεν φτάσουμε σε μια συμφωνία για το μεσοδιάστημα τώρα - Ο χρόνος αρχίζει να εξαφανίζεται.

-Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει να κάνει δημοψήφισμα, αλλά εάν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στην εκταμίευση χρημάτων".

20:27 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση για την Ελλάδα στην οποία καλωσορίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά επίσης οι Ευρωπαίοι δανειστές προειδοποιούν ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις συζητήσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.


«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.

Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσων δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

18.32 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκδώσουν μία σύντομη δήλωση για την Ελλάδα στην οποία θα καλωσορίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά επίσης θα προειδοποιεί ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις συζητήσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «θα υπάρξει σύντομη δήλωση και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει και στη δουλειά που απομένει, καλωσορίζοντας την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των εργασιών εργασίες».

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο στη δήλωση θα αναφέρεται ότι απαιτείται «περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για την γεφύρωση των κενών» στις διαπραγματεύσεις.

18.09 Όπως μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρυφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, είχε αποσυνδέσει την έκβαση του σημερινού Eurogroup από την καταβολή της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά, δίχως να θέτει τελεσίγραφα.

Μεταφέροντας την είδηση, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών

Δείτε ζωντανά τις αφίξεις των υπουργών Οικονομικών, στην συνεδρίαση του Eurogroup.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ