2015-05-12 17:28:37
Φωτογραφία για Μογκερίνι: Πρέπει να καταστρέψουμε το δίκτυο των δουλεμπόρων
Τρόπους για να παταχθεί η μεταναστατευτική κρίση προσπαθεί να παρουσιάσει η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία σε ομιλία της Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για «άμεση απάντηση» στο ζήτημα.

Η Μογκερίνι εξήγησε πως είναι απαραίτητο να καταστραφεί το επιχειρηματικό δίκτυο των δουλεμπόρων ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ψυχών.

«Πρέπει να καταστραφεί το επιχειρηματικό δίκτυο των διακινητών των μεταναστών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα πλοιάρια δε θα ξαναχρησιμοποιηθούν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία πρόσθεσε την αναγκαιότητα να διαλυθεί το εμπόριο των ανθρώπων στη Μεσόγειο καθώς αυτός «είναι ένας τρόπος για να σωθούν ζωές».

Βέβαια, επισήμανε πως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, ωστόσο διευκρίνισε πως κανένα μέλος της ΕΕ δεν διαφώνησε με το σχέδιό της.


«Η αναγκαιότητα να σωθούν ζωές και η δράση κατά των εγκληματικών οργανώσεων», είναι τα δύο βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσουν οι θεσμοί σύμφωνα με την ίδια.

Εξήγησε, μάλιστα, πως η κατάσταση στη Μεσόγειο «δεν έχει προηγούμενο», ενώ επισήμανε πως δεν πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση μόνο, αλλά και για ένα ζήτημα ασφάλειας.

«Εμείς είμαστε εδώ για να δράσουμε και για να δράσουμε άμεσα. Για εμάς είναι ηθικό καθήκον», τόνισε η Μογκερίνι.

Όλα αυτά, ενώ το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό εκτιμά πως τουλάχιστον 1.727 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα νερά της Μεσογείου από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία τραγωδία του περασμένου Απριλίου, αύξησε τη λίστα των θυμάτων κατά 900.

Την ίδια ώρα, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας μίλησε σαν μητέρα και είπε: «Σαν μητέρα μπορώ μόνο να φανταστώ το δράμα των γυναικών που καταθέτουν όλα τα χρήματα της οικογένειάς τους για αυτό το ταξίδι, που φεύγουν με τα παιδιά τους ακόμα και να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν με θάνατο. Γυναίκες που όχι μόνο θυσιάζουν τις οικονομίες τους, αλλά και τις δικές τους ζωές στα χέρια των κυνικών εγκληματικών οργανώσεων».

Παράλληλα, έκανε λόγο για τις προτάσεις της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα αναφέροντας πως είναι απαραίτητη η επέκταση των επιχειρήσεων διάσωσης, η αύξηση της χρηματοδότησης για τις διασώσεις, η εξάρθρωση των δικτύων των δουλεμπόρων και η καταστροφή των πλοιαρίων.

Από την άλλη, ζήτησε τη συνεργασία όλων των πλευρών, ακόμα και της Λιβύης ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταστροφής των πλοιαρίων σε λιβυκά ύδατα, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπάσι.

«Δεν θα επιτρέψουμε μία στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Θα συναινέσουμε μόνο σε μία συντονισμένη δράση ανάμεσα στον ΟΗΕ και την νόμιμη κυβέρνηση του Τομπρούκ, αρκεί να είναι μία ανθρωπιστική δράση», τόνισε ο Νταμπάσι.

Καταλήγοντας, η Μογκερίνι αναφέρθηκε στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για κρίση λέγοντας: «Η ιστορία τους μας κάνει να κλαίμε, μας κάνει να ντρεπόμαστε».

Έτσι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε: «Εί ναι σημαντικό η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση να συνεργαστούν στενά. Βοηθήστε μας να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να διαλύσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ