2015-05-13 08:44:50
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση αποφασίζει μέτρα για να πάρει λεφτά μέσα στον Μάιο
Αλλαγή πλεύσης για την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις ρουκέτες Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και η Αθήνα παίρνοντας μέτρα-εξπρές καταβάλει εντατικές προσπάθειες ώστε μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να κλείσει η συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι "είναι η ώρα των εταίρων" να κάνουν βήματα. Ωστόσο τα "σημάδια" από το Βερολίνο σε συνδυασμό με τα άσχημα επίπεδα ρευστότητας για τη χώρα μας, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Ο Τσίπρας επιμένει: Χρειάζεται πολιτική απόφαση για να κλειδώσει η συμφωνία

Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές και επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για τις επόμενες δύο βδομάδες, ώστε να νομοθετήσει μέτρα -σε θέματα επί των οποίων υπάρχει οριστική συμφωνία με τους θεσμούς-αφού μόνο έτσι μπορούν να ανοίξουν οι κρουνοί για απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας
. Όπως σημείωνε άλλωστε κυβερνητική πηγή, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση του χθεσινού κυβερνητικού συμβουλίου, "στόχος της κυβέρνησης είναι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν να μην επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και να μην είναι ασφυκτικά". Την ίδια ώρα σε μία κίνηση καλής θέλησης η κυβέρνηση κάνει πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ωστόσο ο πρωθυπουργός ρίχνει το μπαλάκι στους ευρωπαίους ηγέτες τονιζοντας πως πρέπει να βρεθεί πλέον πολιτική λύση προκειμένου να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Μάιο. Ετσι επιδιώκει να τις μεταφέρει σχεδόν αποκλειστικά στο πολιτικό επίπεδο προετοιμάζοντας το έδαφος για να θέσει το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Ερχεται φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr , στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει για άλλη μια φορά σήμερα, στις 6 μμ θα βρεθεί η προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Επιπλέον, το απόγευμα, αναμένεται συνεδρίαση και της Πολιτικής Γραμματείας.

Το νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει στα άρθρα του θέματα επί των οποίων έχει υπάρξει οριστική συμφωνία με τους εταίρους και θα επιχειρηθεί να ενταχθούν και ορισμένα ακόμη.

Ποιες προτάσεις πέφτουν τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών

Καλά ενημερωμένες πηγές, την ίδια ώρα αναφέρουν πως οι διαπραγματευτικές ομάδες Αθήνας-Βρυξελλών φέρεται να συγκλίνουν στα εξής :

Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες (αν και δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται ο πλούτος)

Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη αναψυχής κα)

Λοταρία

Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ,χωρίς τη μείωση κατά 30%

Τι θα γίνει με τους συντελεστές του ΦΠΑ

Κεντρική παράμετρος παραμένει το ποσοστό του ΦΠΑ, με κύκλους της κυβέρνησης ωστόσο, να ξεκαθαρίζουν πως το εν λόγω θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί σήμερα, καθώς πρόκειται για σημείο "αγκάθι", με τις δυο πλευρές να διαφωνούν.

Στην ίδια κατηγορία, ανήκουν τόσο το δημοσιονομικό κενό αλλά και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πιάνει δουλειά η ομάδα δράσης

Η ελληνική πλευρά τέλος, προκειμένου να  επιταχύνει τη συμφωνία με τους δανειστές, συστήνει ομάδα άμεσης δράσης προκειμένου να καθοδηγεί αλλά και να επιβλέπει τις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, σε συνδυασμό με το συντονισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών στην ελληνική βουλή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ