2015-05-13 14:58:04
Φωτογραφία για 'Eνταση μεταξύ Σημίτη - Τσοχατζόπουλου στη δίκη
Στην κατάθεση του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι βαρύτατης σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1 ήταν οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ.

Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπήρχε η δυνατότητα να υπάρξει δωροδοκία στις υποθέσεις των εξοπλιστικών, χωρίς όμως να γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο.

«Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση έγινε δωροδοκία, αποδείχθηκε ότι έγινε. Ξέρω ότι χωρούσε δωροδοκία και πριν και μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΚΥΣΕΑ».

Αυτό ανέφερε, σε κάθε ερώτηση της έδρας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δευτεροβάθμια δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος χαιρέτισε το δικαστήριο όταν ανέβηκε στο βήμα και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στη συνείδησή του, τόνισε με την έναρξη της κατάθεσής του ότι επιθυμεί να συμβάλει στην απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ότι η γνώση του προέρχεται απ? όσα έχει διαβάσει στον Τύπο.


Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το γεγονός των Ιμίων ήταν «καθοριστικό» για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα ως "εξαιρετικά λυπηρά" τα όσα συνέβησαν και για εκείνον, "γιατί έγιναν επί ημερών μου και για την προσπάθεια που κάναμε για τον εκσυγχρονισμό της χώρας". "Αν έγιναν όσα λέγεται ότι έγιναν, πρόκειται για αθλιότητες. Είναι ντροπή", ανέφερε στην κατάθεσή του.

Ο κ. Σημίτης έκανε επίσης σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.

Είπε χαρακτηριστικά ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει την οικονομική εξουσία να αποφασίζει. "Καμία υπόθεση δεν έρχεται στο ΚΥΣΕΑ αν δεν περάσει απο τις Επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και μετά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δεν μπορεί το ΚΥΣΕΑ να αγοράσει ένα όπλο αν δεν το έχει αποφασίσει το υπουργείο. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθορίζει τις τιμές και τα αντισταθμιστικά οφέλη", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Δεν εχει ελεγκτική εξουσία. Παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Δεν μπορει να αποφασισει αν θα αγορασει το τάδε όπλο αν δεν το αποφασισει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός δεν γνώριζε κάτι σχετικά με τις παράνομες πληρωμές και η γνώση του προέρχεται μόνο απο τις εφημερίδες.

"Θέλω να συμβάλλω στην απόδοση της δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορούμενων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι απο τις εφημερίδες και τα δικαστήρια", τόνισε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της χώρας μετά το επεισόδιο των Ιμίων λέγοντας ότι κρίθηκε αναγκαίο όχι μόνο από εκείνον αλλά και μετά απο συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που του είχε πει οτι υπήρχε διαφορά "μεταξύ ημών και της Τουρκίας η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας".

"Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις", είπε.

Επισήμανε ωστόσο πως "μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίσαμε να περιορίσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες" και τότε "ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαφώνησε, υποστήριζε ότι αποδυναμώνεται η χώρα".

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγόρησε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια: «Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παίζω παιχνίδια», είπε ο συνήγορος για να του απαντήσει ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός «εσείς παίζετε...».

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος.

Σημίτης: Δεν έχω άποψη.

Πολιτική αγωγή: Υπέπεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δυσμένεια;

Σημίτης: Όχι είχε την ίδια μεταχείριση με άλλους υπουργούς.

Πολιτική αγωγή: Έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;

Πρόεδρος (προς τον μάρτυρα): Μην απαντάτε...Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουμε;

Πολιτική αγωγή: Ο μάρτυρας όρισε τον κατηγορούμενο ως υπουργό Άμυνας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου Λ. Κοτσαλή ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας: «αν υπήρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα» είπε και πρόσθεσε: «Αν έγιναν πρόκειται για αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνει . Είναι ντροπή».

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για το θέμα των Γερμανικών υποβρυχίων, παρουσιάζοντας έγγραφο που λέει πως το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο μιλούσε για 5 τύπους υποβρυχίων:

Σημίτης: Μα σας είπα πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει Γερμανικά υποβρύχια και να πάρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε.

Τσοχατζόπουλος: Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνιδάκια

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ θα σας αποβάλλω.

Πολιτική Αγωγή: Εκπροσωπούμε το δημόσιο δεν παίζουμε παιχνιδάκια.

Τσοχατζόπουλος: Δυστυχώς παίζουμε Πολιτική Αγωγή: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δισ. ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων;

Σημίτης: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα;

Πολιτική Αγωγή: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.

Σημίτης (έντονα): Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;

Γιάννης Νικολάου (συνήγορος Ακη): Μπορεί να γίνει δωροδοκία μέσω των αντισταθμιστικών;

Σημίτης: Δεν το ξέρω αλλά φαντάζομαι με όλους τους τρόπους

Γιάννης Νικολάου (συνήγορος Ακη): Πόσοι φάκελοι υποβλήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Μα δεν καταλαβαίνετε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου; Μπορώ να θυμάμαι; Άλλες δουλειές δεν είχα; Το ΚΥΣΕΑ δίνει πολιτικές κατευθύνσεις, δεν εξετάζει προσφορές και τιμές. Σας είπα δεν έχουμε ούτε αρχείο από το ΚΥΣΕΑ. Ειναι απόρρητα όλα. Που να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια; Καλά πιστεύετε ότι μπορώ να θυμάμαι επακριβώς τις 44 συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ

μετά από 15 χρόνια; Σοβαροί να είμαστε...

Γιάννης Νικολάου (συνήγορος Ακη): Κοινωνικοπολιτικό έργο προσέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος στην Ελλαδα;

Σημίτης (έντονα και κουνώντας το δάκτυλο): Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πώ. Δε εχει καμμία σημαςία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε...

Πρόεδρος: Θέλετε να καθίσετε κύριε μάρτυς;

Σημίτης: Όχι, ευχαριστώ αλλά δεν θέλω να καθίσω.

Οι τόνοι ανέβηκαν στο δικαστήριο λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι όταν όταν το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Με καλέσατε για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα», είπε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

Ο κ. Σημίτης κουνώντας το δάκτυλο και εμφανώς ενοχλημένος απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είπε: «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε».

Ακόμη, ο κ. Σημίτης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη του απάντησε: «Δεν υπέπεσε αλλά το ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν».

Η κατάθεση του κ. Σημίτη συνεχίζεται ενώ στην αίθουσα βρίσκεται ήδη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναμένεται να εξεταστεί μετά τον κ. Σημίτη.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ