2015-05-14 12:22:25
Φωτογραφία για ΤΟ...ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ''ΚΟΚΚΙΝΑ'' ΔΑΝΕΙΑ
Μέσω παρεμβάσεων στους νόμους Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και Δένδια (διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων), αναβίωσης του νόμου Χατζηδάκη (πάγωμα πλειστηριασμών) και αξιοποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών (Στουρνάρας) θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ''κόκκινα δάνεια'' μέχρι τη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα, η οποία τοποθετείται το 2016. Αυτή η ενδιάμεση λύση διαχείρισης των ''κόκκινων δανείων'' σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κρίνεται εφικτή προκειμένου να κάμψει και τις τελευταίες ενστάσεις των δανειστών και να ξεπαγώσει την καταβολή δόσεων προς τις τράπεζες. Σήμερα από τα 248 δισ. που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες τα 100 δισ. δεν εξυπηρετούνται, κι από αυτά τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 15 δισ. καταναλωτικά δάνεια.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του επιτελείου του υπουργείου Οικονομίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμφωνία πακέτο επιδιώκεται να δοθεί το πράσινο φως ώστε η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, όπως προέβλεπε και ο νόμος Χατζηδάκη, που έληξε στα τέλη του 2014.


Με βάση το νόμο Χατζηδάκη, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είχε ορισθεί έως τις 35.000 ευρώ, η κινητή και ακίνητη περιουσία έως τις 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις έως τις 15.000 ευρώ. Όρια τα οποία μπορεί να μην κάλυψαν μεγάλη μερίδα δανειοπλητών, προστατεύθηκαν μόλις 3.000 νοικοκυριά, κάλυπταν όμως την ΕΚΤ, γι' αυτό άλλωστε είχε δοθεί και το πράσινο φως τότε. Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΚΤ για το θέμα της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσεκτικά στοχευμένα προς τα ευπαθή νοικοκυριά και να συνοδεύονται από πρόσθετες, αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλίδες για την πρόληψη φαινομένων αθέτησης υποχρεώσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την αποσόβηση τυχόν αρνητικού αντίκτυπου στη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη.

Αλλαγές προωθούνται και στον νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, όπου η δικάσιμος ορίζεται πλέον για μετά το 2023, καθώς σε κάποιες υποθέσεις έχει οριστεί δικάσιμος για μετά από 15 χρόνια, ενώ προωθείται και η ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας. Παράλληλα προωθούνται ρυθμίσεις ενεργοποίησης του νόμου Δένδια για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που περιλαμβάνει ακόμα και διαγραφές χρεών. Εν τω μεταξύ φαίνεται να ενεργοποιείται και ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και τον συνεργάσιμο δανειολήπτη.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ειδικού φορέα για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πηγές από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πειστεί για τη φιλοσοφία του νέου πλαισίου. Ωστόσο η επεξεργασία του σχεδίου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν τουλάχιστον 6 μήνες διαβουλεύσεων για την εκπόνησή του προκειμένου από το 2016 να λειτουργήσει. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέσω του φορέα θα μπορούσαν να αγοραστούν από τις τράπεζες περί τα 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά μαζί με τις υποθήκες τους ώστε να γίνουν ρυθμίσεις και διαγραφές.

Χθες πάντως ο κ. Γιώργος Παπαϊωάννου Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικού Χαρτοφυλακίου, Αναδιαρθρώσεις, Corporate & Shipping, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του συνεδρίου «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη» αναφερόμενος στο σχέδιο δημιουργίας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα καθυστερούμενα ή προβληματικά δάνεια, είπε ότι χρειάζεται η δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα περιλάβει όλα τα δάνεια ή ποια δάνεια, επιχειρηματικά, στεγαστικά ή καταναλωτικά, όπως επίσης και σε ποια τιμή θα αγοραστούν αυτά και με ποια μέθοδο θα γίνει η αποτίμησή τους.

Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ