2015-05-14 13:51:51
Φωτογραφία για Αποζημίωση λόγω μετάθεσης σε προβληματικές περιοχές
ΠΡΟΣ   : Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας          Αρ. Πρωτ. 55/2015

              κ. Κώστα Ήσυχο                                            Αθήνα, 14 Μαΐ 2015

 

KOIN    : - κ.κ. ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ

               - ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ

               - Βουλευτές της ΒτΕ

               - Περιφερειακές Ενώσεις – μέλη μας

               - Στρατιωτικοί συντάκτες

ΘΕΜΑ  : Αποζημίωση Λόγω Μετάθεσης σε Υπηρεσία Προβληματικής Περιοχής

ΣΧΕΤ   : α. Ν.2606/1998 (ΦΕΚ Α΄ 89, «Μισθολογικές ρυθμίσεις διπλωματικών υπαλλήλων και άλλων συναφών κατηγοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις»)

           β. Υπ΄ αριθμ. Φ.411/253437/Σ.2358/01-7-2013 Απόφαση κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1631, «Συμβούλία Μεταθέσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των Κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»)


            γ. Ν.2685/1999 (ΦΕΚ Α΄ 35, «Κάλυψη δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας και άλλες διατάξεις»)

          δ. ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α΄ 75, «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.»)

           ε. Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222, «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»)

       στ. Ν.3528/2007 (ΦΕΚ Α΄ 26, «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.»)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχετικού (α) νόμου, ορίζεται ότι: «α. Στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που μετατίθενται σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό. το οποίο καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών….. δ. Το εφάπαξ χρηματικό ποσό δεν υπόκειται σε φόρο, τέλος ή κράτηση υπέρ οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα.

 Ήδη, σήμερα, το εφάπαξ ως άνω χρηματικό ποσό ανέρχεται για μεν τις υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις προβληματικές περιοχές της Α΄ κατηγορίας στα 1.207,15 ευρώ για άγαμο υπάλληλο, στα 1.173,88 ευρώ για έγγαμο υπάλληλο και στα 1.614,09 ευρώ για έγγαμο υπάλληλο με άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι 20 ετών ή μέχρι 24 ετών, αν σπουδάζουν ή ανεξαρτήτως ηλικίας, αν είναι ανίκανα για εργασία και ποσοστό αναπηρίας άνω των 67%, για δε τις υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις προβληματικές περιοχές της Β΄ κατηγορίας στα 880,41 ευρώ για άγαμο υπάλληλο,  στα 1.027,15 ευρώ για έγγαμο υπάλληλο και στα 1.467,35 ευρώ για έγγαμο υπάλληλο με άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι 20 ετών ή μέχρι 24 ετών, αν σπουδάζουν ή ανεξαρτήτως ηλικίας, αν είναι ανίκανα για εργασία και ποσοστό αναπηρίας άνω των 67%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 14 του σχετικού (γ) νόμου, ορίζεται ότι: 1. Οι μετακινούμενοι λόγω μετάθεσης δικαιούνται: α. Τα έξοδα μετακίνησης των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους. β. Έξοδα μεταθέσεως. 2. Δικαιούται επίσης ο λειτουργός ή υπάλληλος εξόδων μετακίνησης των μελών της οικογένειάς του που τον ακολουθούν…. 4. Στον μετακινούμενο λόγω μετάθεσης παρέχεται βασικό ποσό εξόδων μετάθεσης, που ορίζεται σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) δραχμές για μετακίνηση που η συνολική χερσαία απόσταση από τον τόπο μετάθεσης είναι μέχρι "εκατό πενήντα (150)" χιλιόμετρα. Το ποσό αυτό ισχύει και για μεταθέσεις στη νησιωτική Ελλάδα. 5. Το βασικό ποσό της προηγούμενης παραγράφου προσαυξάνεται, κατά περίπτωση …..9. Οι τοποθετούμενοι σε τόπους εκτός της πόλεως στην οποία είναι η έδρα της οργανικής τους μονάδας και σε απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα (50) )χιλιομέτρων, δικαιούνται τα έξοδα μετακίνησης των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους, όπως τα μέλη αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, καθώς και το πενήντα τοις εκατό (50%) του βασικού ποσού των δαπανών μετάθεσης της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού.

Σύμφωνα, τέλος, με το άρθρο 1 του σχετικού (δ) ορίζεται ότι: «1. Οι Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετακινούνται στο εσωτερικό της Χώρας, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, δικαιούνται εις βάρος του Δημοσίου τα οδοιπορικά έξοδα που καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος», κατά δε το άρθρο 2 του αυτού ως άνω νόμου ορίζεται ότι: «1. Τα οδοιπορικά έξοδα των στρατιωτικών διακρίνονται, ανάλογα με τις περιπτώσεις μετακίνησης, στις εξής κατηγορίες: α. Οδοιπορικά Έξοδα Μετάθεσης. β. Οδοιπορικά Έξοδα Εκτέλεσης Υπηρεσίας».

Ήδη κε Υπουργέ αρχίζουν να γνωστοποιούνται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οι μεταθέσεις για το έτος 2015 και η αγωνία και το άγχος αρχίζουν να καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των μετατιθεμένων, όχι μόνο λόγω της άδικης σχετικής (β) υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει εισέτι αντικατασταθεί και βελτιωθεί, αν και το ζητήσαμε σχετικά, αλλά και λόγω του οικονομικού βάρους που θα υποστούν οι μετατιθέμενοι ελλείψει σχετικής ικανής προς τούτο αποζημίωσης που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Από την παράθεση των ανωτέρω διατάξεων γίνεται άμεσα αντιληπτό, από το μέσο αναγνώστη, και καθίσταται απολύτως σαφές και διαυγές, ότι από αβλεψία του νομοθέτη δεν έχει προνοηθεί και δεν έχει νομοθετηθεί το εφάπαξ χρηματικό ποσό στους μετατιθέμενους στις προβληματικές περιοχές στρατιωτικούς, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή με τους λοιπούς υπαλλήλους του Ελληνικού δημοσίου, όπως αντιθέτως έπραξε (ο νομοθέτης) και μάλιστα αμέσως στις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε ο σχετικός (ε) μνημονιακός νόμος από τη θέση του σε ισχύ και την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 103 και 107 του (στ) όμοιου, αναφορικά με τη θέση των υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών) σε αργία.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, εξετάσετε τη δυνατότητα συντάξεως και προωθήσεως στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα θεραπεύσει την ανωτέρω αβλεψία, ως εξής: «Στο τέλος του άρθρου 20 του ν.2606/1998 (Α΄ 89) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Το εφάπαξ χρηματικό ποσό της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου, το οποίο καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καταβάλλεται και στους στρατιωτικούς που μετατίθενται σε υπηρεσία προβληματικών περιοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται με την ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.50/265/29847/11-11-1992 (Β΄ 667), όπως ισχύει κάθε φορά».

Ευελπιστούμε στην αποδοχή του αιτήματός μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες, προς υποστήριξη του αιτήματός μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Τσουκαράκης Ανέστης

Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)

6974365800

Ο Γεν. Γραμματέας

Μαστρογιαννάκης Χρίστος

Υπολοχαγός (ΠΒ)
6972516650
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ