2015-05-14 19:13:54
Φωτογραφία για Στο «τραπέζι» το κλείσιμο του εργοστασίου της Pitsos
Σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης επέστρεψε η Bosch Ελλάδας. Ύστερα από δυο συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, η γερμανική εταιρεία το 2014 εμφάνισε και πάλι θετικό πρόσημο στην “τελική γραμμή” των αποτελεσμάτων της ενώ πέτυχε να αυξήσει οριακά και τον κύκλο εργασιών της (+1,6%).

Αισιοδοξία υπάρχει και για τη φετινή χρονιά, καθώς όπως ανέφερε η διοίκηση της σε δημοσιογράφους παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας η ανοδική πορεία συνεχίζεται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 12% και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) κατά 4,3% (έναντι 1,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Με ανάλογους ρυθμούς “τρέχουν” οι πωλήσεις και το Μάιο ενώ εκτιμάται πως εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες τα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του 2015 θα κλείσουν με άνοδο 6%.

Ο διευθύνων σύμβολος της εταιρείας, Ιωάννης Κάπρας επεσήμανε ότι η εταιρεία καταφέρνει και αναπτύσσει τις πωλήσεις της πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται (από τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου μέχρι τα συστήματα ασφάλειας, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τα ηλεκτρικά εργαλεία), κερδίζοντας ταυτόχρονα μερίδια από τον ανταγωνισμό.


Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Κάπρα έπαιξε και η διαγραφή επισφαλειών ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν εταιρείες και συνεργάτες που τερμάτισαν τη λειτουργία τους, και ως εκ τούτου η είσπραξη τους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ο κ. Κάπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα περικοπών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να συνεχισθεί, αντίθετα πλέον εξετάζονται τρόποι και αναζητούνται ευκαιρίες για επέκταση των εργασιών στην ελληνική αγορά. Τέτοιες, όπως είπε υπάρχουν στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, στην ηλεκτροκίνηση, στον πολλά υποσχόμενο τομέα του internet of things (διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών), οι οποίοι αναμένεται να “ωριμάσουν” τα επόμενα χρόνια. Ειδικά στο κομμάτι των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ο γερμανικός όμιλος επενδύει πολλά εκατομμύρια για τη δημιουργία συσσωρευτών, οι οποίοι θα έχουν μεγάλη αυτονομία και θα επαναφορτίζονται σχετικά γρήγορα (από 10 έως 20 λεπτά).

Τα σενάρια για το εργοστάσιο της Pitsos

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί λουκέτου στο εργοστάσιο της Pitsos στον Πειραιά (περιοχή Ρέντη) που ανήκει στον όμιλο και σήμερα απασχολεί περίπου 450 εργαζόμενους ο κ. Κάπρας ξεκαθάρισε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τα κεντρικά του ομίλου στο Μόναχο, σχετικά με το εάν παραμείνει σε λειτουργία ή τελικά θα κλείσει, πρόσθεσε όμως πως το θέμα υπάρχει στο τραπέζι, παρότι το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο. Ο προβληματισμός σύμφωνα με τον κ. Κάπρας έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει “χάσει” ένα μεγάλο μέρος του τζίρου της, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια από περίπου 250 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 100 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κάπρας πάντως διευκρίνησε ότι παρά τα όσα ακούγονται, και την ανησυχία που υπάρχει στους εργαζόμενους δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία τελική απόφαση και τόνισε πως η Pitsos δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας, αλλά είναι ξεχωριστή εταιρική οντότητα με άλλο ΑΦΜ και άλλη διευθυντική ομάδα. Ερωτώμενος τέλος για το εάν η Bosch εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την Eλλάδα σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το Ευρώ, ο κ. Κάπρας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κάνενα τέτοιο σχέδιο και επανέλαβε τη δεσμεύση της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Πηγή: Imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ