2015-05-18 13:50:22
Φωτογραφία για Ξυδάκης για Αμφίπολη: Προέχει η προστασία του αρχαίου τάφου
Έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Ξυδάκης αναφέρει ότι πρώτα θα εξασφαλιστεί η προστασία και στη συνέχεια θα γίνει η ανάδειξη και προβολή του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πρόσφατα στο φως ένα μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, η αποκάλυψη του οποίου δημιουργεί υποχρεώσεις για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάστασή του. Ένα μνημείο, το οποίο από την κατασκευή του πρέπει να συνεργάζεται συνεχώς με το έδαφος, να δέχεται και να «απαντάει» στις ωθήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα το ζήτημα της προστασίας του και στη συνέχεια της ανάδειξης και προβολής του, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε συνδυασμό τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αμφίπολης όσο και ευρύτερα με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον στο νομό Σερρών» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και ενημερώνει ότι ο προγραμματισμός αυτού του έργου αποτελεί ήδη αντικείμενο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εκτελεστικό πλαίσιο ενεργειών και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δράσεις.


Όπως επιβάλλεται, δίνεται προτεραιότητα στις ενέργειες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης και την εξαγωγή κάθε δυνατής αρχαιολογικής πληροφορίας από τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και προσθέτει ότι πραγματοποιούνται συστηματικά αυτοψίες στο χώρο και συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι παρά την ανάγκη μικρών βελτιώσεων, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά προστατεύοντας το ταφικό μνημείο.

Όσον αφορά στη συντήρηση όλων των κατηγοριών ευρημάτων, με τη συμβουλευτική παροχή τεχνογνωσίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης, έγιναν οι άμεσες ενέργειες, αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα, η διατήρηση των σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό του μνημείου και σε αυτή τη βάση έχει προταθεί η αναγκαιότητα προμήθειας ενός ολοκληρωμένου ασύρματου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχομένως σεισμικών δονήσεων σε 24ωρη βάση, με δυνατότητα μετάδοσης των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο αλλά και αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων μέσω κατάλληλου λογισμικού, καθώς και η αποστολή μηνυμάτων συναγερμού στους εξουσιοδοτημένους χρήστες όταν οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας αποκλίνουν από προκαθορισμένα όρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ