2015-05-20 10:56:21
Φωτογραφία για DIE WELT: ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Γ. Σακελλαρίδης: Έχουμε μπει στις ράγες για συμφωνία

«Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός του κλίματος στον γερμανικό Τύπο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, γράφει η εφημερίδα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.


Πάντως τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δηλώνει και πάλι, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ ο Σόιμπλε μίλησε για κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες εκτυλίσσονται γύρω από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β'» ούτε για ένα τρίτο πακέτο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στη σύσκεψη ότι έγινε μια μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την ύπαρξη μεταρρυθμιστικής βούλησης. Ο Σόιμπλε φέρεται να ανέφερε: «Ξέρουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων υποφέρει, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό».

Γ. Σακελλαρίδης: Έχουμε μπει στις ράγες για συμφωνία

Στην τελική ευθεία για σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο ''Real FM''. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, θα ικανοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουμε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ότι έχουμε μπει στην ουσία στις ράγες, στην κατεύθυνση προς μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία και έχουμε προχωρήσει αρκετά πάνω σε αυτές τις ράγες. Με τις συζητήσεις που σήμερα ξεκινάνε δια ζώσης στις Βρυξέλλες στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και με σταθμό τη Σύνοδο κορυφής στη Ρίγα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο προς την συμφωνία. «Τη θεωρώ σταθμό από την άποψη ότι προφανώς εκεί ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει και συζητήσεις και επαφές στο περιθώριο, εκεί θα βρίσκεται άλλωστε όλη η ηγεσία και των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως τέτοιου τύπου σύνοδοι κορυφής υπάρχει ένα κλίμα που ο καθένας θέλει να συζητήσει και με τον άλλο ιδιαίτερα σε μία τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο. Τη βάζω όχι ως έναν καταληκτικό σταθμό, αλλά ως έναν ενδιάμεσο σταθμό που θα μπορούσαν ενδεχομένως κάποιες επαφές να βοηθήσουν στο να υπάρξει μία σύγκλιση κι ένα κοινό έδαφος στο δρόμο προς την συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν θα καταφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία να μείνει συμπαγής ψηφίζοντας μία τέτοια συμφωνία στη Βουλή ο Γ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα σας εξηγήσω γιατί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία η οποία θα εκφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει στις 25 Γενάρη. Δεν θα φέρει δηλαδή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μία συμφωνία η οποία θα νιώθει κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του ή να βάλει τον εαυτό του να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι γι' αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και να είστε σίγουρος ότι τέτοια θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας». Και σημείωσε: «Όταν έρθει η συμφωνία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που στην ουσία θα ικανοποιούν το σώμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, στο ερώτημα αν παραμένει στο τραπέζι το θέμα του δημοψηφίσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εμείς έχουμε πάρει τη λαϊκή εντολή και την έχουμε πάρει σχετικά νωρίς, δηλαδή δεν έχει ξεθωριάσει η λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει. Κάτι που στην ουσία επικυρώνεται και από τις δημοσκοπήσεις τις οποίες βλέπουμε. Μάλλον ενισχύεται η λαϊκή εντολή. Και είχαμε πάρει μία λαϊκή εντολή βασισμένη σε ένα δημοψηφισματικού τύπου ερώτημα: ''Θέλετε το πρόγραμμα που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θέλετε το πρόγραμμα που προωθεί η ΝΔ του κ. Σαμαρά;''. Και ο λαός επέλεξε με το ποσοστό που μας επέλεξε τη μία απάντηση. Επομένως έχουμε τα καύσιμα να συνεχίσουμε βασισμένη σε αυτή τη λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή και δεν φοβόμαστε τη λαϊκή έκφραση. Επειδή πιστεύουμε όμως ότι η συμφωνία η οποία θα έρθει θα κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα χρειαστεί πιστεύω εν τέλει».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ