2015-05-20 16:15:25
Φωτογραφία για Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι καταναλωτές με την χρήση κάρτας
Σε περίπτωση που δεχτούν οι θεσμοί τις αλλαγές που προτείνει η η κυβέρνηση στον ΦΠΑ ανοίγει «τρύπα» 1-1,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, που η κυβέρνηση ευελπιστεί να την καλύψει από την αποκάλυψη της παραοικονομίας λόγω χρήσης καρτών αντί για μετρητά και με την ταυτόχρονη δέσμευση του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, που θα καταλήγει στο κράτος πριν από τους επαγγελματίες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το κίνητρο 3% στις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.

Για συναλλαγές με μετρητά, καταργείται ο ΦΠΑ 23% και γίνεται 18%. Ενώ καταργείται και ο ΦΠΑ 13% και 6,5%.

Συγκεκριμένα, όπου επιβάλλεται σήμερα ο κανονικός συντελεστής 23% θα υπάρξει μείωση, ενώ επιβαρύνσεις προκύπτουν για νερό και ρεύμα (από 13% σε 18%) και στις τιμές των ξενοδοχείων που από το 6,5% σήμερα, θα φορολογούνται με 15%.

Για συναλλαγές με κάρτες προβλέπεται καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για όλα (αντί 6,5%, 13% και 23%) με έναν ακόμα μειωμένο συντελεστή 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους πληρώνουν με κάρτες, ανεξαρτήτως ύψους συναλλαγής .


Ακόμη, εξετάζεται να υπάρξει κάποια φορολόγηση στις αγορές με πιστωτικές, για να στραφεί ο καταναλωτής στη χρήση των χρεωστικών.

Για τους νησιώτες του Αιγαίου καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (περίπου 2%-7,5% περισσότερα σε κάθε συναλλαγή). Ο κύριος Βαρουφάκης προϊδέασε ότι θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών να εισπράττουν επιστροφή του 30% του ΦΠΑ που πληρώνουν μαζεύοντας και καταθέτοντας τις αποδείξεις από τις αγορές τους, περίπου όπως ισχύει για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

Για τους καταστηματάρχες το μέτρο της χρήσης καρτών αημαίνει έξτρα επιβάρυνση για τραπεζικές προμήθειες έως 3% στην πληρωμή μέσω κάρτας, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης προανήγγειλε και ότι η απόδοση του ΦΠΑ θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπραξή του από τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αφαιρώντας ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας που υπήρχε επί δεκαετίες στις επιχειρήσεις που «τζίραραν» τον ΦΠΑ για έως και 4 μήνες, πριν τον αποδώσουν στο δημόσιο.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι όμως πως πολλοί δεν έχουν πια υπόλοιπο στις πιστωτικές κάρτες τους, ούτε και λεφτά στις τράπεζες για αγορές με χρεωστική.

Του Θρασύβουλου Μίαρη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ