2015-05-21 10:50:34
Φωτογραφία για ΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ EFSF ΛΟΓΩ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Ενδεχόμενη νέα συμφωνία στο Eurogroup για νέα επέκταση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της Ελλάδας για διάστημα 4 μηνών θα λειτουργήσει ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα διασφαλίζει πως τα 10,9 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα παραμείνουν στη διάθεση των ελληνικών τραπεζών έως τις 30 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται εντός και εκτός Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ζητήσει τη χορήγηση νέας τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επέκταση, μετά από εκείνη που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Δεκεμβρίου και επέκτεινε τη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης έως τις 28 Φεβρουαρίου και την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που επέκτεινε για διάστημα 4 μηνών τη δανεική σύμβαση έως τις 30 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης έως τις 30 Οκτωβρίου και η επακόλουθη επέκταση της περιόδου-γέφυρας, με σκοπό να οδηγήσει σε τελική συμφωνία στα τέλη του φθινοπώρου, θα διατηρεί πλήρως διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες τα 10,9 δισ
. ευρώ του EFSF που έχουν ως προδιαγεγραμμένη χρήση την κάλυψη αναγκών ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης (resolution) των τραπεζών.

Σε ένα περιβάλλον που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από την πλευρά της ρευστότητας, που  αντιμετωπίζουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και περιορισμένη παραγωγή εσόδων, πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και επιδείνωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους και σε μια συγκυρία που όλα δείχνουν πως πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, αλλά κανείς στις αγορές δεν είναι πρόθυμος να τους τα παράσχει. Το «μαξιλάρι» του EFSF λειτουργεί ως εχέγγυο σταθερότητας για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται πως σήμερα εάν ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρίνει πως κάποια από τις ελληνικές τράπεζες χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε θα απευθύνει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χορήγηση του αντίστοιχου ύψους ομολόγων.

ΑΜΠΕ/ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ