2015-05-23 20:55:05
Φωτογραφία για Expo Milano 2015 - «Τροφή για τον πλανήτη, ενέργεια για τη ζωή»
Η Expo Milano 2015 άνοιξε τις πύλες της την 1η Μαΐου. Από τώρα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αυτή η μεγάλη διεθνής έκθεση θα παρουσιάσει την αφρόκρεμα των παγκόσμιων τεχνολογιών που έχουν ως στόχο να ανταποκριθούν σε μία ζωτική ανάγκη: να εξασφαλίσουν υγιεινή,

ασφαλή και επαρκή τροφή για τον καθένα, χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη και την ευαίσθητη περιβαλλοντική ισορροπία του. Η Fiat Chrysler Automobiles και η CNH Industrial συμμετέχουν σε αυτήν την σημαντική εκδήλωση ως Official Global Partners. Οι σημαντικές προσπάθειές τους για μια υπεύθυνη διοίκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους και των προϊόντων τους σε τρεις σημαντικούς τομείς όπως είναι τα αυτοκίνητα, τα αγροτικά μηχανήματα και οι μεταφορές, δείχνουν καθαρά ότι ενστερνίζονται απόλυτα τα ιδανικά της μεγαλύτερης εκδήλωσης που οργανώθηκε ποτέ για τις τροφές και τη διατροφή.

Το κεντρικό σλόγκαν της εκδήλωσης είναι «τροφή για τον πλανήτη, ενέργεια για τη ζωή» (Feeding the Planet, Energy for Life), κάτι που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση προσεκτικών επιλογών, την προώθηση τρόπων ζωής που ευνοούν την βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και την εξεύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα στη διαθεσιμότητα των κάθε είδους πόρων και την κατανάλωσή τους
. Κεντρικό θέμα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θ' αποτελεί η βιωσιμότητα, την οποία η FCA έθετε πάντα ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της. Αυτό είναι εμφανές στα προϊόντα της και στις δραστηριότητές της στην έρευνα και εξέλιξη, όπως και στις πρωτοβουλίες της που συνδέονται με τη βιώσιμη κινητικότητα και τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη νέων οχημάτων που συνδυάζουν την προσβασιμότητα και την καινοτομία.

Όλα αυτά φαίνονται ακόμα καλύτερα στο βίντεο που δημιουργήθηκε για την Expo Milano 2015, το οποίο μπορεί κανείς να δει κάνοντας κλικ σε αυτή τη διεύθυνση. Αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Armando Testa και αποτελεί μια συναρπαστική εναλλαγή ανάμεσα σε φυσικά τοπία και αστικές εικόνες, όπου πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών. Μαζί τους εμφανίζονται προϊόντα των Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep και Fiat Professional, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ελευθερία στις μετακινήσεις με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η οργάνωση της Expo Milano 2015 βασίζεται σε ένα στόλο οχημάτων της FCA, που χαρακτηρίζονται από χαμηλές εκπομπές ρύπων κι εναλλακτικά καύσιμα και συμμορφώνονται απόλυτα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά το διαφόρων αποστολών που θα φτάσουν από όλο τον κόσμο. Ο στόλος περιλαμβάνει συνολικά 105 οχήματα, από τα οποία 35 χρησιμοποιούνται ήδη από το προσωπικό της Expo 2015 S.p.A. (10 Fiat 500L Living, 4 Fiat 500L Trekking και 21 Fiat 500L Natural Power με φυσικό αέριο). Αλλά 70 οχήματα έχουν προσφερθεί στις αποστολές από τις χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση. Αυτά περιλαμβάνουν 50 Fiat 500L Natural Power, καθώς και 10 ηλεκτρικά Fiat 500e για εσωτερική χρήση μέσα στο χώρο της έκθεσης. Έξι Jeep Gran Cherokee, 2 Lancia Voyager και 2 Maserati Quattroporte έχουν επίσης προσφερθεί ως επίσημα αυτοκίνητα της έκθεσης.

Επιπλέον της κατασκευής βιώσιμων προϊόντων, η δέσμευση της FCA στην κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας, είναι επίσης εμφανής μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση των εμπειριών εκατομμυρίων πελατών μας σε όλο τον κόσμο, των περίπου 300.000 εργαζομένων και των περισσότερων από 3.000 προμηθευτών. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιγράφονται κάθε χρόνο στην έκθεση βιωσιμότητας (Sustainability Report) της FCA, που για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα παρουσιάζει τα αποτελέσματα που πέτυχε το γκρουπ και τους μελλοντικούς στόχους του. Η τελευταία έκδοση περιγράφει την πρόοδο που έγινε από το γκρουπ το 2014, τη χρονιά που σημάδεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης μεταξύ της Fiat και της Chrysler, η οποία ξεκίνησε το 2009. «Η συγχώνευση των δύο γκρουπ μας επέτρεψε να γίνουμε ο έβδομος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και να βλέπουμε τη βιώσιμη κινητικότητα ως το καλύτερο βήμα για να εξασφαλίζουμε αξία κι αξιοπρέπεια στα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε» αναφέρει ο Sergio Marchionne, Διευθύνων Σύμβουλος της FCA. Η ίδια δέσμευση αντανακλάται στα λόγια του John Elkann, Προέδρου της FCA: «Η δημιουργία της FCA άλλαξε το πεπρωμένο των δύο εταιρειών μας για πάντα, αλλά δεν άλλαξε τη δέσμευσή μας για μια υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Τα βασικά αποτελέσματα του γκρουπ αναφέρονται στο "2014 Sustainability Report", το οποίο μπορεί να βρει κανείς στην εξής διεύθυνση. Για να μάθει κανείς για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα που αφορούν τη συμμετοχή της FCA στην Expo Milano 2015, μπορεί να μεταφερθεί στο ειδικό τμήμα του ιστοτόπου του FCA Group, που βρίσκεται στην εξής διεύθυνση.

Προσιτές λύσεις για όλους

Η οικολογία και τα οικονομικά πάνε δίπλα δίπλα κι αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχει μία άμεση σύνδεση μεταξύ των εκπομπών ρύπων από ένα αυτοκίνητο και της κατανάλωσής του. Σύμφωνα με το FCA Group, οι τεχνικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των αυτοκινήτων στο περιβάλλον πρέπει να είναι διαθέσιμες στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων αν θέλουμε να έχουν απτά αποτελέσματα. Για την FCA το να είναι διαθέσιμες οι πιο προηγμένες λύσεις στον καθένα είναι μια μη διαπραγματεύσιμη αξία, έτσι ώστε η καινοτομία να μπορεί να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τους πελάτες.

Η FCA ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή για την εξέλιξη εναλλακτικών και προσιτών καυσίμων, υιοθετώντας μια πολύ ξεκάθαρη στρατηγική: την επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις που είναι εύκολα αντιληπτές, απλές στη χρήση και προσφέρουν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γκρουπ αποφάσισε την επιλογή του φυσικού αερίου, του πιο καθαρού και του πιο βιώσιμου οικονομικά καυσίμου που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο και το οποίο μπορεί επίσης να είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χάρη στην ανάπτυξη του βιοαερίου. Άλλωστε, αν υπολογίσει κανείς τις συνολικές διεργασίες από την εξόρυξη μέχρι τη χρήση στο αυτοκίνητο, ένα όχημα που κινείται με βιοαέριο μπορεί να πετύχει επίπεδα εκπομπών CO2 που είναι συγκρίσιμα με αυτά των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα τελευταία 15 χρόνια η Fiat δημιούργησε μία νέα αγορά στην οποία μόλις πρόσφατα εμφανίστηκαν άλλοι κατασκευαστές και είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο, με περισσότερες από 650.000 μονάδες να έχουν πουληθεί από το 1997. Σήμερα η γκάμα των οχημάτων της που κινούνται με φυσικό αέριο περιλαμβάνει 12 μοντέλα, επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να κερδίσει το βραβείο Auto Europe 2014 στην κατηγορία φυσικού αερίου.

Η στρατηγική της FCA στο πεδίο της βιώσιμης κινητικότητας περιλαμβάνει επίσης και άλλες καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στην επόμενη γενιά των τεχνολογιών Multijet και MultiAir, οι οποίες βελτιώνουν τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσεως, βενζίνης ή πετρελαίου, σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Τέτοιες λύσεις είναι το σύστημα πληροφόρησης UConnectTM με την εφαρμογή My:CarTM που εξασφαλίζει ένα πρόγραμμα σωστής συντήρησης του αυτοκινήτου, το καινοτόμο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, η πλατφόρμα eco:Drive που αναλύει το στιλ οδήγησης με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από το όχημα και προσφέρει προσωπικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, το σύστημα Start & Stop που μειώνει τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση στις αστικές διαδρομές κλπ.

Βιώσιμα εργοστάσια

Το 2014 η FCA επένδυσε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 2,3 στα δύο πιο σύγχρονα εργοστάσιά της (Pernambuco στη Βραζιλία και Melfi στην Ιταλία), στα οποία θα κατασκευάζονται τα νέα Jeep Renegade και Fiat 500X. Μια από τις προτεραιότητες του γκρουπ είναι η επέκταση το προγράμματος αξιολόγησης WCM (World Class Manufacturing) στα εργοστάσιά του σε όλο τον κόσμο, κάτι που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας. Από τις 112 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα WCM, στις 54 απονεμήθηκαν βραβεία απόδοσης. Από αυτές οι 38 εντάχθηκαν στο επίπεδο χάλκινου μεταλλίου, 12 στου ασημένιου και τέσσερις στου χρυσού. Ανάμεσα στο 2009 και το 2014, 389 εργοστάσια προμηθευτών της FCA άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία WCM.

Προστασία των φυσικών πόρων

Στη διάρκεια του 2014 ξεκίνησαν περίπου 48.000 προγράμματα συνδεδεμένα με το σύστημα WCM, από τα οποία περίπου 3.700 είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση φυσικών πόρων. Για παράδειγμα, το 2014 το γκρουπ εξοικονόμησε 3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και μείωσε τα απόβλητα κατά 65 εκατομμύρια κιλά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 20,4% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από το γκρουπ για τις παραγωγικές διαδικασίες του παγκοσμίως, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Βιοποικιλότητα και σεβασμός των γύρω περιοχών

Η προσπάθεια για βιωσιμότητα περιλαμβάνει επίσης την φροντίδα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές που περιβάλλουν τα εργοστάσια. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με αυτόν το στόχο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη στο εργοστάσιο Pernambuco στη Βραζιλία. Για την προστασία του οικοπεριβάλλοντος και ιδιαίτερα της τοπικής χλωρίδας, η FCA θα φυτέψει περισσότερα από 130.000 δέντρα στα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας μια επιλογή 250 από τα πάνω από 600 εγχώρια είδη.

Ευημερία των ανθρώπων και σωστή διατροφή

Η FCA θεωρεί πρώτης προτεραιότητας την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων της σε όλες τις εταιρείες της και σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Οι κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνει στις διάφορες περιοχές είναι μέρος αυτής της αντίληψης: μόνο το 2004 το γκρουπ έκανε δωρεές περισσότερων από 24 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινότητες.

Το 2012 εγκαινιάστηκε το «Πρόγραμμα Προώθησης Υγείας», που αποτελείται από διάφορες δραστηριότητες και προωθείται τοπικά και κεντρικά, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής και πνευματικής ευημερίας των εργαζομένων της και των οικογενειών τους, ενημερώνοντάς τους για την σημασία της υγιεινής διατροφής. Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές υγείας και ασφάλειας που καθορίζονται από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Αμερικανική Υπηρεσία Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σημαντικά διεθνή βραβεία

Η δέσμευση του γκρουπ για μια υπεύθυνη διοίκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του έχει αναγνωριστεί με την πάροδο των χρόνων από πολλούς οργανισμούς και υπηρεσίες που αξιολογούν τη βιωσιμότητα. Μεταξύ άλλων η FCA συμμετέχει στο δείκτη Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) και είναι από τους κορυφαίους συμμετέχοντες στους δείκτες Italy 100 Carbon Disclosure Leadership Index (CDLI) και Italy 100 Carbon Performance Leadership Index (CPLI). Ανάμεσα στις πολλές βραβεύσεις που έχει δεχθεί η FCA, ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο βραβείο "Lean and Green Management Award 2014" που απονεμήθηκε στο εργοστάσιο Pomigliano d'Arco στην Ιταλία, το "AEA Environment Award" που απονεμήθηκε στο πρόγραμμα "Árvore da Vida" της FCA Brazil και το "Best Employers for Healthy Lifestyles Gold Award" που απονεμήθηκε στην FCA US.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ 26 «ΘΡΥΛΙΚΑ» ΤΡΟΠΑΙΑ! (PHOTOS)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ 26 «ΘΡΥΛΙΚΑ» ΤΡΟΠΑΙΑ! (PHOTOS)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ