2015-05-26 08:17:46
Φωτογραφία για ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Μαξίμου: Κλείσιμο εκκρεμοτήτων το ταχύτερο χωρίς υποχώρηση από «κόκκινες» γραμμές

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Bild, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. «Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος και γι' αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούρια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επισημαίνει ακόμη πως ακόμα και το να χάσει η χώρα μια δόση αποπληρωμής στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνο. «Αυτό θα επηρέαζε και άλλους δανειοδότες όπως εμάς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να επεκτείνει δάνεια μόνο όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τωρινή περίπτωση και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μπορέσει να αποκαταστήσει την δημοσιονομική της ευρωστία», ξεκαθαρίζει. Προσθέτει τέλος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δανειστές της μόλις έρθει σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της Ε.Ε..


Εν τω μεταξύ, κλείσιμο όλων των ανοιχτών ζητημάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς ωστόσο να γίνουν υποχωρήσεις από τις «κόκκινες» γραμμές είναι η κατεύθυνση που δίνεται προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, εν όψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Οι κατευθύνσεις αυτές δόθηκαν στην συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσα περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, πηγές ανέφεραν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι συζητήθηκαν επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ' επέκταση του χρέους και το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ