2015-05-26 08:46:26
Φωτογραφία για ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN
Χωρίς συμφωνία δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στο CNN. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει deal έως τότε με τους εταίρους μας». «Είναι γνωστό σε όλους, στη Γαλλία και τους θεσμούς, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία», σημείωσε μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ. «Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις μας, εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα».

Για τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση είπε ότι «απλώς επανέλαβε ό,τι έχω πει κι εγώ πολλές φορές» και πρόσθεσε πως «η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της». Επεσήμανε πως «οι συντάξεις είναι μια κόκκινη γραμμή» και υπογράμμισε πως «το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση». Κατέληξε δε πως «απαραίτητη τώρα είναι η ανάπτυξη». «Η επιμονή των πιστωτών για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια είναι ο βασικός λόγος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης. 


Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη,  ή και τα δύο, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της». Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών».

«Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με ''ισοδύναμα'' μέτρα. Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση της οικονομίας της, αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά», αναφέρει και καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης: «Ξεκάθαρα, η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ