2015-05-27 21:13:20
Φωτογραφία για Συναγερμός για το παιχνίδι Εξαφανίσου για 72 ώρες!
Κόκκινος συναγερμός για το άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Εξαφανίσου για 72 ώρες», που έχει τρομοκρατήσει δεκάδες γονείς στην Ευρώπη, έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς φέρεται ότι έφτασε και στη χώρα μας. Η ταυτόχρονη και δίχως προφανή λόγο εξαφάνιση δύο ανηλίκων στην Αττική οδηγεί τα έμπειρα «λαγωνικά» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνούν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο παιχνίδι που παίζεται μέσω facebook να έφτασε και στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη ήρθε έπειτα από την πολύωρη εξαφάνιση μιας 15χρονης και ενός 17χρονου, οι οποίοι έφυγαν ως διά μαγείας και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος από το οικογενειακό περιβάλλον τους και μάλιστα ταυτόχρονα. Οι γονείς των παιδιών πανικοβλήθηκαν, καθώς αυτά δεν είχαν δώσει σημεία ζωής επί ώρες κι έτσι κατήγγειλαν την εξαφάνιση στην ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τελικά μέσω των προφίλ που διατηρούν οι ανήλικοι στο facebook, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν. Οι έμπειροι αξιωματικοί της υπηρεσίας αμέσως κατάλαβαν πως τα σημάδια της εξαφάνισης των δύο παιδιών κάτι δείχνουν, καθώς εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα και χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν και κυρίως χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος.


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Το γεγονός αυτό έκανε τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εξετάσουν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο τα δύο παιδιά να παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Μάλιστα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο δεν εξήγησε ούτε στους γονείς ούτε στους αστυνομικούς τους λόγους της εξαφάνισης κάνει τους τελευταίους να εξετάζουν με σοβαρότητα πλέον το ενδεχόμενο ο μυστικός εφιάλτης «Εξαφάνιση για 72 ώρες» να έφτασε και στη χώρα μας. Στη Γαλλία, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γονείς ποστάρουν τρομοκρατημένοι στο facebook σχόλια για το συγκεκριμένο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή.

Δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει

Ο Διευθυντής της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνώλης Σφακιανάκης, δήλωσε, πως το διαδικτυακό έγκλημα είναι παγκοσμιοποιημένο και ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή σε Αγγλία, Γαλλία και άλλες χώρες σύντομα έρχεται και στην Ελλάδα. Η πρώτη αποκάλυψη που έχω να κάνω αφορά σε ένα νέο παιχνίδι το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και ονομάζεται "Το παιχνίδι των 72 ωρών" ένα νέο φαινόμενο, όπου παιδιά παρακινούν το ένα το άλλο να εξαφανιστoύν χωρίς κανένα ίχνος για 72 ολόκληρες ώρες. Δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας όμως δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος και οι αστυνομίες ανά τον κόσμο βγάζουν ανακοινώσεις για να ενημερώσουν το κοινό και τους γονείς και εμείς ήδη προετοιμαζόμαστε για τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα μέσω της πρόληψης" τόνισε ο κύριος Σφακιανάκης.

Το παιχνίδι, είναι μια ένδειξη "θάρρους" όπου τα παιδιά παρακινούν το ένα το άλλο, να εξαφανιστούν από τους οικείους τους χωρίς να δώσουν σημάδια ζωής σε κανέναν για 72 ώρες. Ο κύριος Σφακιανάκης τόνισε οτι τους τελευταίους μήνες υπάρχει ραγδαία αύξηση σε εξαφανίσεις ανηλίκων, παρότι υπάρχουν εξιχνιάσεις στο 100% αυτή τη στιγμή από την αστυνομία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, και ιδίως των γονέων, αναφορικά με το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται "Game of 72".

Το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό «παιχνίδι» φέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου μία 13χρονη η οποία εξαφανίστηκε από το σπίτι της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο «παιχνίδι - πρόκληση των 72 ωρών».

Οι Αστυνομικές Αρχές πολλών κρατών εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία στο διαδίκτυο για την ύπαρξη του επικίνδυνου «παιχνιδιού», μερίδα των ξένων μέσων εικάζει ότι η έκταση που έλαβε το περιστατικό μπορεί να οφείλεται σε αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνούν, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στο «παιχνίδι – πρόκληση» των 72 ωρών ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

• Τηλέφωνο: 11188

• Fax: 210-6476462

• Email: [email protected]

• Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr

• Twitter: @cyberalertGR

• Ιστότοπος: www.cyberkid.gr

• Και μέσω της εφαρμογής CYBERKID για φορητές συσκευές.

Πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ