2015-05-28 13:35:02
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ VD
Τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι την Κυριακή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας μάλιστα ότι η αισιοδοξία αυτή δεν είναι «λόγια του αέρα».

Αναφορικά με τα μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων που έρχονται σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για «δηλώσεις που εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα πίεσης προς την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να γίνουν κάποιες επιπλέον υποχωρήσεις».

Ακόμη, είπε ότι η συμφωνία θα αποτυπωθεί σε ένα «κοινό κείμενο». Όπως ανέφερε, τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν συμφωνίες είναι η ώρα να καταγραφούν στο χαρτί και τα ζητήματα που είναι ανοιχτά να κλείσουν και να καταγραφούν και αυτά στο χαρτί για να υπάρξει μια συμφωνία. Ειδικά για τα ανοιχτά ζητήματα επέμεινε ότι «θα βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες και θα καταγραφούν και αυτά ως μέρος της συμφωνίας». 


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας με αφορμή και την έκθεση της ΕΚΤ για τη δημοσιονομική σταθερότητα ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπιάς για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε, με τις διαπραγματεύσεις και με τη συμφωνία που επιδιώκεται να κλείσει «όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν».

Σημειώνεται ότι στην επισήμανση ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη (Financial Stability Review) που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Πάντως, παρά τα όσα ανησυχητικά αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, μετά την παρουσίαση της έκθεσης στην Φρανκφούρτη δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί υποθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη. Ο Κονστάντσιο προσέθεσε πως «Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται φερέγγυες», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και χρεοκοπίας των τραπεζών.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει χάσει την πρόσβαση χρηματοδότησης από τις αγορές και η ποιότητα του ενεργητικού του έχει επιδεινωθεί.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα, αλλά ενδεχόμενη μη επίτευξη μιας ταχείας συμφωνίας επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να ενέχει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται από τις ευάλωτες από άποψης χρέους χώρες της ζώνης του ευρώ. «Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστών συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνσης από την Ελλάδα στις άλλες αγορές της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένη, έτσι προεκλίθη μόνο μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και Ισπανία παραμένουν μη ευνοϊκές, ενώ υπό πίεση είναι και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο και τη Σλοβενία, ιδίως στον οικιακό τομέα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ