2015-05-29 09:44:02
Φωτογραφία για Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα
Σε αχαρτογράφηματα νερά βρίσκεται η... διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει χθες, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας, ακόμη και μέχρι την προσεχή Κυριακή. 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, μετά τα νέα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν στις συνεδριάσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, βάσει προγράμματος, το Brussels Group θα ολοκλήρωνε αύριο, Σάββατο, το μεσημέρι τις εργασίες του, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα συνεχίζει τις εργασίες μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά και το χθεσινό «τελεσίγραφο» του EuroWorking Group ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι την επομένη Πέμπτη -οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου- το πρόγραμμα της Ελλάδας θα τερματιστεί και η χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει τη δόση του Ιουνίου.


Ενδεικτικό του κλίματος είναι ακόμη ότι το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε «ανακριβή» τη μετάφραση της συνέντευξης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα».

Αν και η πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες και τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων προέκυψαν εκ νέου διαφωνίες για τις συντάξεις, τον ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η πλευρά των δανειστών φέρεται να έθεσε για πρώτη φορά και θέμα «ανοίγματος» των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και προσλήψεων στο δημόσιο με την ελληνική πλευρά να θέτει θέμα υπέρβασης του κανόνα 5 προς 1. Ωστόσο αν βρεθεί μια χρυσή τομή στο θέμα του ΦΠΑ και του δημοσιονομικού κενού οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται να εκπέμψουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, ακόμη και εντός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, με δεδομένη και τη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, με χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του ThePressProject, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση» και πως όταν αυτή θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή «θα κριθεί η στάση του καθενός».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ