2015-05-29 18:36:51
Φωτογραφία για Πως οι αστυνομικοί νίκησαν τους αρχαιοκάπηλους! Τα ρίγη συγκίνησης των αρχαιολόγων...
Τα ρίγη συγκίνησης των αρχαιολόγων, οι οποίοι  αντίκρισαν το μοναδικό αρχαίο αγαλματίδιο που  «παζάρευαν» εδώ και μήνες οι τέσσερις Σητειακοί αρχαιοκάπηλοι (δείτε εδώ), έκαναν τους αστυνομικούς να νιώσουν πραγματική υπερηφάνεια. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν με τις τρεις αρχαιολόγους ήταν πραγματικά συγκλονιστικές όσο και ο αρχαίος κούρος που έστεκε εκεί μπροστά τους, επιβλητικός, αλώβητος στο πέρασμα των αιώνων αλλά και «άθικτος» από τις προσπάθειες των τεσσάρων να ξεπουλήσουν την ιστορία μας.

Για τους αρχαιολόγους και τον πολιτισμό μας η αξία του αγαλματιδίου είναι ανεκτίμητη. Για τους αρχαιοκάπηλους αλλά και τους εκλεπτυσμένους συλλέκτες ανά τον κόσμο, η τιμή του στην  «μαύρη αγορά» αλλά  και σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και στα τρία εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Cretalive. Έμπειρη αρχαιολόγος όταν αντίκρισε τον κούρο, σχεδόν κόντεψε να λιποθυμήσει από το σοκ και το δέος!


Το «σατανικό» σχέδιο των αστυνομικών

Η διαδρομή από την πρώτη «χρυσή» πληροφορία που έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου μέχρι και στην σύλληψη των τεσσάρων αρχαιοκάπηλων ήταν  δαιδαλώδης, επίπονη, πολύμηνη με πολύ σασπένς, ρίσκο, «δολώματα»  και κινήσεις που για προφανείς λόγους δεν μπορούν να αποκαλυφθούν.

Το βέβαιο είναι-κάτι που κρίνεται και εκ του αποτελέσματος-ότι οι εμπλεκόμενες αστυνομικές υπηρεσίες λειτούργησαν με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους ως προς τους αθέατους χειρισμούς της υπόθεσης, η κατάληξη της οποίας τους δικαιώνει. Τα όσα έγιναν, από την αρχή μέχρι και το τέλος, παραπέμπουν ακόμα και στην πλοκή αστυνομικής ταινίας και είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να ...οδηγήσουν στην πραγματικότητα τους αρχαιοκάπηλους στο δικός τους «γήπεδο».

Οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι είναι από την Σητεία, γνώριζαν πολύ καλά την αξία του αγαλματίδιου, γι' αυτό και αναζητούσαν υποψήφιο αγοραστή που θα τους έδινε στο χέρι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για να κλείσουν το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν απευθυνθεί σε ειδικό για να είναι σίγουροι για την αξία του αγαλματιδίου αλλά και σε ένα κύκλο ατόμων με διασυνδέσεις εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Από αυτό το σημείο φέρεται να ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των «διαρροών».

Μιλάμε για έναν επιχειρηματία, έναν αγρότη, έναν μελισσοκόμο και έναν εργάτη.

Πριν από πολλούς μήνες στο «κάδρο» των ερευνών της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου τέθηκαν οι δύο εκ των τεσσάρων καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν στην κατοχή τους αρχαίο αντικείμενο για το οποίο αναζητούσαν αγοραστή. Τότε ακόμα οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν επακριβώς για το αντικείμενο. Τις τελευταίες εβδομάδες στις έρευνες ενεπλάκη και η υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αστυνομικοί της οποίας «παγίδευσαν» τα τηλέφωνα των υπόπτων. Τότε προέκυψε και η εμπλοκή των άλλων δύο.

Το ραντεβού στην παραλία

Την Πέμπτη οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ραντεβού στην παραλία της Σητείας. Τέθηκαν υπό παρακολούθηση με τους αστυνομικούς να αντιλαμβάνονται μία αυξημένη κινητικότητα αλλά και νευρικότητα από μέρους τους. Πηγαινοέρχονταν με τα αυτοκίνητα, σταματούσαν, συνομιλούσαν, έφευγαν, επέστρεφαν. Αστυνομικοί αποφάσισαν να τους «μπλοκάρουν». Στο αυτοκίνητο του μελισσοκόμου, μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο με γύρη και παλιά πανιά, βρέθηκε κρυμμένο το επιβλητικό αγαλματίδιο.

Ακολούθησε η σύλληψη και των τεσσάρων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία, είχαν συνάντηση με έναν υποψήφιο αγοραστή, ωστόσο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του. Σε αυτό όμως το σημείο υπάρχει και ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» των διωκτικών Αρχών.

Από τους τέσσερις, οι δύο παραμένουν «σφίγγες», οι άλλοι δύο ανταλλάσσουν ευθύνες. Κατά την Αστυνομία, ο ρόλος τους στην κρίσιμη συνάντηση στην παραλία ήταν προκαθορισμένος. Οι δύο κατείχαν το αγαλματίδιο για να το επιδείξουν στον υποψήφιο αγοραστή, οι άλλοι δύο είχαν την ευθύνη της επιτήρησης. Η μεγάλη επιχείρηση στην παραλία ήταν πολύ καλά οργανωμένη από μέρους της Αστυνομίας δεδομένου ότι στελέχη της γνώριζαν ότι πρόκειται για την κρίσιμη ημέρα. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης είχαν δημιουργήσει μία «ομπρέλα» ασφαλείας για το μπλοκάρισμα των τεσσάρων αλλά κυρίως για την επανάκτηση του ανεκτίμητου αγαλματιδίου.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης εξήρε το έργο των προαναφερόμενων αστυνομικών υπηρεσιών, τόνισε ότι οι έρευνες διεξήχθησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα με μεθοδικότητα αλλά κυρίως υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας με μοναδικό σκοπό την διάσωση και προστασία της ιστορίας μας και του αρχαίου πολιτισμού μας. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, το μήνυμα προς όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να «εμπορευθούν» και να ξεπουλήσουν  την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ξεκάθαρο και σαφές. «Η θέση του αγαλματιδίου είναι στον τόπο μας, στην προθήκη κάποιου Μουσείου» δήλωσε στο Cretalive. Δικαιωμένος από την ικανοποιητική κατάληξη αυτής της πολύμηνης έρευνας εμφανίζεται και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, ταξίαρχος Κώστας Περάκης, ο οποίος από την πλευρά του συνεχάρη τις εμπλεκόμενες αστυνομικές υπηρεσίες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ