2015-06-01 08:39:44
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Έτινγκερ: Εφικτή η συμφωνία εντός της εβδομάδας

Κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία ξεκινά σήμερα, με τις διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να έχουν ενταθεί. Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε εκ νέου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, τη δεύτερη εντός τριών ημερών, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία.

Η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα και της σημερινής συνάντησης που θα έχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ στο Βερολίνο. Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά «κλείνουμε», που έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.


Εν τω μεταξύ, εφικτή θεωρεί ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντός της εβδομάδας.

«Θα χρειαστούμε να υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης, ίσως ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας», κάτι το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την εκταμίευση «της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το τρέχον πρόγραμμα», είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ωστόσο ο Γερμανός επίτροπος υποβάθμισε τις προσδοκίες για επίτευξη σημαντικής προόδου στη συνάντηση την οποία θα έχουν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες για να επιλυθούν "παρεμπιπτόντως"», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, όμως οι διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Γιούνκερ: Ένα Grexit θα έβλαπτε το ευρώ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα. «Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με κείμενο συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. 

Σημείωσε ακόμη ότι εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει στο μυαλό την ιδέα ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο». Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας του κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους. Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της εάν η Ε.Ε. θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.

«Δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» , είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ