2015-06-01 14:54:02
Φωτογραφία για Πάτρα: Έχουν δώσει χιλιάδες ευρώ για ν’ ανοίξουν επιχείρηση μέσω ΕΣΠΑ και παραμένουν απλήρωτοι
Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους εταίρου και η εμμονή των δανειστών να πιέζουν την κυβέρνηση να δεχθεί ολοένα και σκληρότερα μέτρα έχει, όπως φαίνεται, δεκάδες παρενέργειες στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Μια από αυτές όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του thebest είναι και η μη καταβολή των χρημάτων στους συμπολίτες εκείνους που εντάχθηκαν σε ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου ν’ ανοίξουν τη δική τους επιχειρήσεις. Αρκετοί από αυτούς τους Πατρινούς έχουν ήδη βάλει από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ και ακόμα περιμένουν, εδώ και μήνες να πάρουν τις δόσεις που προβλέπονται.

Ωστόσο έχουν βρεθεί στα... κρύα του λουτρού αφού εδώ και πάνω από 2 μήνες, όπως επιβεβαιώνει και ο Τεχνικός Σύμβουλος Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Σπύρος Πολίτης, δεν έρχονται χρήματα και δεν πληρώνονται τα έργα που έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί. Μάλιστα όπως μας εξηγεί, το χρονικό διάστημα που αφορά την γυναικεία επιχειρηματικότητα ξεπερνά τους 5 με 6 μήνες.


«Έτσι λοιπόν μικρομεσαίοι που έχουν ανοίξει ένα καφέ, ένα μπακάλικο ή και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα π.χ. για ένα ξενοδοχείο και έχουν βάλει συμμετοχή 150.00 ευρώ ή και περισσότερα, βρίσκονται τώρα σε απόγνωσή. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και φυσικά ζουν με την αγωνία της μη συμφωνίας. Αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό», τονίζει ο κ. Πολίτης.

Πάντως είναι εύλογη η απορία για τους λόγους που έχει κλείσει η στρόφιγγα καθώς, όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα που θα έπρεπε να τρέχουν κανονικά. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει «παρκάρει» χρήματα που είναι ήδη πιστωμένα για προγράμματα στην Τράπεζα της Ελλάδας ως αποθεματικά.

Τα χρήματα αυτά, λογικά, θα αποδεσμευθούν μετά την αποδυναμωνόμενη δόση του δανείου, έως τότε όμως οι επιχειρηματίες έχουν στεγνώσεις από ρευστό και ζουν με την αγωνία εάν θα αντέξουν την πίεση που προκύπτει από τα δικά τους έξοδα που συνεχίζουν να τρέχουν.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ