2015-06-02 15:00:13
Φωτογραφία για Ανεπαρκή τα συστήματα ασφαλείας των αμερικανικών αεροδρομίων
Αίσθηση έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα... αποτελέσματα σειράς δοκιμών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας όσον αφορά στα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων, που έδειξαν ότι στο 95% των περιπτώσεων ήταν δυνατή η μεταφορά ψεύτικων εκρηκτικών ή όπλων, περνώντας τα checkpoints.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ABC News, σκοπός των «Red Teams» (κόκκινες ομάδες, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του «εχθρού» σε τέτοιες δοκιμές/ ασκήσεις) ήταν να βρεθούν τρόποι να «νικηθούν» τα συστήματα της TSA (Transport Security Administration). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, αυτό τελικά δεν ήταν δύσκολο, καθώς οι πράκτορες κατάφεραν να περάσουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα στις 67 από τις 70 δοκιμές.

Σε ένα τεστ ένας πράκτορας προκάλεσε την ενεργοποίηση συναγερμού σε μαγνητόμετρο, αλλά οι έλεγχοι που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό μιας ψεύτικης εκρηκτικής συσκευής που είχε δέσει στην πλάτη του με κολλητική ταινία.


Δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής χρονική περίοδος κατά την οποία έλαβαν χώρα οι δοκιμές, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, τα τεστ πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με το ABC News, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζε Τζόνσον, ενοχλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των δοκιμών και ζήτησε εκτενή αναφορά σχετικά με αυτές, ενώ αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών επεσήμαναν ότι έχουν γίνει ήδη αλλαγές/ τροποποιήσεις σε αεροδρόμια για την αντιμετώπιση τρωτών σημείων που υποδείχθηκαν.

Η θέση του υπουργείου είναι ότι η ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι ισχυρή, με απανωτά στρώματα ασφαλείας, με διάφορα είδη τεχνολογιών, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά- ωστόσο στελέχη που μίλησαν στο ABC News παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν πολύ απογοητευτικά.

Αντίστοιχες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί και το 2013, με επίσης απογοητευτικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ο τότε διευθυντής της TSA, Τζον Πιστόλε, είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αποτελέσματα λέγοντας ότι οι «Red Teams» λειτουργούσαν σαν «υπερτρομοκράτες» που ξέρουν ακριβώς τα πρωτόκολλα και τα αδύνατα σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ