2015-06-03 16:21:08
Φωτογραφία για Πανελλαδικές 2015 και Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις και η μεγάλη πτώση
Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι σε όλο το εύρος της βαθμολογικής κλίμακας, επηρεάζοντας πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στα «ρετιρέ», όπως είναι τα Πολυτεχνεία.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για «βάσεις ευκαιρίας» που αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιφέρεια, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Αν και από τα πλέον «βαριά» μαθήματα ήταν τα Μαθηματικά, από τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τα έως στιγμής δεδομένα, δεν έχουν προκύψει υψηλές βαθμολογίες. Τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι λίγα γραπτά έχουν βαθμολογηθεί με άριστα. Αντίθετα, τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνουν γύρω στο 13 -15.


Γενικά τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλαδικές απευθύνονταν σε... δυνατούς λύτες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι αυξημένο φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που θα βρεθούν κάτω από τη βάση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λένε καθηγητές, το άριστα θα είναι το 15.

Οι βάσεις των θετικών σχολών θα επηρεαστούν πτωτικά και από τις χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στη Βιολογία κατεύθυνσης, μάθημα αυξημένης βαρύτητας, επίσης.

Νομικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικά σε μικρή πτώση των βάσεων

Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και Λογοτεχνία, δεν φαίνεται να επηρεάζουν θεαματικά τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις ρίξουν. Στα Αρχαία, το αδίδακτο κείμενο από το έργο του Θουκυδίδη, ήταν «απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» όπως σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες. Εκτιμάται ότι 4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9.

Σταθερά κραταιές οι Ιατρικές

Οι ιατρικές σχολές φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από την πτώση των βάσεων. Τουλάχιστον, τα θέματα Βιολογίας -που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή σε σχολές Ιατρικές και Φαρμακευτικές- πολύ λίγο θα τις επηρεάσουν πτωτικά.

Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, αλλά στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι δεν θα διαφοροποιηθεί το ποσοστό των κάτω από τη βάση γραπτών στη Βιολογία, που για ακόμη μία φορά θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%.

Οι βαθμοί των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Ιουνίου και οι βάσεις, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Την κατιούσα αναμένεται να πάρουν οι βάσεις, ακόμα και στις σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική. Από τη μία τα δύσκολα θέματα και από την άλλη ο μικρότερος αριθμός εισακτέων αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι Εξετάσεις, είναι πως τα άριστα γραπτά θα είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα μόρια σε πολλές σχολές.

Στην περιφέρεια φαίνεται πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μία μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια σχολή φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.

Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά που αφορούν τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.

Η Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές και στις σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.

Το ίδιο ισχύει και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών με τη γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη.

Πανελλαδικών εξετάσεων συνέχεια σήμερα Παρασκευή 29 Μαϊου και οι μαθητές θα εξεταστούν στην Ιστορία και στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο Κύκλων.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει τη Θεωρητική Κατεύθυνση εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας και αντίστοιχα, οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης εξετάζονται από κοινού στο μάθημα της Φυσικής.

Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, την Πέμπτη 12 Ιουνίου. Το μάθημα αυτό είναι μάθημα επιλογής και δεν εξετάζονται σε αυτό όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η ΕΠΊΛΥΣΗ ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης βαθµολογείται µε την ανώτατη βαθµολογία όταν ικανοποιεί τα ακόλουθα:

(α) Εχει σωστή αφετηρία καιλογική επεξεργασία.

(β) Περιέχει σωστή και επαρκή αιτιολόγηση.

(γ) Φτάνει σε ορθό αριθµητικό αποτέλεσµα συνοδευόµενο από τις σωστές µονάδες µέτρησης.

(δ) Περιέχει τα απαραίτητα σχήµατα που πρέπει ναείναι σωστά και πλήρη.

(ε) Χαρακτηρίζεται απόσαφήνεια και ακριβολογία.

Κατα ΤΗ βαθμολογία ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης πρέπει να λαµβάνονται υπόψη ως θετικά στοιχεία και τα εξής:

(α) Η ορθή αφετηρίακαι η µέχρις ενός σηµείου (έστω και όχι µέχρι τέλους) ορθότητα στην επεξεργασία ή ορθότητα στην επεξεργασίαµόνο σε ορισµένα σηµεία, που πάντως αποτελούν τµήµα µιας ορθής διαδικασίας επίλυσης του προβλήµατος. (β) Η σωστή αφετηρία µόνο όταν θα µπορούσε να οδηγήσει σε ορθό αποτέλεσµα. Η εκτίµηση φυσικά θα είναι ανάλογη.

(γ) Τα σωστά και πλήρη σχήµατα που κρίνονται χρήσιµα για την ορθή επίλυση του προβλήµατος.

(δ) Το αποτέλεσµα ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης δεν λαµβάνεται υπόψη όταν δεν δικαιολογείται από την πορεία τηςεπίλυσης που αναγράφεται στο γραπτό ή όταν το αποτέλεσµα αναγράφεται χωρίς να προηγείται επεξεργασία τουπροβλήµατος.

(ε) Κατά τη βαθµολογία δεν λαµβάνεται υπόψη η προσπάθεια επίλυσης όταν έχει λανθασµένη αφετηρία και ακολουθεί εσφαλµένη πορεία.

Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου βαθµολογούνται βάσει του περιεχοµένου του αντίστοιχουβιβλίου σύµφωνα µε το πνεύµατου και όχι µε κριτήριο την κατά γράµµα παράθεση παραγράφων του. Μια χαρακτηριστική ιδιοµορφία των ερωτήσεων ανοικτού τύπου στη Φυσική είναι η συνδυασµένη χρήση κειµένου, σχηµάτων ή διαγραµµάτων, συµβόλων και µαθηµατικού λογισµού.

Αυτά που πρέπει να συνεκτιµώνται στην ολική εικόνα ως στοιχεία πληρότητας µιας απάντησης στη Φυσική είναι:

Ορθοί ορισµοί - πληρότητα επιχειρηµατολογίας - επεξηγηµατικά σχήµατα και διαγράµµατα - χρήση συµβόλων και µονάδων- µαθηµατική πραγµάτευση - κριτική και διερευνητική επεξεργασία των όποιων αποτελεσµάτων σταοποία κατέληξε. Στα διαγράµµατα είναιαπαραίτητο να αναγράφονται τα φυσικά µεγέθη και οι µονάδες στουςάξονες που χρησιµοποιούνται. Οµως, δεν µπορούµε να απαιτούµε απότους µαθητές να κάνουν ορθή βαθµονόµηση των αξόνων λαµβάνοντας ως δεδοµένο ότι µπορούν να χρησιµοποιούν κλίµακα.

Πρέπει να δίνει απαντήσεις σ' όλα τα θέματα και τις υποερωτήσεις. Ο τολμών κερδίζει μονάδες.

Ειδικότερα:

Για το Θέμα Α. :

Περιέχει υποερωτήσεις διαφόρων τύπων όπως:

- Ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών

- Ερωτήσεις σωστού – λάθους

- Ερωτήσεις αντιστοίχισης

- Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλπ. που έχουν άμεση σχέση με τη θεωρία και των οποίων οι απαντήσεις χρειάζονται τις γνώσεις και τη κρίση του υποψηφίου. Συνήθως δεν ζητείται δικαιολόγηση.

Είναι σίγουρο όμως ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να σιγουρεύει την απάντηση. Το θέμα προσφέρεται για τη συγκομιδή μονάδων.

Αποκλείονται όμως οι επιπολαιότητες και η βιασύνη.

Για το Θέμα Β:

Έχει τρία ή τέσσερα ερωτήματα από διαφορετικά κεφάλαια. Συνήθως δεν έχει πράξεις με αριθμούς ή αν έχει θα είναι αρκετά εύκολες. Χρειάζεται όμως απλούς μαθηματικούς συνδυασμούς. Απαραίτητα ο υποψήφιος πρέπει να κατανοήσει κάθε ερώτημα να επιστρατεύει τη λογική του , τη κρίση του και τη διάθεση να ξεπεράσει τις μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες. Απαιτεί ακόμη τη γνώση και την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της Φυσικής.

Για το Θέμα Γ:

Είναι ένα πρόβλημα από συγκεκριμένο κεφάλαιο με εύκολες ή δυσκολότερες πράξεις και απλούς συνδυασμούς. Είναι συνήθως ένα θέμα από το οποίο μπορεί ο υποψήφιος να πάρει με αρκετή προσοχή την πλειονότητα ή όλες τις μονάδες του.

Για το Θέμα Δ:

Ισχύει κάτι ανάλογο με το Β θέμα με τη προσθήκη ότι οι καλές και έξυπνες πράξεις απλών μαθηματικών είναι απαραίτητες για τη λύση. Είναι απαραίτητη στην αρχή η απόλυτη κατανόηση του θέματος και των υποερωτημάτων του.

Έτσι είναι ανάγκη η φυσική προσέγγιση στο θέμα.

Να φανταστεί δηλαδή ο υποψήφιος ότι κάνει σαν πείραμα αυτό που το πρόβλημα υποδεικνύει.

Μέσα από τα δεδομένα του που θα χρησιμοποιήσει σαν πραγματικά στοιχεία η λύση έρχεται ευκολότερα στο μυαλό του εξεταζόμενου.

Έτσι κι αλλιώς χρειάζεται γνώση , αντίληψη , ψυχραιμία , αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό.

Xιλιάδες υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, Βιολογία, Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στη Βιολογία

Τα θέματα Α και Β ήταν σχετικά απλά και επιτρέπουν στο μαθητή να γράψει σίγουρα τη βάση. Τα θέματα Γ και Δ είναι πιο δύσκολα και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους".

Ωστόσο, όπως και οι τρεις συμφωνούν πρόκειται για περισσότερο απαιτητικά θέματα σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2013 -14.

Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

Ήταν σύνθετα θέματα, εξόχως απαιτητικά, με πολλά ερωτήματα. Απευθύνονται σε επαρκέστατα προετοιμασμένους μαθητές.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι η 3η φορά που εξετάζεται ο "Κρητικός" του Διονύσιου Σολωμού στην τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις, οι οποίες τέθηκαν στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο διαγώνισμα, να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εμβάθυνση.

Κρίνεται βέβαια λόγω διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας δύσκολη και η σύγκριση για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών στο παράλληλο κείμενο. Οι επιμέρους ερωτήσεις απαιτούσαν ιδιαίτερη κριτική ικανότητα από τους μαθητές για συγκροτημένες και εύστοχες απαντήσεις.

Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ σε ΑΟΔΕ

Ήταν αναμενόμενα και σίγουρα θα βοηθήσουν τους τελειοφοίτους να γράψουν υψηλούς βαθμούς και να πετύχουν υψηλές επιδόσεις.

Μάλιστα, 'έπιασαν' σχεδόν όλο το εύρος της ύλης, οπότε και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επιδείξουν σε κάθε επίπεδο τις γνώσεις τους.

Οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ στη Χημεία - Βιοχημεία

Τα θέματα Α και Β αφορούν την Χημεία. Τα ερωτήματα Α1 έως Α4 είναι βατά και μπορούν να απαντηθούν από έναν σχετικά μέτρια προετοιμασμένο μαθητή. Στο Α5 χρειάζεται προσοχή στη διάκριση των ενώσεων Α και Ζ, ποια είναι πιο δραστική, γιατί αν γραφούν αντίστροφα, χάνεται όλο το υποερώτημα.

Το Β1 είναι για καλά προετοιμασμένους μαθητές, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το Β2 υποερώτημα είναι πολύ εύκολο, για να πιάνει τις ίδιες μονάδες με το Β1. Το Β3 είναι υποερώτημα που ακουμπά στην ουσία της Χημείας που είναι το «Πείραμα», θα ήταν όμως πολύ πιο εύκολο να απαντηθεί από τους μαθητές αν πραγματοποιούνταν και πειράματα σε όλες τις σχολικές μονάδες, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα θέματα Γ και Δ αφορούν την Βιοχημεία. Πρόκειται για θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας που αφορούν όλη την ύλη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ