2015-06-04 09:19:18
Φωτογραφία για Τα εισπρακτικά μέτρα που θα φέρουν τη συμφωνία
Βήματα προσέγγισης με τους δανειστές κάνει η κυβέρνηση με τις προτάσεις που που απέστειλε στους Θεσμούς, οι οποίες όμως δεν κλείνουν το κενό στα δημοσιονομικά και απέχουν πολύ από τις απαιτήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Εστιάζοντας σε μεσομακροπρόθεσμης απόδοσης μέτρα για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, την ανακατονομή προσωπικού και την αύξηση δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση κάνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις, εν μέρει στον ΦΠΑ και επαναφέρει στο τραπέζι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους.

Από την άλλη πλευρά η πρόταση των εταίρων έχει υψηλότερο ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από τη φορολογία και να διατηρείται η ουδετερότητα της αγοράς εργασίας.

Διαπιστώνοντας την επιμονή της Αηήνας στις κόκκινες γραμμές και προσπαθώντας να προλάβει νέα επικοινωνιακή λαίλαπα με δημοσιοποίηση των προτάσεων από ελληνικής πλευρας, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ καλεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες τον Αλέξη Τσίπρα, για νέο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.


Αθήνα και Θεσμοί διαφωνούν και στον τρόπο που θα είναι διαρθρωμενη η λύση, καθώς και στον οδικό χάρτη εφαρμογής της- ζητήματα που θεωρούνται ήσσονος σημασίας και αντιμετωπίζονται από το Eurogroup και το EuroWorking Group. Αντιθέτως οι πολιτικές παρεμβάσεις εστιάζουν στην υφή και τον προσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων.

Οι Θεσμοί ζητούν όμως μετ' επιτάσεως:

1. Βαθιές τομές στην αγορά γάλακτος που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τις εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.

2. Απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων, σε καταστήματα με ειδική σχετική άδεια, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ενταθεί ο ανταγωνισμός

3. Απελευθέρωση λειτουργίας των φαρμακείων καθώς και της αδειοδότησής τους χωρίς περιορισμούς, που συνεπάγεται τη λειτουργία τους μέσα σε supermarkets.

4. Απελευθέρωση αδειοδότησης φούρνων, ώστε να μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όχι ως πρατήρια μέσα στα supermarkets

5. Διάθεση προϊόντων καπνού χωρίς ειδική άδεια (εκτός περιπτέρων κλπ).

6. Απελευθέρωση των οδικών μεταφορών

7. Προστασία μόνο όσων δεν έχουν εισόδημα και των μακροχρόνια ανέργων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

8. Θέσπιση ειδικών ζωνών ελεύθερης επιχειρηματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με μεγάλη ανεργία, όπου δεν θα ισχύουν οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η κυβέρνηση θα παρέχει και ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις.

9. Διατήρηση και ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία θα οδηγήσει αυτομάτως σε περικοπές επικουρικών και ενδεχομένως και κυρίων συντάξεων

10. Θέσπιση εγγυημένου κατώτατου εισοδήματος 330 ευρώ, ως μέτρου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με κοινοτική χρηματοδότηση ενός μέρους, αλλά και κριτήρια στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κατοχή κατοικίας (ούτε πρώτης), ώστε να μπορεί κάποιος να είναι δικαιούχος.

11. Μείωση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα από το 2016. Αυτό εκτός από το γεγονός ότι θα αφήσει φέτος ανεπηρέαστο τον ΕΝΦΙΑ, θα αφήσει ανέγγιχτους και μια σειρά φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης, γονικών παροχών κλπ

12. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση αντικειμενικών αξιών μεσοσταθμικά κατά 20% από το 2016

13. Κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην εισφορά αλληλεγγύης ανεξαρτήτως εισοδήματος

14. Αμεση εφαρμογή όλων των εισπρακτκών μέτρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό εκ των έσω και χωρίς νέο πακέτο

Στόχος των προτάσεων που υποβάλλουν οι θεσμοί είναι να καταστεί εκτελεστό άρα και βιώσιμο το Μνημόνιο και να ολοκληρωθεί η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση στη βάση των προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί εξ αρχής, επιτρέποντας μόνο μια μικρή ευελιξία της κυβέρνησης σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 που το προσδιορίζουν στο 1% και για το 2016 στο 1,5%.

Οι εταίροι και οι θεσμοί ζητούν πλήρη συμμόρφωση προς τις μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντςα ότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Από πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν υποχωρήσεις αφήνοντας κατά μέρος τα εργασιακά.

Μείζον ζήτημα που έχει υποτιμηθεί παραμένει το αναπτυξιακό και η ρύθμιση της αγοράς ενέργειας ώστε να επιτραπεί η είσοδος νέων παιχτών –χωρίς να συμπεριλαμβάνονται Socar και Gazprom-.

Η ελληνική πρόταση

Αντ αυτών η κυβέρνηση προτείνει το κενό ανταγωνιστικότητας να καλυφθεί μέσω αναπτυξιακού νόμου και εγγυημένων αναπτυξιακά αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα περιλαμβάνουν δεσμεύσεις σε επίπεδο επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά τις μεταρρυθμίσεις σε φαρμακεία, ΜΗΣΥΦΑ και αρτοποιία ούτε και στην αγορά γάλακτος καθώς θεωρείται ότι θίγουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και θεωρούνται υφεσιακά και όχι αναπτυξιακά μέτρα.

Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα και για ενοποιήσεις ταμείων.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ένα πέναλτι 16%-20% για όσους λάβουν πρόωρες και μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, αλλά και να υπάρξει ψαλίδι στις υψηλές επικουρικές.

Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό θα ανοίξει ουσιαστικά το φθινόπωρο, μετά την κατάρτιση νέων αναλογιστικών μελετών.

Του Χρήστου Φράγκου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΕΡΕΪΡΑ;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΕΡΕΪΡΑ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ