2015-06-05 00:13:11
Φωτογραφία για Ραγδαίες εξελίξεις: Η Αθήνα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ
23:30 Αργά τη νύχτα θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σε άλλη μία προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία και στον απόηχο της συνάντησης με τον Γιούνκερ αλλά και της απόφασης της Αθήνας να μην πληρώσει την Παρασκευή το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, επικείται και νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εντός των επομενων ημερών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπης.

22:01 Ο κατάλογος των κρατών που καθυστέρησαν να αποπληρώσουν δάνεια που είχαν λάβει από το ΔΝΤ δεν είναι πολύ μεγάλος. Περιλαμβάνει ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Το Σουδάν

Το Σουδάν είναι από τους παλιότερους οφειλέτες του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «Silent Revolution» του Τζέιμς Μπούτον, ιστορικού του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Σουδάν σταμάτησε να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ το 1984, δηλαδή εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη και υπέφερε από έντονη ξηρασία.


Μέχρι τα τέλη Απριλίου το Σουδάν χρώσταγε στο ΔΝΤ σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκλειστεί από την παροχή δανείων από το 1986.

Η Σομαλία

Η γειτονική Σομαλία και αυτή χρωστάει χρήματα στο ΔΝΤ (327 εκατ. δολάρια) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από εμφύλιες διαμάχες και από τρομοκρατικές επιθέσεις (Αλ Κάιντα).

Η Ζιμπάμπουε

Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ελαφρώς διαφορετική. Αρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάσχεσης γης από λευκούς καλλιεργητές και διανομής της σε μαύρους αγρότες.

Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη μείωση των εξαγωγών καπνού και άλλων προϊόντων. Η Ζιμπάμπουε χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 111 εκατ. δολάρια.

20:51 Μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος προς το ΔΝΤ για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, ενημερώνοντας για τις επόμενες κινήσεις της και κινούμενη σε κλίμα συνεννόησης και όχι πανικού.

Κύκλοι της ΤτΕ μιλούν για «τεχνικής φύσης παρέμβαση που δεν δικαιολογεί πανικό» και για «διαρκείς επικοινωνίες με το ΔΝΤ».

Ταυτόχρονα, πηγές από τις τράπεζες αναφέρουν στο protothema.gr πως «από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν ζητηθεί πρόσθετες μέριμνες και διαρκής ενημέρωση ως προς τις αντιδράσεις του ΔΝΤ από τη μεριά της ΤτΕ». Ήδη σχετική ενημέρωση αναμένεται να υπάρξει εντός των επόμενων ωρών ενδεχομένως και με ανακοινώσεις κυβέρνησης ή της Τραπέζης της Ελλάδος.

20:35 Την ενόχληση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε από τις ΗΠΑ ο ανταποκριτή του Mega Μιχάλης Ιγνατίου.

Όπως υποστήριξε μέχρι το μεσημέρι η κυρία Λαγκάρτ είχε μείνει με την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα πλήρωνε κανονικά αύριο την δόση.

Αντί αυτού όμως, μετά το τέλος συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, έμαθε για το αίτημα της τελευταίας στιγμής από την χώρα μας το οποίο βέβαια έκανε αποδεκτό, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση την... "άδειασε".

20:12 Δεκτό γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αίτημα της Ελλάδας για την πληρωμή όλων των δόσεων στα τέλη Ιουνίου.

19:58 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης η οποία αποκτά δραματικές διαστάσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδας φέρεται να έκανε επίσημο αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ομαδοποίηση των δόσεων.

Ζητά να πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου όλες οι δόσεις μαζί.

Η κίνηση αυτή ανατρέπει όλα τα δεδομένα καθώς ακόμη και μέχρι πριν απο λίγη ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως είχε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα πως οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM αρνήθηκε να απαντήσει εάν η δόση θα πληρωθεί την Παρασκευή και διευκρίνισε πως "πάντα γίνεται προσπάθεια οι υποχρεώσεις μας να εξυπηρετηθούν κανονικά".

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φέρονται να είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατ. ευρώ, όπως και τα 335 εκατ. ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου, αλλά αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να δοθεί προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στην εξέλιξη αυτή. Ήδη έχει υπονοηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ πως αν η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε θα της επιβάλει κούρεμα στα ενέχυρα και θα παγώσει τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ