2015-06-05 11:01:18
Φωτογραφία για 130 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα φάρμακα
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εντός των ημερών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μεγαλύτερες «εκπτώσεις» από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες ευελπιστεί να λάβει φέτος το υπουργείο Υγείας, με σκοπό τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να κατευθυνθούν στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Πάντως, στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τον φετινό στόχο αγγίζει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, και την πορεία αυτή αναμένεται να ανακόψει το φετινό αναμορφωμένο πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ -με καθυστέρηση- εντός των ημερών.

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η φαρμακευτική πολιτική
. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση των οκτώ διαφορετικών rebate (εκπτώσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ) που ισχύουν σήμερα, με ένα κλιμακωτό rebate με βάση τον όγκο των φαρμάκων που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2015, και από το οποίο εκτιμά το υπουργείο ότι θα εξοικονομηθούν 160 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Για το 2014, το συνολικό rebate των φαρμακευτικών εταιρειών ανέρχεται στα 209 εκατ. ευρώ. Εξοικονόμηση προσδοκά το υπουργείο Υγείας και από την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ (την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μελών της), για τα καινοτόμα φάρμακα που θα εξετάσει, με προτεραιότητα τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C. Οπως τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, «η εξοικονόμηση θα στραφεί προς τους αδυνάτους», διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει η διαδικασία μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο, η οποία αρχικά θα αφορά τα χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα το ποσοστό συμμετοχής έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 30%, ήτοι 622 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Τα ποσοστά μείωσης της συμμετοχής και ποιους αφορούν, θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του μήνα, την ίδια εποχή που θα είναι έτοιμο και το σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σχολίασε ως θετική την ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate, ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει το υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων που θα κληθεί να καταβάλει το 2015, δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014, όταν η φαρμακοβιομηχανία κλήθηκε να καταβάλει μέσω rebate και clawback συνολικά 530 εκατ. ευρώ. Και επαναλαμβάνει την ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα (σήμερα είναι στο 6,5%), ενώ τάχθηκε κατά της πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός των φαρμακείων, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα τα φαρμακεία είναι πολλά και επαρκούν για να πωλούν αυτά τα φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και τα άλλα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα φάρμακα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ