2015-06-05 15:48:06
Φωτογραφία για Οι εξαγγελίες του Υπουργείου για το φάρμακο και οι πρώτες αντιδράσεις
Αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου καθιέρωση ενός καθαρού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ κράτους και φαρμακοβιομηχανίας και παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο και νέο θεσμικό πλαίσιο. Αναμένεται διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. «Πολλά φάρμακα που είναι πάνω από το μέσο όρο και άλλα πιο κάτω», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μέσα από αυτή την αλλαγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωση της τιμής σε πάρα πολλά φάρμακα. Επίσης, υπάρχει η σκέψη, η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται σε ετήσια βάση και όχι κάθε 6 μήνες, όπως γίνεται σήμερα.

Την εισαγωγή ενός νέου, αναλογικού rebate όγκου, από το οποίο αναμένεται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 160εκατομμυρίων ευρώ. «Ο όγκος είναι μία βάση που νομίζω καθιερώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την δίκαιη κατανομή των βαρών και στη βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής. Στόχος του υπουργείου είναι «να αρχίσει μια διαδικασία μείωσης της συμμετοχής των πολιτών στο φάρμακο- με προτεραιότητα τους οικονομικά αδύναμους πολίτες».


Την επικείμενη ανακοίνωση, την ερχόμενη εβδομάδα, της λίστας νέων φαρμάκων και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των καινούριων, καινοτόμων φαρμάκων, από αρμόδια επιτροπή.

Την παρακολούθηση των υπερβάσεων της συνταγογράφησης των γιατρών, χωρίς όμως να υπάρχουν επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους- να μην μπορεί δηλαδή ο γιατρός να γράψει φάρμακα στους ασθενείς.

Την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. «Το φάρμακο μπορεί να είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό κομμάτι της Ελλάδος, που μπορεί να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να γίνει πολύ πιο εξαγωγική. Και να δημιουργήσει και νέο πλούτο που να τον διανείμει αυτή η Κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο για την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Όλοι ξέρετε ότι κάθε μονάδα που αυξάνεται το γενόσημο έχει αύξηση πολλαπλάσια, τριπλάσια στο ΑΕΠ της χώρας», πρόσθεσε.

Μέσα στον Ιούνιο, θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ και θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα περιορισμού της απάτης, που θα παρακολουθεί το κόστος παραγωγής στην πηγή του, οπουδήποτε συμβαίνει αυτό.

Τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για τη φαρμακοβιομηχανία, που δεν θα της δημιουργεί άλλου είδους κραδασμούς.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν σαν στόχο το ποιοτικό, φθηνό φάρμακο να είναι προσβάσιμο από όλους, να υπάρξουν εξοικονομήσεις και η  επιβάρυνση των πολιτών, που στα χρόνια της κρίσης είδαν το ποσοστό συμμετοχής τους να εκτινάσσεται από το 12 στο 30% να μειωθεί.  

Αντιδράσεις για το rebate

Θετικό στοιχείο χαρακτήρισε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας σταθερής φαρμακευτικής πολιτικής, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Ως προς τις εξαγγελίες αναφορικά με την απλοποίηση του συστήματος επιστροφών και τον υπολογισμό του rebate κλιμακωτά με βάση τον όγκο των πωλήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 150 εκατ. € για το 2015, η ΠΕΦ σημειώνει ότι «παρόλο που ο καταμερισμός των επιστροφών με βάση τον όγκο αποτελεί δίκαιη προσέγγιση, το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. € είναι μη ρεαλιστικό και δυσβάστακτο. Το σύστημα της αναλογικότητας πρέπει να ισχύσει αλλά το συνολικό ποσό rebate και clawback δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της δαπάνης». Τέλος, η ΠΕΦ χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών και την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων με στόχο την ανακούφιση των ασθενών οικονομικά πολιτών, τονίζοντας ότι «θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια μέσω της διάθεσης ελληνικών φαρμάκων είτε σε χαμηλές τιμές είτε ακόμη και δωρεάν, προκειμένου ο Έλληνας ασθενής να εξακολουθήσει να διαθέτει οικονομικές αξιόπιστες και ποιοτικές επιλογές σε κάθε θεραπευτική κατηγορία».

Θετικά  βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Σχετικά με το rebate ωστόσο διευκρίνισε: «Η ενεργοποίηση ενός νέου κλιμακωτού rebate όγκου βάσει της αρχής της αναλογικότητας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκλείει την ανάγκη θέσπισης κλειστών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014, δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ