2015-06-06 11:20:36
Φωτογραφία για ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ
Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε υπερβεί πολλές κόκκινες γραμμές

Σοβαρή υστέρηση εμφάνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια έσοδα κατά τον μήνα Μάιο. Διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι για τον συγκεκριμένο μήνα θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το «άνοιγμα» στο σκέλος των εσόδων, το οποίο από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και πάλι ότι έχει καλυφθεί με το «πάγωμα» των δαπανών-οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

Στη μη είσπραξη της δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το σύστημα δεν άνοιξε με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, τόσο από τον φόρο νομικών προσώπων, όσο και από τους υπόλοιπους φόρους που συμβεβαιώνονται, όπως π.χ φόρος συγκέντρωσηςΣτη μη είσπραξη των λεγόμενων ANFAs: Είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που πρέπει να επιστρέψει η ΕΚΤ στην ΕλλάδαΣτη σοβαρή υστέρηση που εξακολουθεί να καταγράφεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ: Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και το πιο ανησυχητικό, καθώς μεγαλώνει ακόμη περισσότερη την υστέρηση των φορολογικών εσόδων
. Ήδη από το τετράμηνο, η υστέρηση ήταν κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 15,815 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισεκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στο πεντάμηνο, τα καθαρά έσοδα περιορίστηκαν σε 18,53 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 19,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ήδη στο πεντάμηνο, εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα κατά 640 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. Βαρουφάκης: Έχουμε υπερβεί πολλές κόκκινες γραμμές

Βιώσιμη συμφωνία και ίση μεταχείριση της Ελλάδας από τους θεσμούς ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ως «επαναδιαπραγμάτευση μιας δανειακής συμφωνίας που εδώ και πέντε χρόνια δεν ήταν βιώσιμη». Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και για την πρόταση συμφωνίας που έχουν κατέθεσαν οι δανειστές. Όπως είπε, πρόκειται για μια πρόταση που γίνεται «όταν κάποιος δεν θέλει συμφωνία».

Ο Γ. Βαρουφάκης διεμήνυσε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «έκαναν προτάσεις και έδιναν υποσχέσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν». Οι θεσμοί από την πλευρά τους «προσποιούνταν ότι τις πίστευαν» και άφηναν κατ' αυτόν τον τρόπο την κρίση να κλιμακωθεί, σημείωσε. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης «άπαξ δια παντός», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να ρισκάρει ένα Grexit σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ο Γιάννης Βαρουφάκης υπέδειξε τους θεσμούς ως αρμόδιους να απαντήσουν. Από ελληνικής πλευράς πάντως έχει καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια», δήλωσε. Στην πρόταση των 47 σελίδων που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση έχει υπερβεί «πολλές κόκκινες γραμμές». Έχει «υπαναχωρήσει από πολλές προεκλογικές της υποσχέσεις», μόνο και μόνο επειδή διακατέχεται από «τη μεγάλη επιθυμία να επιτύχει μια συμφωνία», ώστε να αποκατασταθεί η Ελλάδα «ξανά ως ένα κανονικό κράτος εντός της Ε.Ε.», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με την αναβολή πληρωμής της τελευταίας δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα απέδειξε του τελευταίους τέσσερις μήνες ότι έχει επαρκή ρευστότητα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Για την αποπληρωμή των δανείων διατέθηκαν πάνω από 14% του ΑΕΠ. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», τόνισε.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Ιρλανδία, υποβλήθηκαν σε μία σκληρή διαδικασία, την οποία η Ελλάδα όμως δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει, ο Γιάννης Βαρουφάκης αντέτεινε ότι το βάρος που επωμίστηκε η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άλλων χωρών.

Οι άλλες χώρες «έχουν χάσει 1%, 2% ή 3% του ΑΕΠ, ενώ εμείς χάσαμε το 25%. Οπότε, αυτό που λέμε είναι: Μπορούμε, παρακαλώ, να έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλους;», διερωτήθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

ΑΜΠΕ/Deutsche Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ