2015-06-06 13:31:07
Φωτογραφία για Αποκαταστάθηκε η χρηματοδοτική ροή των έργων στο λιμάνι του Κατακόλου
Τέλος στην αβεβαιότητα που το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να γίνεται έντονα αισθητή για την συνέχιση ή μη των εργασιών στο Λιμάνι του Κατακόλου, βάζει η εκταμίευση 2 εκ ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τα οποία μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας του έργου.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο κατά την διάρκεια της σύσκεψης που έγινε χθες στο γραφείο του στο διοικητήριο με την συμμετοχή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπαξεβανάκη και της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδα Βαρουξή και του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας κ Μιχάλη Καλογερόπουλου.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος υπέγραψε την εντολή ανάληψης δαπάνης του συγκεκριμένου ποσού γεγονός που σημαίνει ότι μπήκαν ήδη στο λογαριασμό της Περιφέρειας και από εκεί θα δοθούν στην εταιρεία κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος της άλλης εβδομάδος


Την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού είχε υπογράψει ο Υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης εδώ και αρκετό καιρό αλλά λόγω της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχαν διατεθεί για το σκοπό τον οποίο προορίζονταν.

Η συνεχής και άοκνες προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού και ιδίως τους κυβερνητικούς είχαν ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση της χρηματοδότησης. Στο γεγονός αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο κ Μάκης Μπαλαούρας, αφού όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος είχε συνεχή επαφή μαζί του και ενίσχυσε το αίτημα της απεμπλοκής της χρηματοδότησης του έργου με πρωτοβουλίες προς τις υπηρεσίες που είχε υποβληθεί .

«Πρώτο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν τα λιμενικά έργα που λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα δημιουργήθηκε ένα ζήτημα σε σχέση με τη αποπληρωμή του αναδόχου του έργου. Τα χρήματα αποδεσμεύθηκαν και έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για να μπουν στον λογαριασμό της περιφέρειας. Πριν από λίγο υπέγραψα την ανάληψη της δαπάνης προκειμένου μέσα στην επόμενη εβδομάδα να περάσουν στους λογαριασμού της εταιρείας ένα ποσό 2 εκ ευρώ», επεσήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Επίσης ως πλέον θετικό από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την υλοποίηση του έργου που αφορά την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη που θα συνδέσει το λιμάνι με το Εθνικό Δίκτυο του Νομού και της χώρας

Το λιμάνι προτεραιότητα

Ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε πως το λιμάνι αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

«Το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πόλο για το νομό Ηλείας. Έτσι δεν μπορεί παρά και η περιφέρεια να το αντιμετωπίζει μαζί με τους άλλος φορείς σαν ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ότι συμβαίνει εκεί είναι στην προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Επίσης αναδεικνύεται όταν όλοι οι φορείς του νομού ενεργούν από κοινού και σχέδιο υπάρχει αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Σαν Λιμενικό Ταμείο είχαμε διαβεβαιώσεις πως τα έργα θα συνεχιστούν. Το πραγματικό στην υπόθεσή είναι ότι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης. Αυτό ξεπεράστηκε με την εξασφάλιση της προβλεπόμενης πίστωσης. Άρα αυτό που οφείλει να κάνει η εταιρεία πρέπει να τα κάνει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα υπάρξει κατανόηση από πλευράς Λιμενικού Ταμείου για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των εργασιών που είναι τέλος Ιουλίου. Ευελπιστούμε τουλάχιστον πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το σκέλος που αφορά τα καταστήματα και την ανάπλαση της ζώνης μπροστά από αυτά θα έχει τελειώσει εν ολοκληρώσει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Λεωνίδας Βαρουξής.

Κοινή προσπάθεια

Οι παριστάμενοι βουλευτές κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Κώστας Τζαβάρας τόνισαν πως ο καθένας θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

«Είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη μέσα στην δύσκολη συγκυρία που όλοι γνωρίζετε ότι περνάει η χώρα της εκταμίευσης ενός σημαντικού ποσού που επιτρέπει την συνέχιση των λιμενικών εργασιών από το ανάδοχο για ένα μεγάλο διάστημα και δεσμευθήκαμε όλοι ότι ο καθένας από την πλευρά θα κάνει όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε το έργο αυτό να ολοκληρωθεί εντός της συμβατικής προθεσμίας η εν πάση περιπτώσει μέσα στο καλοκαίρι», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαξεβανάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι πετύχαμε σε πρώτη φάση να έχουμε μία άμεση ανταπόκριση στο αίτημα που είχε υποβληθεί για την απεμπλοκή της χρηματοδότησης της εργολήπτριας εταιρείας. Ήδη πληροφορηθήκαμε ότι από το πρωί έχουν μπει 2 εκ ευρώ για τον σκοπό αυτό και συνεχίζεται πλέον η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εργασιών που ήδη βρίσκονται σε ικανοποιητικό ποσοστό ολοκλήρωσης».

Ασφάλεια

Από την πλευρά του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Λεωνίδα Βαρουξή τονίστηκε στην σύσκεψη η σημαντικότητα για την ένταξη του λιμανιού στους τουριστικούς προορισμούς το ζήτημα της ασφάλειας του Κατακόλου κυρίως και των άλλων υποδομών που απαιτούνται για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Θεωρήσαμε σημαντικό να ενημερώσουμε και τους παρισταμένους βουλευτές και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για το πόσο σημαντικό θεωρούμε το θέμα της ασφάλειας του λιμανιού. Υπάρχουν σήμερα κάποιες αρνητικές συγκυρίες που μας φοβίζουν ενόψει του επικείμενου ελέγχου που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Όλοι οι παριστάμενοι διέκριναν την σημαντικότητα αυτής της προϋπόθεσης και θα συνδράμουν ούτος ώστε αυτό το αγκάθι να ξεπεραστεί. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας απασχόλησαν και σε όλα αυτά είχαμε την ευχάριστη διαπίστωση ότι το δικό μας άγχος και η επιθυμία να λυθούν όσα προβλήματα αντιμετωπίζει το λιμάνι μας ότι είναι κοινή επιθυμία όλων. Φεύγω από την σύσκεψη ως πρόεδρος πιστεύοντας ότι δεν θα είμαι μόνος αφού από εδώ και πέρα θα έχουμε την στήριξη του συνόλου των Ηλείων βουλευτών και της περιφέρειας και το μέλλον του λιμανιού προοιωνίζεται αρκετά ευοίωνο», επεσήμανε ο κ. Βαρουξης.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα από το Λιμενικό Ταμείο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης με την κατασκευή των κτιρίων «που θα φέρουν το λιμάνι από πλευράς προσφοράς υπηρεσιών σε ένα ανώτατο βαθμό ποιότητας, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα, όσον αφορά την ασφάλεια και όσον αφορά τις υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ενημερώθηκε από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Ηλείας κ Καλογερόπουλο για την πορεία των μελετών που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όπως είναι γνωστό υπάρχει δέσμευσή του κ. Κατσιφάρα ότι τα έργα που θα προβλέπουν οι μελέτες αυτές θα χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ