2015-06-06 17:07:07
Φωτογραφία για «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»
H 5η Ιουνίου εκτός από ημέρα εορτής ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» θα πρέπει να αποτελέσει ταυτόχρονα και αφετηρία προβληματισμού για όλους μας. Ο άνθρωπος αντλεί από το Περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το Περιβάλλον είναι πηγή πλούτου και ευημερίας και ταυτόχρονα το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει κάθε τόπος. Η Γή δεν χρειάζεται απλά προστασία του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος οφείλει να αποκτήσει σωστή ηθική συμπεριφορά έναντι του πλανήτη μας.

Οι προηγμένες βιομηχανικές χώρες, οι οποίες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κακή επίδραση της βιομηχανίας στο περιβάλλον, αποφεύγουν να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα που ελέγχουν και περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων αυτών. Οι αντιδράσεις αυτών που θίγονται οικονομικά από το κόστος των περιβαλλοντικών μέτρων είναι έντονες. Αντίθετα πολλές φορές, έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες παρεμποδίζονται ως δήθεν δυσμενή για το περιβάλλον ενώ θα ήταν δυνατό, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, και τα έργα να γίνουν και το περιβάλλον να προστατευτεί έτσι ώστε να προκύψει το γενικότερο όφελος.


Η κρίση, οικονομική και περιβαλλοντική, είναι κρίση ανθρώπινης συμπεριφοράς που εκφράζεται με την προκλητική ανισότητα κατανομής πλούτου .Ο ουσιαστικός έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη, έχει περιέλθει ουσιαστικά σε μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών στις οποίες, υποτάσσεται σε μεγάλο βαθμό η παγκόσμια πολιτική.

Το περιβάλλον δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη την υπερβολική ανισότητα των συνθηκών διαβίωσης, το ότι εμείς ζούμε κατά μέσον όρο 80 χρόνια ενώ στη Σιέρα Λεόνε μόλις 47, το ότι το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στο Λουξεμβούργο είναι 61.000 δολάρια, ενώ στη Λιβερία μόνο 340. Και αυτό για να μπορούν κάποιοι να καταναλώνουν υπερβολικά σε ένα ατελείωτο αγώνα κάλυψης των ψυχολογικών ελλειμμάτων τους.

Είναι επιτακτική και επιβεβλημένη η άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και των καταναλωτικών προτύπων για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και την αειφορία είναι μονόδρομος. Πρέπει να θεμελιωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί το περιβάλλον και δεν το λεηλατεί και να επενδύσουμε στην δημιουργικότητα, την αειφορία και το μέλλον.

H Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας και όχι μόνο, αλλά στου πολίτες του κόσμου και ενώνει την φωνή της μαζί τους και καταγγέλλει ότι η 5η Ιουνίου δεν είναι ημέρα γιορτής ή μνήμης, είναι ημέρα για να αφηνιασθούν συνειδήσεις σε όλο τον κόσμο και να διαμαρτυρηθεί για την ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων παγκοσμίως μας αφορά όλους, αφού απειλούν την ποιότητα της ζωής μας σε κάθε γωνιά της γης.

Η φύση «διαμαρτύρεται» για την κακοποίηση που υφίσταται από τον ανθρωπινό παράγοντα και στέλνει τα δικά της μηνύματα (υπερθέρμανση, πλημμύρες, τυφώνες, καταιγίδες, πυρκαγιές, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης των υδάτων, κατολισθήσεις, ξηρασίες) .

Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση όλων μας. Ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδιαφορίας.

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε. δηλώνουν ότι: Το περιβάλλον, δυστυχώς , συνεχίζει να παραμένει στο στόχαστρο ως μια τεράστια δεξαμενή αλόγιστης άντλησης φυσικών πόρων, ως χώρος απόρριψης πυρηνικών και χημικών αποβλήτων και ως ένας άλλος τομέας κερδοσκοπικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη να επιδεινώνονται συνεχώς.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή τη βιώνουμε ως κοινωνία, ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι εμφανής, αφού τα περιβαλλοντικά ζητήματα παραμένουν στα τελευταία θέματα της πολιτικής ατζέντας.

Όλοι μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για την προστασία της ατμόσφαιρας από την μόλυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών και των καυσαερίων, των δασών από τις πυρκαγιές, των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών από την ρύπανση των λυμάτων, των απορριμάτων και των αποβλήτων, του εδάφους και του υπεδάφους από τις χημικές ουσίες που διαποτίζουν, καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποβλήτων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαρκής συμμετοχή όλων σε μια οικουμενική προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση επιβίωση του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί έναυσμα για να κάνουμε τον απολογισμό μας, αλλά και να εντάξουμε στον προβληματισμό μας νέες παραμέτρους, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ημέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κάθε μέρα του χρόνου, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις επόμενες γενεές και να τις παραδώσουμε ένα βιώσιμο Πλανήτη.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως οι Κυβερνώντες ανά τον Κόσμο, ότι η αειφόρος και ισόρροπη ανάπτυξη, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και η οικονομική, βιομηχανική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένες.

Για την ΔΕ του Ν.Τ. Αχαΐας

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Κουμούτσος

Μηχανολόγος-Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων Μηχανικός Τ.Ε.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ