2015-06-10 13:29:07
Φωτογραφία για Ο Μπουτάρης ξηλώνει το πορτρέτο του Παπαγεωργόπουλου από το δημαρχείο
Νέα δεδομένα στην ανάρτηση των πορτρέτων των δημάρχων Θεσσαλονίκης στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης φέρνει η εισήγηση του πρόεδρου του δημοτικού συμβούλιου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος.

Η διοίκηση του δήμου εισηγείται τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας σχετικά με την ανάρτηση των πορτρέτων, με στόχο την αποκαθήλωση των πορτρέτων όσων δημάρχων συνεργάστηκαν με τις κατοχικές αρχές ή την χούντα, όπως επίσης κι εκείνων που καταδικάστηκαν τελεσιδίκως για αδικήματα σε βάρος του δήμου.

Η απόφαση που έρχεται προς ψήφιση αφορά τους τέως δημάρχους Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη, τα πορτρέτα των οποίων αφαίρεσε συμβολικά από τον πρώτο όροφο του δημαρχείου, η παράταξη «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη». Η παράταξη είχε αναφέρει τότε:

«Διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των "υπερπατριωτών" που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ' όλους τους δρόμους της πόλης».


Η εισήγηση αφορά και τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, εφόσον υπάρξει και τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, από τον Άρειο Πάγο. «Όσοι διορίστηκαν από κατοχικά στρατεύματα, δεν πρέπει να υπάρχουν ως πορτρέτα στο δημαρχείο. Το δεύτερο σκέλος της εισήγησης αφορά τα ατιμωτικά αδικήματα που κάποιοι συντέλεσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όσοι καταδικάζονται με αμετάκλητη απόφαση, από τον Άρειο Πάγο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ως πορτρέτα στον δήμο» ανέφερε σε ρεπορτάζ της TV100, o πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ