2015-06-10 20:42:06
Φωτογραφία για Την Κυριακή στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου εκδήλωση για την επέτειο της νικηφόρας μάχης κατά του Ιμπραήμ
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), συνεχίζοντας της πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, στους πρόποδες του Χελμού, (απέχει 10 χιλιόμετρα από την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων) καθώς και τον Δήμο Καλαβρύτων, θα εορτάσει την 14η Ιουνίου 2015 (ημέρα Κυριακή) την επέτειο της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του.

Η μάχη είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο 1827 και υπήρξε νικηφόρα για τους Έλληνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των Αγωνιστών απέναντι στον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και τον στρατό του και οδήγησε στην τελική απελευθέρωση της Ελλάδος μετά από σχεδόν 400 χρόνια δουλείας και σκλαβιάς κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό.

Στην φετινή εκδήλωση όπως αναφέρει ανάρτηση του kalavrytanews.com, θα απευθύνει επετειακό χαιρετισμό ο Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ριζαρείου Σχολής Δημήτριος Μίχας ενώ για τα ιστορικά γεγονότα θα εκφωνήσει πανηγυρικό η Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου του Αιγίου.


Το Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής θα προχωρήσει στην αναβίωση του εθίμου της αναπαράστασης της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Στην φετινή εκδήλωση θα παρουσιαστεί το κείμενο της νέας Αναπαράστασης μετά από θεατρική και λογοτεχνική επανεπεξεργασία, προκειμένου να σκηνοθετηθεί υπό μορφή θεατρικού δρώμενου για την επόμενη χρονιά. Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε αυτή η αναπαράσταση της μάχης ήταν το 1973.

Να προσθέσουμε πως σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων θα διατεθεί το πούλμαν του Δήμου για την μετακίνηση των ντόπιων από τα Καλάβρυτα στο μοναστήρι και την επιστροφή τους. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι και την 11,30 το πρωί. Πρόεδρος στο ΔΣ της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης είναι ο Δημήτριος Βαρβιτσιώτης και Γενική Γραμματέας η Αναστασία Μπαλασοπούλου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ