2015-06-11 08:51:38
Φωτογραφία για Απελευθέρωση τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ από την αρχή του 2016 – Τι θα κάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ, των οποίων η τιμή απελευθερώνεται από την αρχή του 2016.

IATRONET

Κρίσιμο θέμα για τους καταναλωτές είναι η απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η σχετική διάταξη έχει περάσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και διαμορφώνει νέα δεδομένα, ανεξάρτητα από το εάν τα ΜΗΣΥΦΑ διατεθούν και από τα σούπερ μάρκετ ή παραμείνουν στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η απελευθέρωση θα προκαλέσει σειρά ανατιμήσεων και πως αυτός είναι ο στόχος της ρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση τιμών.

Σχετική δήλωση την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν θα δώσει παράταση στην ισχύ του νόμου, δηλαδή να μη γίνει η απελευθέρωση από την αρχή του 2016, αλλά αργότερα, σχολίασε ότι ο ίδιος είναι αρνητικός στις προσωρινές λύσεις.


Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην αγορά, με τους φαρμακοποιούς να βρίσκονται κυριολεκτικά στα...κάγκελα.

Τριγμοί

Η πρόταση για κυβέρνησης για διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ, προκάλεσε και εσωκομματικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.

Λάδι στη φωτιά έριξε η επίσκεψη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνο Λουράντο στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και η συνάντησή του με τον Μάκη Βορίδη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως ο ίδιος δεν θα δεχόταν τον κ. Λουράντο, ο οποίος είχε μετατρέψει προεκλογικά τα φαρμακεία σε προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηκτικός κατά του προέδρου του ΠΦΣ ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση Βορίδη – Λουράντου.

Στον αντίποδα, ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε αρνητικά τις δηλώσεις Λουράντου κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ.

Συνάντηση

Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ο υπουργός Υγείας δέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το προεδρείο του ΠΦΣ (φωτό), παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννη Μπασκοζου.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι οι θέσεις του είναι αποσαφηνισμένες, τονίζοντας ότι η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ είναι απαίτηση των θεσμών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας Υγείας, τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο.

“Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς”, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος ζήτησε μία καλόπιστη συνεργασία με τους φορείς.

Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία.

“Στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας, συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στο χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός”, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Καταναλωτικό

Το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζοντας ότι την ίδια θέση εκφράζει και ο υπουργός Υγείας.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το θέμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του υπουργού Υγείας:

“Όσες φορές τον ήθελα για μία διευκρίνιση, να τον ρωτήσω κάτι ή να ανταλλάξουμε απόψεις ήταν παρών.

Αυτό είναι πολύ καλό στην επικοινωνία διότι δεν μας αιφνιδιάζουν όπως οι προηγούμενοι”.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ