2015-06-11 12:07:18
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα : Μειωμένος φέτος ο εισερχόμενος τουρισμός σε Αχαΐα και Ηλεία
«Μουδιασμένη» είναι φέτος η τουριστική αγορά και η κίνηση στην Αχαΐα και την Ηλεία προδιαγράφεται μειωμένη. Από τη μία ο εισερχόμενος τουρισμός καταγράφει μικρότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι ενώ ακόμα οι Έλληνες δεν έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους, που παραδοσιακά τις ξεκινούν από τν Ιούλιο και μετά.

Όπως επισημαίνει στο thebest o Νίκος Παπαλέξης, επιμελητηριακός σύμβουλος Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα τουρισμού η τουριστική σεζόν φέτος στην Αχαΐα άργησε να ξεκινήσει. Τέτοια εποχή άλλες χρονιές υπήρχαν περισσότεροι τουρίστες και τώρα δειλά δειλά ξεκινά η τουριστική κίνηση με Ρώσους τουρίστες και Γερμανούς. Μάλιστα δύο ξενοδοχεία στη Δυτική Αχαΐας δεν έχουν ανοίξει ακόμα και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τα με΄σα του μηνός. «Το βασικότερο είναι ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν και δεν θα καλυφθεί το κενό κι επιπλέον δεν φαίνεται η φετινή χρονιά να είναι τόσο καλή
. Ελπίζουμε η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας να δώσει μια ανάσα». Αναλύοντας τους λόγους της συρρίκνωσης της τουριστικής κίνησης ο κ. Παπαλέξης τονίζει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας συγκρατεί τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία , Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία) «αν και δεν θα έπρεπε γιατί ακόμα και να γινόταν έφοξος από το ευρώ θα μετέτρεπαν το νόμισμά τους και θα έκαναν πιο φθηνές διακοπές. Αυτό δεν θα ήταν καλό όμως για τους επαγγελματίες». Και προσθέτει:

«Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ με όλα αυτά , διοχετεύουν, υποκινούμενα ή μη τον τουρισμό σε γύρω από μας τουριστικές αγορές π.χ.Τουρκία, Ισπανία».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μεγάλη πτώση προέρχεται από τη ρωσική αγορά, καθώς υπολογίζεται ότι οι ρώσοι τουρίστες φέτος θα είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό περίπου 50%. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαλέξης η υποτίμηση του ρουβλίου, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο , αλλά και τα λουκέτα που έβαλαν tour operators της Ρωσίας.

Πέρυσι στην περιοχή ρώσους τουρίστες έφερναν 8 – 9 tour operators και φέτος δύο μόλις από τους μεγάλους.

Την ίδια ώρα στην Αχαΐα η συντριπτική πλειοψηφία του εισερχόμενου κυρίως τουρισμού , δηλαδή το 90 με 95% ακολουθεί τον τύπο του all inclusive, όπου τα ξενοδοχεία προσφέρουν όχι μόνο διαμονή αλλά φαγητό και ποτά.

«Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει το να βγουν και να κάνουν εκδρομές.Επισκέπτονται συνήθως την Αρχαία Ολυμπία και τον Πάτρα. Εμείς και φέτος στο Επμελητήριο Αχαΐας έχουμε το πρόγραμμα culture and shopping. «Συνδέσαμε ουσιαστικά επιχειρηματίες με καταστήματα εστίασης και εμπορικά με τους tour operators , ώστε να τα επισκέπτονται τουρίστες με κίνητρο την έκπτωση που θα έχουν μέσω ειδικών καρτών».

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ηλεία. Όπως επισημαίνει o Aντώνης Μαυρόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδίνης Ηλείας οι προκρατήσεις είναι μειωμένες σε σύγκριση με το 2014. Η μείωση των τουριστών που προέρχονται από την κεντρική Ευρώπη , κυρίως τη Γερμανία και κατόπιν την Τσεχία, την Αυστρία , την Πολωνία και την Ελβετία είναι, με μια πρώτη εκτίμηση κυμαίνεται γύρω στο 20%, και ο λόγος, όπως επισημαίνει, επικαλούμενος μαρτυρίες πρακτόρων, είναι το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ, ενώ η μείωση των ρώσων τουριστών είναι εμφανής και στην Ηλεία .

Στην τελευταία πενταετία της κρίσης η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών που φτάνουν στην Ηλεία διαφοροποιήθηκε, ενώ το ποσοτικά του επίπεδα παρέμειναν στάσιμα. Για παράδειγμα σταμάτησε σχεδόν η έλευση Ιταλών αλλά «άνοιξε» η αγορά των ρώσων.

Από την έλευση των τουριστών ευνοούνται εν μέρει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ηλείας (καταστήματα εστίασης κλπ.), καθώς υπολογίζει ότι το 30- με 40% εξ αυτών έχουν εξασφαλίσει εκτός από διαμονή και γεύματα (μέσω all inclusive ή με πλήρη διατροφή και ημιδιατροφή), ενώ το υπόλοιπο μόνο κατάλυμα.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ο νομός Ηλείας τουριστικά ενισχύεται και από την κρουαζιέρα. Κρουαζιερόπλοια «δένουν» στο λιμάνι του Κατακολου, η οποία ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει πτώση, όπως αναφέρει o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, την οποία συνδέει με θέματα του παγκόσμιου τουρισμού, αλλά εκτιμά ότι από το 2016 θα υπάρξει ανάκαμψη. Τα κορουαζιερόπολοια έρχονται κυρίως από τη Βενετία με τουρίστες από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία,τη Νότια Αμερική και κάποιοι από την Άπω Ανατολή.

Οι περισσότεροι εξ αυτών , όπως επισημαίνει επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία και απολαμβάνουν τις παραλίες της περιοχής.

Ο κ.Νικολούτσος επισημαίνει επιπλέον την ανάγκη ο Άραξος να συνδεθεί με περισσότερους προορισμούς καθώς το 77% των τουριστών που φτάνει μέσω του αεροδρομίου κατευθύνεται στην Ηλεία.

Ελευθερία Μακρυγένη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ