2015-06-11 16:37:42
Φωτογραφία για Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα  Ήσυχου για τις σχέσεις ΕΕ και Λατινικής Αμερικής
Ο  ΑΝΥΕΘΑ Κώστας  Ήσυχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, για τις σχέσεις ΕΕ και Λατινικής Αμερικής, αναφέρει τα ακόλουθα:

Ερ: Κύριε υπουργέ, η σύνοδος στις Βρυξέλλες έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα τις σχέσεις της Ευρώπης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Δυστυχώς, βεβαίως, έχει επισκιαστεί από τα δικά μας θέματα. Παρόλα αυτά είστε ο καθ΄ύλην αρμόδιος και ο κύριος γνώστης των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική. Θα θέλαμε το σχόλιό σας για το που πηγαίνουν ποιες είναι οι προοπτικές αυτές των σχέσεων;

Απ: Κοιτάξτε, οι δυο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχουν κοινά σημεία για την ανάπτυξη σχέσεων στρατηγικού χαρακτήρα σε αρκετούς τομείς, παρόλο που αναγνωρίζεται και από τις δυο πλευρές και από τους ηγέτες των αντίστοιχων χωρών ότι παραμένουν βασικές διαφορές στην αντίληψη και τη φιλοσοφία της οικονομίας στο πεδίο και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στην άσκηση πολιτικών που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία στις δύο ηπείρους. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οπωσδήποτε παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μοντέλο κυρίαρχο, ενώ στη Λατινική Αμερική αυτό το μοντέλο μπορούμε να πούμε ότι έχει περιθωριοποιηθεί -δεν θα έλεγα ακόμη ότι έχει ηττηθεί- αλλά έχει περιθωριοποιηθεί αρκετά.


Υπό την έννοια αυτή καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη μαζική μετανάστευση που και στην Ευρώπη αλλά και στη Λατινική Αμερική είναι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων, που συνοδεύεται και από μιζέρια και από κοινωνικό αποκλεισμό και ακραία φτώχεια. Άρα οι μηχανισμοί που αναζητούνται για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν τη μετανάστευση είναι θέματα που είναι πολύ σημαντικά και έχουνε συζητηθεί και αυτά.

Τα ζητήματα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, πέραν των παραδοσιακών, αποτελούν θέματα σοβαρά και βεβαίως αυτό που έχει σημασία για να κλείσω είναι ότι για πρώτη φορά στο κείμενο που θα επιδιωχθεί να βγει κοινό από τις δυο πλευρές, επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής πρέπει να είναι σχέσεις ισοτιμίας και ισονομίας κάτι το οποίο δεν είχε γραφτεί ποτέ άλλοτε και δείχνει και την ανερχόμενη δύναμη που λέγεται όχι μόνο Βραζιλία, αλλά το σύνολο της Λατινικής Αμερικής, Σελάκ, Μαρκοσούρ, Αλμπαρ, δηλαδή ενότητες πολιτικού οικονομικού περιεχομένου στη Λατινική Αμερική που παίζουν ένα πολύ πιο ισχυρό ρόλο στα διεθνή ζητήματα και στα ζητήματα συσχετισμών.

Άρα αυτό το σημείο θα έλεγα υποχρεώνει και την Ευρώπη να μη βλέπει πια τη Λατινική Αμερική μόνο ως έναν χώρο επενδυτικό με τις όποιες πτυχές και μορφές αυτό ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίας, αλλά να την αντιμετωπίζει σαν έναν ισότιμο και ισόνομο εταίρο με τον οποίον μπορεί και να συμφωνεί και να διαφωνεί σε διάφορα ζητήματα. Η παρουσία της Ελλάδας έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι η Ελλάδα δεν συζητιέται μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη Λατινική Αμερική και σε όλες τις διμερείς επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στις χώρες με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής -την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, αργότερα σήμερα θα δει τον πρόεδρο Μοράλες και τον πρόεδρο Κορέα τον Βολιβιάνο και τον πρόεδρο του Ισημερινού. Είδε χθες τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής και σήμερα τον αντιπρόεδρο της Κούβας, την πρόεδρο της Χιλής- επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα ενάντια στις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας που τα τελευταία χρόνια έχουν σαρώσει το ευρωπαϊκό πεδίο. Υπό αυτήν την έννοια κάποια από τα ανέκδοτα που ακολουθούσαν στο περιθώριο της συνάντησης ήταν ότι η Ελλάδα έχει πολύ τεράστια υποστήριξη από τη Λατινική Αμερική, ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και στον χώρο της Ευρώπης.

Ερ: Πιστεύετε ότι πέραν του πολιτικού ενδιαφέροντος η Ελλάδα έχει και επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά των Λατινοαμερικανών;

Απ:  Έχει. Επισημάνθηκε ότι η ελληνική ναυτιλία παίζει έναν πολύ μεγάλο και σοβαρό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Επισημάνθηκε αυτός ο ρόλος, ταυτόχρονα η μεγάλη εμπειρία των κατασκευών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων τα ζητήματα που αφορούν τεχνογνωσία και καινοτομία σε ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και διατροφικής παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα.

 Άρα για την Ελλάδα παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες αρκεί να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία και μια διαδικασία τέτοια που θα προσεγγίσει όλους τους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και δημόσιους φορείς αλλά και ιδιωτικούς ώστε οι στρατηγικού τύπου σχέσεις που αναζητεί η Λατινική Αμερική με την Ευρώπη η Ελλάδα να είναι μέρος αυτών των θεμάτων. Εξάλλου η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών που δεν έχει να κάνει στην οικονομική της ευχέρεια αυτή την περίοδο αλλά στο ότι πολιτικά είναι ιδιαίτερα συμπαθής στη Λατινική Αμερική και άρα η συμπάθεια μεταφράζεται σε πολύ εύκολες διαδικασίες πολιτικής συναντίληψης σε βασικά θέματα και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο πρέπει και εμείς να το αξιοποιήσουμε.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ