2015-06-11 17:36:17
Φωτογραφία για Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης παρουσίασε σήμερα, (11.6.2015) το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) και ανακοίνωσε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, καθώς και συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή», τόσο για την Αστυνομία, όσο και για τη Δημοκρατία τη λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α., που στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την ιστορία του αστυνομικού θεσμού, την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α. εκκρεμούσε από το 2008, οπότε και συστάθηκε με το Ν. 3688/2008, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.


Ο κ. Πανούσης, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα βρούμε τα μέσα και τους ανθρώπους, που θα συνδράμουν ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ανοίγουμε και το Ιστορικό Αρχείο της Αστυνομίας. Μία επιτροπή από ιστορικούς, καθηγητές, ειδικούς έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας, για να γίνει η πρώτη καταγραφή και κατηγοριοποίηση ενός τεράστιου υλικού εκατομμυρίων σελίδων, που, ευτυχώς, διαφυλάχθηκε μέχρι σήμερα. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, με χρηματοδότηση που θα λάβουμε μέσω ΕΣΠΑ, με τη βοήθεια του ΚΕ.ΜΕ.Α. και τη συνδρομή άλλων φορέων, θα έχουμε τα πρώτα δείγματα, περίπου ένα εκατομμύριο σελίδων ιστορίας, που δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία.

Μέσα από υλικό –σε ορισμένες περιπτώσεις και οπτικό- θα ξαναδούμε την ελληνική ιστορία. Θα την ξαναδούμε όμως στην πραγματική της διάσταση κι όχι όπως γράφεται στην Ελλάδα, δηλαδή με ιδεολογήματα και στερεότυπα της λογικής «οι καλοί και οι κακοί», «οι φίλοι και οι εχθροί». Θα την ξαναδούμε με ντοκουμέντα όμως, όχι με βάση την άποψη του καθενός.

Ιδίως σε αυτή τη δύσκολη φάση της προσπάθειας συμφιλίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία, όπου η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή υποβάθμιση του ρόλου, του θεσμού της Δημοκρατίας που είναι ή αστυνομία, είναι αδιανόητη, έχουμε ανάγκη από αλήθειες ».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαι συμπαραστάτης στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των αστυνομικών σωμάτων, στην εκπλήρωση του σκοπού σας και σε κάθε συνεργασία σε Εθνικό και σε Διεθνές επίπεδο». Επίσης, ευχαρίστησε τους προκατόχους του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας στην υλοποίηση του στόχου.

Στην εκδήλωση, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων: ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Διευθυντής του ΚΕΜΕΑ, κ. Βασίλειος Γκρίζης, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, εκπρόσωποι της ΠΟΑΞΑ, της ΠΟΑΣΥ, της ΠΟΑΑΣΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, του Συνδέσμου Απόστρατων Αστυνομικών Αθηνών, του Συλλόγου Συνταξιούχων Αστυνομικών της τέως Αστυνομίας Πόλεων «Άγιος Αθανάσιος».

Η σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΟ.ΚΕ.Α.:

Γρίβας Κωνσταντίνος, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Πρόεδρος

Λούλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Διδάκτωρ Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος

Αντιστράτηγος Τσουβάλας Κωνσταντίνος, Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, μέλος

Αντιστράτηγος ε.α. Αναγνώστου Γρηγόριος, επίτιμος Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, μέλος

Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος Πιστολής, μέλος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τώρα και ελληνικό Καλάσνικοφ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τώρα και ελληνικό Καλάσνικοφ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ